Galaxy Note 20 Ultra je prvý Android smartfón využívajúci technológiu UWB.

Ultra Wide Band (UWB) je bezdrôtová komunikačná technológia. Je obzvlášť vhodná pre vysokorýchlostný bezdrôtový prístup napríklad v interiéroch. Vďaka tomu môžu rôzne zariadenia lepšie vyhovovať potrebám okamžitého prepojenia medzi ostatnými inteligentnými zariadeniami. Bez ohľadu na to, či ide o platbu na diaľku alebo iba hľadáte diaľkové ovládanie televízora, UWB môže poskytnúť vysokú presnosť navigácie. 

Je zaujímavé, že včera Xiaomi hovorilo o vlastnej technológii UWB. Podľa oficiálneho predstavenia spoločnosti ide o novú generáciu, ktorá dokáže presne “vycítiť “ priestorové umiestnenie inteligentných zariadení. Vďaka veľmi vysokej presnosti polohovania je možné efektívne využívať smerovanie smartfónov na zariadenia inteligentnej domácnosti. Výrobca udáva, že ide o rýchlu, bezpečnú a veľmi presnú technológiu ovládania iných smart zariadení.

Xiaomi použilo vlastné usporiadanie antény a algoritmus pre sériu Xiaomi Mi 10 a inteligentné zariadenia tak, aby dosiahla polohovanie na úrovni centimetra a presnosť ± 3°. Spoločnosť tiež ukázala dve inovatívne funkcie „ovládanie jedným prstom“ a „doručenie jedným prstom“.

Ovládanie jedným prstom“: zdvihnite telefón, namierte ho na inteligentné zariadenie a ovládacie rozhranie sa automaticky aktivuje. Môžete zapnúť televízor, zmeniť farbu stolovej lampy, vybrať skladby alebo zobraziť texty. Používatelia tak majú ku všetkému okamžitý prístup.

Doručenie jedným prstom“: označuje doručenie v ľubovoľnom rozhraní smartfónu. Ak chcete vykonať operácie gestami, musíte iba ukázať na inteligentné zariadenie. Aktuálnu obrazovku je možné automaticky odoslať do inteligentného zariadenia, ako je napríklad Xiaomi televízor, reproduktory s dotykovou obrazovkou a Xiaomi notebook.

Ako tvrdí Xiaomi, technológia UWB je iba na začiatku a čoskoro môže priniesť oveľa zásadnejšie inovácie. V prvom rade má zjednodušiť používanie a ovládanie inteligentných zariadení v domácnosti.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

iPhone 12 Pro a Pro Max oficiálne: 5G, (staro)nový dizajn a (r)evolučné foto a video funkcie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.