Len dúfame, že sa nedočkáme iba fotoaparátu s veľkým displejom.

Mobilná fotografia prešla dlhým vývojom, čo nám dokazuje predovšetkým čoraz lepší softvér výpočtovej fotografie. Je pritom pochopiteľné, že veľkí výrobcovia sa snažia tieto hranice stále posúvať. Hľadajú nové možnosti, ktoré im pomáhajú dosiahnuť vytýčené ciele. Medzi popredných výrobcov patrí aj Xiaomi, ktoré je pri vývoji nových technológií veľmi aktívne.

Na základe správy z portálu GizChina sa dozvedáme, že táto čínska spoločnosť pracuje na novom teleobjektíve pre smartfóny, ktorý by mal byť podobný zrkadlovkám. Na základe správy sa však zdá, že Xiaomi pripravuje niečo nové, čo by malo zmeniť “pravidlá hry” a posunúť možnosti mobilnej fotografie na celkom novú úroveň. Xiaomi okrem toho zverejnilo aj plagát, ktorý nás informuje o blížiacom sa predstavení série Xiaomi 12T. To sa bude konať už 4. októbra.

Moderné telefóny majú vo svojej výbave niekoľko fotoaparátov, ktoré ponúkajú rôzne ohniskové vzdialenosti. Vo väčšine prípadov sa pri optickom priblížení používajú iba pevne dané úrovne a na priblíženie medzi nimi sa používa digitálny zoom. To má samozrejme vplyv na kvalitu výsledných fotografií. Jednou z výnimiek je napríklad nová Xperia I IV, ktorá využíva objektív so skutočným zoomom.

Patent Xiaomi - fotoaparát v štýle zrkadloviekZdroj: Technave

Nahliadnime však do minulosti, kedy bol na trh uvedený model Samsung Galaxy K Zoom s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou. Tento fotoaparát, vlastne smartfón, nebol prijatý príliš dobre, keďže mal viac nevýhod ako výhod.

Teraz nový patent od Xiaomi znázorňuje prítomnosť jedného fotoaparátu s veľkým senzorom a optikou s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou. Niečo podobné sme mohli prednedávnom vidieť aj v podaní spoločnosti Oppo, ktorá takisto ukázala smartfón s výsuvným objektívom. V tomto trende “skutočného zoomu” chce pokračovať aj spoločnosť vivo.

Na záver dodávame, že podaný patent Xiaomi nezaručuje, že tento systém fotoaparátu bude použitý v niektorom z budúcich modelov tejto spoločnosti.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.