Vivo patrí v oblasti vývoja smartfónov medzi najaktívnejšie spoločnosti.

Nové správy z portálu SparrowsNews naznačujú, že Vivo pracuje na technológii kontinuálneho optického zoomu. Zdá sa, že spoločnosti sa v tejto oblasti mimoriadne darí. Môže sa tak stať prvým čínskym výrobcom, ktorý na (domáci) trh uvedie telefón vybavený práve kontinuálnym optickým priblížením a dostane ho tak do hlavného prúdu.

Na minuloročnej konferencii OPPO Future Image Technology sesterská spoločnosť OPPO zverejnila technológiu kontinuálneho optického zoomu v rámci periskopového objektívu, čím sa dosiahol ekvivalent 85 – 200 mm ohniskovej vzdialenosti.

Vo výsledku to znamená, že je možné dosiahnuť 3 – 7× plynulé optické priblíženie, ktoré bežne dosahujú teleobjektívy digitálnych zrkadloviek. Určite ste si počas používania teleobjektívu vo svojom smartfóne všimli, že vo väčšine prípadov výsledné farby nie sú zhodné s hlavným objektívom. Avšak pri priblížení mimo “stupňov” optického priblíženia sa používa digitálny zoom, čo má takisto negatívny vplyv na výslednú kvalitu fotografií.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro jej jedným z najlepších fotomobilov na trhu

Práve tieto dva nedostatky má v plnej miere vyriešiť kontinuálne optické priblíženie. To znamená, že bez ohľadu na to, ktorý stupeň priblíženia v celom rozsahu teleobjektívu použijete, objektív dokáže zachovať stále rovnakú úroveň a presnosť farieb. 

Medzi priekopníkov tejto technológie patrí aj spoločnosť Sony, ktorá iba nedávno predstavila model Xperia 1 IV. V prípade japonskej spoločnosti je však rozsah kontinuálneho priblíženia o niečo menší. Ohnisková vzdialenosť kontinuálneho optického zoomu je v prípade modelu Xperia 1 IV 5G v rozmedzí od 85 mm do 125 mm. To znamená, že nová Xperia 1 IV využíva iba 3,5 – 5,2× bezstratové priblíženie.

Dobrou správou však je, že po Sony môže byť práve Vivo ďalšou spoločnosťou, ktorá na trh uvedie telefón s kontinuálnym bezstratovým priblížením. V prípade spoločnosti Vivo sa tak môžeme tešiť na ďalší pokročilý fotomobil, ktorý nadviaže na úspechy vynikajúceho modelu Vivo X80 Pro, ktorý sme testovali aj u nás v redakcii (recenziu nájdete na TU).

Zdroj: SparrowsNews

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.