Stalo sa tak na udalosti, na ktorej sme spoznali aj nový skladací telefón MIX Fold 2.

Na technologické spoločnosti je v súčasnosti vyvíjaný čoraz väčší tlak. Aj z toho dôvodu musia svoj biznis diverzifikovať. Vieme, že veľkí výrobcovia smartfónov sa čoraz častejšie snažia svoj vývoj sústrediť aj na automobilový trh, avšak nie je ojedinelé, že sa venujú aj robotike. Takýmto príkladom je aj spoločnosť Xiaomi.

Tá počas predstavenia zaujímavého skladacieho telefónu MIX Fold 2 ukázala aj humanoidného robota CyberOne. Počas konferencie robot prišiel k šéfovi spoločnosti Lei Junovi na pódium, pozdravil ho a podal mu kvet.

Xiaomi CyberOneZdroj: TechCrunch
Xiaomi CyberOne

Už na prvý pohľad je však vidieť, že motorika robota CyberOne nedosahuje úrovne robota Atlas z Boston Dynamics, avšak v tejto oblasti ide stále o veľmi vysoký štandard. Spoločnosť nám týmto počinom naznačuje jej rastúce ambície v oblasti robotiky. Ide aj o prirodzené nadviazanie na skoršie snahy spoločnosti Xiaomi, predovšetkým psa CyberDog. Niečo podobné sme však mohli už skôr vidieť aj v podaní Boston Dynamics a psa Spot.

Lei Jun sa rýchlo ohradil voči investíciám spoločnosti do tejto oblasti a poznamenal:Všetky AI a mechanické schopnosti CyberOne sú vyvinuté vlastnými silami laboratória Xiaomi Robotics Lab. Výrazne sme investovali do výskumu a vývoja zahŕňajúceho rôzne oblasti vrátane softvéru, hardvéru a inovácií algoritmov.

Xiaomi CyberOneZdroj: VOI
Xiaomi CyberOne

CyberOne je 177 cm vysoký a 55 kg vážiaci robot vybavený modulom hĺbkového videnia Mi-Sense. V kombinácii s algoritmom interakcie s umelou inteligenciou je schopný vnímať 3D priestor, ako aj rozpoznávať osoby, gestá a výrazy, čo mu umožňuje nielen vidieť, ale aj spracovávať svoje okolie. Na komunikáciu so svetom je CyberOne vybavený enginom na rozpoznávanie sémantiky prostredia MiAI a enginom na identifikáciu hlasových emócií MiAI. Vďaka tejto výbave je CyberOne schopný rozpoznať 85 typov zvukov prostredia a 45 klasifikácií ľudských emócií

Xiaomi CyberOneZdroj: XiaomiPlanet.com
Xiaomi CyberOne

Všetky tieto funkcie sú integrované do procesorových jednotiek CyberOne, ktoré sú spojené so zakriveným modulom OLED na zobrazovanie interaktívnych informácií v reálnom čase. CyberOne môže nájsť vďaka svojim možnostiam široké spektrum využitia v priemysle pri výrobe, alebo pri sprevádzaní ľudí. Na to si však budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať, keďže robot sa stále nachádza v štádiu experimentu.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.