Vyniká pomerom cena/výbava, avšak treba mu odpustiť nedokonalosti.

Huawei MatePad 11 je prvý tablet s operačným systémom HarmonyOS na trhu a je to po dlhej dobe konečne nový tablet od Huawei, ktorý sa predáva aj na Slovensku. A bez ohľadu na to, aký máte vzťah k tejto čínskej spoločnosti, resp. k jej operačnému systému HarmonyOS s aplikačným obchodom AppGallery – tento tablet si zaslúži pozornosť.

Je zrejmé, že aj v prípade MatePadu 11 platí, že nemá Google služby. Pre niekoho to môže byť obmedzujúce, určitej skupine používateľov to vadiť nebude. Ja osobne používam Huawei zariadenia bez Google služieb od ich uvedenia na trhu a počas vyše 1,5 roka som si spravil dobrú predstavu o tom, aké obmedzenia majú a nakoľko ma tieto obmedzenia limitujú.

Absencii Google služieb sa budem okrajovo venovať aj v tejto recenzii, avšak začnem zhodnotením dizajnu a hardvéru nového tabletu.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Moderný kus hardvéru

Jednu vec treba MatePadu 11 uznať. Je to výborný kus hardvéru, ktorý v sebe kombinuje moderný dizajn a výkonné komponenty a vo svojej cene nemá aktuálne konkurenciu. Za 450 eur dnes výkonnejší a modernejší tablet jednoducho nekúpite a to je objektívny fakt.

MatePad 11 má 10,95-palcový IPS displej s rozlíšením 2560 × 1600 pixelov. Pomer strán je 16:10 a obnovovacia frekvencia je 120 Hz. Rámiky okolo displeja majú hrúbku iba 7 mm po všetkých štyroch stranách, čo považujem v segmente tabletov za výbornú hodnotu.

Tablet je vďaka tomu pomerne kompaktný a to aj napriek 11-palcovému displeju, ktorý ponúka. Jeho rozmery sú 253,8 × 165,3 × 7,3 mm, hmotnosť je 485 gramov. Telo je z plastu – osobne mi to však neprekážalo, keďže použitý materiál nepôsobí lacným dojmom.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Displej a reprodukcia zvuku sú na vysokej úrovni

Kvalita displeja ma príjemne potešila, MatePad 11 môže aj napriek IPS displeju konkurovať aj niektorým konkurenčným tabletom s AMOLED displejom.

Huawei MatePad 11 som testoval spoločne s tabletom Lenovo Tab P11 Pro s AMOLED displejom a pri sledovaní videa som sa viacerých okoloidúcich pýtal, ktorý displej sa im páči viac. Model od Huawei pútal jednoznačne väčšiu pozornosť a tablet od Lenova získal plusové body najmä pri zobrazovaní tmavých scén – v tomto smere sú však AMOLED displeje technologicky vyspelejšie.

MatePad 11 obsahuje štvoricu reproduktorov, ktoré reprodukujú jasný, hlasný a kvalitný zvuk. Ich kvalitu oceníte pri sledovaní videa a tiež aj pri počúvaní hudby, takže z hľadiska multimediálneho využitia môžem tento tablet odporučiť. Jeho audiovizuálny základ je na vysokej úrovni a v tejto cene pravdepodobne nenájdete atraktívnejší tablet – určite nie v kombinácii s takto vysokým výkonom a ostatnými modernými technológiami.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Jeden hlúpy nedostatok

Aby som len nechválil – MatePad 11 má jeden pre mňa nepochopiteľný nedostatok. Senzor okolitého osvetlenia je umiestnený v ľavom rámiku (ak držíte tablet v režime na šírku), cca v jeho strede a to tak, že som si ho vždy prekrýval, keď som tablet držal v ľavej ruke alebo v oboch rukách.

Tablet v takomto prípade začal znižovať úroveň jasu na minimum, čím sa výrazne zhoršila čitateľnosť displeja. Riešením bolo vypnutie automatického jasu. Priznám sa, že ma to prekvapilo, nakoľko som sa s podobným problémom ešte nestretol a sám som zvedavý, koľko používateľov bude mať rovnaký zážitok – možnože je chyba vo mne a tablet zle držím.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Keď držím Huawei MatePad 11 ľavou rukou takýmto spôsobom, automaticky začne znižovať jas. Je to otravné. Riešením je chytiť tablet inak alebo vypnúť automatické nastavenie jasu

Bez mobilnej konektivity

MatePad 11 využíva procesor Snapdragon 865 v kombinácii so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom. K dispozícii je slot na microSD karty. Batéria má kapacitu 7250 mAh s podporou rýchleho 22,5 W nabíjania. K dispozícii je Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1.

Budem sa opakovať, ale ide túto výbavu považujem za atraktívnu vzhľadom k cene a to s prihliadnutím na výkon, úložisko a takisto bezdrôtovú konektivitu. Prekvapilo ma však, že tablet je v predaji iba vo Wi-Fi verzii. LTE model nie je k dispozícii a to ani vo svete.

Výdrž batérie odhadujem na úrovni 5,5 hodiny sledovania videa pri maximálnom nastavení jasu, resp. 10 až 15 hodín bežného používania pri strednom a nižšom nastavení jasu. Poteší rýchle nabíjanie, ktoré nabije tablet v priebehu 2 až 2,5 hodiny.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Obchod AppGallery som rozšíril pomocou Aurora Store

Operačný systém HarmonyOS 2.0 ponúka podobný používateľský zážitok ako zariadenia so systémom Android. Nie je to náhoda, HarmonyOS vychádza z projektu Android Open Source. V praxi to znamená, že s jeho ovládaním nebudete mať žiadne problémy a takmer všetky prvky vám budú pripadať známe.

HarmonyOS 2.0 využíva aplikačný obchod AppGallery. Huawei dlhodobo pracuje na jeho zlepšovaní a počas 1,5 roka priniesol do svojho obchodu viacero kvalitných aplikácií, resp. zjednodušil proces inštalácie dôležitých aplikácií, ktoré zatiaľ v AppGallery nie sú. Osobne však preferujem inštaláciu obchodu Aurora Store – je to neoficiálny klient pre Google Play Store, z ktorého si sťahujem všetky potrebné aplikácie, ktoré zatiaľ nie sú v AppGallery.

Takýmto spôsobom som si do MatePadu 11 stiahol aj Netflix a príjemne ma potešilo, že túto streamovaciu službu môžem na tablete od Huawei sledovať v HD rozlíšení a s podporou offline režimu. Výrazne to zvyšuje využiteľnosť MatePadu z hľadiska multimediálneho zariadenia na cesty.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Aký je HarmonyOS?

HarmonyOS ponúka viacero ovládacích prvkov, ktoré sú inšpirované systémom iPadOS. Všimnete si to napríklad v prípade spodného panelu s rýchlymi aplikáciami alebo na spracovaní rýchleho ovládacieho centra. Je však škoda, že spodný panel nemôžete vyvolať pri používaní ľubovoľnej aplikácie, k dispozícii je iba na domovskej obrazovke.

Pre účely multitaskingu je určený bočný panel, ktorý Huawei predstavil s EMUI 11. Ten si zobrazíte potiahnutím prsta z pravého boku a následne môžete jednoducho používať viacero aplikácií v režime okna. V jednom momente môžete mať na displeji až tri aplikácie – jednu v režime celej obrazovky a dve aplikácie v režime okna.

HarmonyOS ponúka tiež funkciu Super Device, ktorá umožňuje prepojenie s kompatibilnými zariadeniami – cez túto funkciu môžete napríklad odoslať hudbu alebo video do kompatibilného televízora. Počas testovania som to nemal možnosť vyskúšať.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Dotykové pero poteší nízkou odozvou

Huawei k tabletu MatePad 11 ponúka aj príslušenstvo, ktoré si môžete dokúpiť. K dispozícii je obal s klávesnicou za cenu 109 eur a dotykové pero M-Pen druhej generácie za 99 eur. Obal s klávesnicou neprekvapí a neponúka ani slovenské QWERTZ rozloženie – k dispozícii je iba QWERTY rozloženie. Je to bežný nedostatok Android tabletov, česť výnimkám, ako je Lenovo Tab P11 Pro.

Dotykové pero však musím pochváliť. Má odozvu iba 2 ms a výsledkom je výborný používateľský zážitok z kreslenia a písania, na ktorý som bol doteraz zvyknutý iba z používania (výrazne) drahších tabletov. Podobne ako iPad, aj MatePad ponúka funkciu, ktorá prepíše rukou písaný text do podoby, ako keby ste ho zadávali pomocou klávesnice.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Prepojenie s ostatnými Huawei zariadeniami

MatePad 11 ponúka niekoľko funkcií, ktoré oceníte v prípade, že používate aj iné zariadenie tohto výrobcu. Pokiaľ používate kompatibilný Huawei smartfón, môžete jeho obrazovku zrkadliť na displeji tabletu a vykonávať tak potrebné akcie aj bez nutnosti brať telefón do ruky.

V prípade, že máte MateBook, môžete MatePad 11 premeniť na druhý displej a obrazovku notebooku rozšíriť alebo zrkadliť na tablet. Podmienkou je pripojenie do rovnakej Wi-Fi siete. Takisto môžete rýchlo prenášať dáta z tabletu do smartfónu, resp. z tabletu do notebooku a opačne.

Tieto funkcie som vyskúšal a považujem ich za atraktívnu pridanú hodnotu. Nenašiel som však spôsob, ako si aktivovať hotspot telefónu priamo z tabletu – tak, ako to funguje v kombinácii iPhone + iPad. Vzhľadom na absenciu LTE verzie MatePadu 11 by som takúto funkciu ocenil.

Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei MatePad 11

Verdikt

Huawei MatePad 11 je kvalitný tablet, ktorý láka najmä pomerom cena/výbava. Platí to dvojnásobne v prípade balíčka tablet + klávesnica + pero, ktorý je k dispozícii za 469 eur a dáva zmysel, pokiaľ chcete tablet využiť nielen na sledovanie videa.

Tablet je vďaka funkciám na prepojenie s Huawei zariadeniami atraktívny pre používateľov smartfónov a notebookov tejto značky. Tí využijú jeho potenciál na maximum. Nebojím sa ho však odporučiť ani ostatným používateľom, ktorí hľadajú multimediálny tablet na cesty s atraktívnym pomerom cena/výkon/výbava.

Absenciu Google služieb som pri používaní MatePadu 11 pocítil výrazne menej ako v prípade smartfónov Huawei, čo je dané aj tým, že na tablete používam menej aplikácií a iné služby ako v smartfóne. V tomto smere ma teda systém HarmonyOS neobmedzoval. Viem si však predstaviť, že pre ľudí, ktorí sa chcú na tablete hrať hry z obchodu Google Play, nebude MatePad 11 vhodnou voľbou.

Zapožičal: Huawei

Cena:

  • Balíček tablet + klávesnica + pero469 eur
  • MatePad 11 – 449 eur
  • Pero M-Pen druhej generácie – 99 eur
  • Obal s klávesnicou – 109 eur
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Huawei MatePad 11Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Páči sa nám

  • Kvalitný a moderný dizajn
  • Vynikajúci pomer cena/výkon
  • Rýchle reakcie systému a tabletu
  • Skvelá kvalita displeja
  • Reprodukcia zvuku
  • Funkcie na prepojenie s Huawei zariadeniami
  • Nízka odozva pri používaní pera M-Pen druhej generácie
  • Rýchle nabíjanie
  • Netflix funguje aj v HD

Nepáči sa nám

  • Nevhodne umiestnený senzor osvetlenia
  • Slabšia ponuka svetových aplikácii v AppGallery
  • LTE verzia nie je k dispozícii
  • Niekomu môže prekážať plastový chrbát

Technické špecifikácie:

 Huawei MatePad 11
Operačný systémHarmonyOS 2.0, zabezpečenie 1. 7. 2021
Formát SIM kartynie  
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 865, 8-jadrový, až 2,84 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS, 16 miliónov, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,95 / 2560 × 1600, 16 : 10, 120 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac6, nie, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 (f/1.8), 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Batéria7250 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]253,8 × 165,3 × 7,3 / 485
NabíjanieUSB-C, 22,5 W
Cena v dobe uvedenia na trh449 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark627167
PCMark for Android – Work 3.09340
3DMark Wild Life / Stress Test3805 / 99,40 %
Úložisko – PCMark Storage 2.014709

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit