Ponúka špičkovú multimediálnu výbavu a atraktívny výkon a výdrž batérie.

Xiaomi predstavilo svoj najnovší tablet, ktorý má jednoduchý názov – Xiaomi Pad 5. Potešiteľná informácia je, že tento tablet bude oficiálne v predaji aj u nás. Ja som mal možnosť vyskúšať tablet v predstihu a v tomto článku nájdete moje prvé dojmy.

Tablety vstávajú z mŕtvych. Týmito slovami by som definoval aktuálne dianie na trhu. Samsung sa tradične drží prémiového segmentu, avšak čoraz atraktívnejšie zariadenia prinášajú aj ostatní výrobcovia, ako je Lenovo, Huawei a aj Xiaomi.

Kľúčová informácia je, že tohtoročné tablety strednej triedy s cenou na úrovni 400 eur a viac prinášajú čoraz kvalitnejší displej a reprodukciu zvuku a práve v tom sa prejavuje ich hlavná pridaná hodnota v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Xiaomi Pad 5 však prináša túto kvalitu už v cene 349 eur.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Špičková multimediálna výbava

V praxi to znamená, že ak chcete tablet na multimediálne účely, pravdepodobne vám tohtoročné novinky ponúknu výrazne lepší zážitok ako notebook, ktorý máte doma. Nehovoriac o tom, že sledovanie videa na tablete je pohodlnejšie. Len si následne treba zvážiť, či chcete so sebou nosiť na cestách aj notebook aj tablet…

Xiaomi Pad 5 pôsobí prémiovým dojmom. Tenké rámiky okolo displeja, 11-palcová uhlopriečka, IPS panel s frekvenciou až 120 Hz a rozlíšenie 2560 × 1600 pixelov. Bočné rámiky sú rovné a z hliníka, pripomínajú iPady Pro. Chrbát je z kvalitného plastu.

Tablet podporuje viacero HDR štandardov vrátane Dolby Vision a vo výbave sú tiež štyri reproduktory s Dolby Atmos. Výsledkom je už spomenutý špičkový audiovizuálny zážitok, ktorý naplno využijete pri sledovaní Netflixu a ďalších video služieb a pri počúvaní hudby.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Dobrý výkon aj výdrž

Xiaomi Pad 5 mi z hľadiska multimediálnej výbavy výrazne pripomína tablet Huawei MatePad 11, ktorý som testoval nedávno. Oba tablety som priamo porovnal a nevšimol som si výraznejšie rozdiely z hľadiska kvality displeja či reprodukcie zvuku – a to je tablet od Huawei o 100 eur drahší. Pri používaní Xiaomi Padu 5 som takisto nemal problém s tým, že by som prekrýval senzor okolitého osvetlenia, čo ma pri používaní Huawei tabletu iritovalo.

Pad 5 poháňa procesor Snapdragon 860 a vo výbave má 6 GB RAM a 128 GB úložisko. Nadstavba je MIUI 12.5.2, ktorá je založená na systéme Android 11. Batéria má kapacitu 8720 mAh a vo výbave je 22,5 W nabíjačka. Konkrétnu výdrž testujeme a budeme o nej informovať v recenzii, avšak kapacita batérie je nadštandardná v tomto segmente.

Xiaomi Pad 5 nemá vo výbave 3,5 mm jack a k dispozícii je iba Wi-Fi verzia. Tá bohužiaľ nepodporuje najnovší a najrýchlejší štandard Wi-Fi 6, avšak Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.0 budú na bežné používanie bohato postačovať. K tabletu bude možné dokúpiť aj klávesnicu a pero, avšak toto príslušenstvo som nemal k dispozícii.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Verdikt

Xiaomi Pad 5 je výborný multimediálny tablet. Jeho hlavnými lákadlami je Dolby Vision displej a štyri reproduktory s Dolby Atmos. Poteší tiež nadštandardne vysoký výkon, ktorý zabezpečuje Snapdragon 860. V minulosti som bol v tejto cenovej kategórii zvyknutý na menej výkonné Android tablety, čo negatívne ovplyvňovalo zážitok.

V praxi to znamená, že Xiaomi Pad 5 je podľa mňa momentálne najatraktívnejší Android tablet v cenovej kategórii do 400 eur. Je priamou konkurenciou pre Huawei MatePad 11, ktorý má o niečo vyšší výkon a podporuje aj Wi-Fi 6, avšak Xiaomi Pad 5 má vo výbave Google služby a to bude pre niekoho rozhodujúce. Nehovoriac o 100 eur nižšej cene.

Xiaomi Pad 5 prináša všetko, čo ja osobne vyžadujem od tabletu – špičkový multimediálny základ a výkon, ktorý vás nebude obmedzovať a to ani z dlhodobého hľadiska. Tablet je vhodný aj na nenáročnú kancelársku prácu, avšak či bude vyhovovať aj profesionálnym umelcom, to neviem posúdiť. V tomto smere má Apple lepšie vybudovaný ekosystém, ale budete potrebovať výrazne drahší iPad Pro.

Ak teda vyberáte tablet a nechcete si kúpiť lacný iPad, lebo vám nevyhovuje jeho pomer strán či preferujete Android, Xiaomi Pad 5 odporúčam zvážiť. Sám by som si ho kúpil, ak by som potreboval tablet na multimediálnu zábavu a surfovanie internetom. S cenovkou 349 eur nemá na trhu momentálne konkurenciu, určite nie v segmente Android tabletov.

Cena: 349 eur pre testovanú konfiguráciu 6 GB RAM + 128 GB, v predaji od októbra

Zapožičal: Xiaomi

  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Technické špecifikácie:

 Xiaomi Pad 5
Operačný systémAndroid 11, zabezpečenie 1. 7. 2021
Formát SIM kartynie  
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 860, 8-jadrový, až 2,96 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS, 16 miliónov, HDR10+, Dolby Vision
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]11 / 2560 × 1600, 16 : 10, 120 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, nie, nie, nie
Hlavný fotoaparát / video13 (f/2.0), 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Batéria8720 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]254,7 × 166,2 × 6,8 / 500
NabíjanieUSB-C, 22,5 W
Cena v dobe uvedenia na trh349 eur

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit