Xiaomi s operačným systémom MiOS vyvolalo riadny rozruch.

O vlastnom operačnom systéme z dielne Xiaomi sa rozpráva už dlhšiu dobu. Dôvodom pre vytvorenie vlastného operačného systému mala byť pôvodne nezávislosť od Androidu a poistka pre prípad sankcií, ktoré riadne narušili vývoj telefónov od spoločnosti Huawei. V marci tohto roka sa dokonca objavilo aj logo tohto systému, ktorý by mal nakoniec získať označenie MiOS. Počas posledných týždňov sa začalo rozprávať o tom, že Xiaomi vývoj tohto systému finalizuje a známy leaker Digital Chat Station práve na sieti Weibo túto informáciu potvrdil. Rovnako ale uviedol, že nadstavbu MIUI tento systém zatiaľ nahradiť nemá.

Systém MiOS príde zrejme ešte tento rok

Predstavenie vlastného operačného systému od Xiaomi je už za rohom. Viaceré úniky a špekulácie poukazovali na to, že by čínsky gigant mohol svoj systém predstaviť najskôr pre iné zariadenia ako sú smartfóny. To teraz potvrdzuje aj leaker s prezývkou Digital Chat Station, ktorý sa dlhodobo špecializuje práve na Xiaomi. Systém MiOS má podľa neho prísť na trh ešte tento rok, no prvé zariadenia s ním nemajú byť smartfóny.

Digital Chat Station MiOS leakZdroj: Weibo
Príspevok leakera Digital Chat Station

Predpokladáme, že Xiaomi tento operačný systém najskôr pripraví pre produkty inteligentnej domácnosti, prípadne pre nositeľnú elektroniku. MiOS by tak mohol zjednotiť zariadenia v ekosystéme, aby medzi sebou mohli lepšie komunikovať. O náhrade Androidu s nadstavbou MIUI sa však zatiaľ ešte nerozpráva. Leaker uvádza, že v smartfónoch by sme tento systém mohli vidieť najskôr budúci rok.

Nadstavba MIUI 15 je taktiež v príprave

Keď už spomíname operačný systém Android s nadstavbou MIUI, tak ďalšia verzia nadstavby môže prísť do smartfónov už o niekoľko týždňov. Nedávno sa na internete objavila informácia o modeloch kompatibilných s nadstavbou MIUI 15, ktorej existencia je potvrdená. Systém MiOS teda zatiaľ v telefónoch neuvidíme, no je otázne, čo nám prinesú ďalšie mesiace, prípadne nasledujúci rok.

Zdroj: Digital Chat Station (Weibo)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.