Ponúka dva mopovacie kotúče a inteligentnú navigáciu s rozpoznávaním prekážok.

Xiaomi prinieslo tento rok (2023) na slovenský trh viacero nových robotických vysávačov, ktorými nahradilo sériu Xiaomi Robot Vacuum Mop 2. K trojici noviniek (X10, S10 a E10) sa časom pridal aj podľa mňa najlepšie vybavený vysávač – Xiaomi Robot Vacuum S10+. A jeho recenziu práve čítate.

Na testovanie modelu Xiaomi S10+ som bol zvedavý aj z toho hľadiska, že mi na prvý pohľad vo viacerých smeroch pripomínal vysávač Xiaomi Robot Vacuum X10+, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo prišlo v roku 2022 na trh. Výhodou modelu S10+ je, že je cenovo dostupnejší a v dobe publikovania tejto recenzie ho zoženiete za cenu na úrovni 365 eur, čo je atraktívna ponuka.

Xiaomi Robot Vacuum S10+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum S10+

Skoro X10+, avšak nie úplne

Hlavnými spoločnými prvkami vysávačov Xiaomi Robot Vacuum S10+ a X10+ sú najmä dva mopovacie kotúče a tiež pokročilejšia inteligentná navigácia, ktorá kombinuje laserovú navigáciu s LiDARom a pokročilý pomocný senzor na prednom nárazníku, vďaka ktorému dokáže vysávač lepšie identifikovať objekty a prekážky na zemi, ktoré by tam byť nemali – ako je napríklad herný ovládač či detská hračka.

Použité technológie na rozpoznávanie prekážok sa vo vysávačoch S10+ a X10+ mierne odlišujú a nakoľko som nemal k dispozícii model X10+ na priame porovnanie, neviem zhodnotiť rozdiel. Čo je však podstatné, ak beriem do úvahy cenu vysávača, Xiaomi Robot Vacuum S10+ má lepšiu navigáciu ako Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro a tiež aj ako Xiaomi Robot Vacuum X10 a S10. Hlavný rozdiel spočíva práve v rozpoznávaní prekážok na zemi, ktoré zvláda S10+ viditeľne lepšie.

Xiaomi Robot Vacuum S10+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum S10+ využíva pomocné senzory na rozpoznanie objektov a prekážok na zemi

Počas mopovania sa automaticky vyhne kobercom

Mopovacie kotúče vysávačov S10+ a X10+ vyzerajú na prvý pohľad rovnako, avšak aj v tomto komponente je určitý rozdiel. Xiaomi Robot Vacuum X10+ ponúka funkciu automatického nadvihnutia kotúčov do výšky 7 mm, čo sa môže zísť na nízkych kobercoch. S10+ takúto funkciu nemá, avšak vysávač sa dokáže automaticky vyhnúť všetkým kobercom, keď mopuje.

Samotné mopovanie pomocou kotúčov je v princípe totožné. Tlak, ktorý vysávač vyvíja rotovaním kotúčov, je však odlišný. Opäť platí, že som nemal možnosť priameho porovnania, avšak pocitovo som si všimol určité rozdiely a potvrdzujú to aj oficiálne informácie od výrobcu. Ten uvádza, že mopovanie je v prípade Xiaomi Robot Vacuum X10+ 5× účinnejšie v porovnaní so Xiaomi Mop 2. V prípade Xiaomi Robot Vacuum S10+ je 4× účinnejšie, čiže za X10+ mierne zaostáva.

Ak porovnám mopovanie pomocou kotúčov a mopovacou handričkou – obe riešenia majú svoje výhody a nevýhody. Výhodou kotúčov je, že vedia podlahu aj trošku vydrhnúť. Výhodou podložky je, že ak je kvalitná (to sa týka najmä o niečo drahších modelov) a vysávač má aj elektrické dávkovanie vody, môže byť mopovanie podlahy rovnomernejšie z hľadiska vlhkosti po celej ploche podložky. Viditeľné šmuhy som si počas testovania modelu S10+ nevšimol – minimálne nie na mojej podlahe.

Xiaomi Robot Vacuum S10+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum S10+ využíva dva mopovacie kotúče na mopovanie

Sací výkon až 4000 Pa

Okrem vyššie uvedených vlastností, ktoré sú tým najzaujímavejším vo výbave vysávača Xiaomi Robot Vacuum S10+ (a spomenuté technológie sú atraktívne aj vzhľadom na cenu vysávača), je S10+ v podstate štandardný robotický vysávač.

Má okrúhly tvar s rozmermi 350 × 350 × 97 mm, pričom výška 97 mm je vrátane laserovej vežičky. Vysávač by sa mal teda zmestiť pod objekty s 10 cm nožičkami. Jednu hlavnú gumenú kefu dopĺňa bočná kefa. Vysávač prekoná prekážky do výšky 2 cm, čo je štandard v segmente robotických vysávačov.

Maximálny sací výkon dosahuje 4000 Pa, na výber máte štyri úrovne výkonu počas vysávania. Vysávač ponúka režim vysávania a vysávania s mopovaním – k dispozícii sú tri úrovne vlhkosti mopovania. Medzi týmito dvoma režimami sa prepínate takým spôsobom, že k vysávaču pripojíte mopovacie kotúče. S10+ ponúka funkciu automatického rozpoznania kobercov.

Xiaomi Robot Vacuum S10+: Aplikácia Xiaomi HomeZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum S10+: Aplikácia Xiaomi Home
Xiaomi Robot Vacuum S10+: Aplikácia Xiaomi HomeZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum S10+: Aplikácia Xiaomi Home

Štandardná kvalita robotického vysávania

Kvalitu vysávania hodnotím ako štandardnú v segmente robotických vysávačov. Maximálny sací výkon využijete na kobercoch. Pokiaľ máte doma tvrdé podlahy, stačí používať druhý alebo tretí stupeň výkonu. Vysávač sa pohybuje inteligentne a systematicky, výhodou je lepšie rozpoznanie objektov a prekážok v porovnaní s väčšinou vysávačov v cene na úrovni 350 až 400 eur.

S10+ obsahuje 450 ml nádobku na prach. Keďže dokovacia stanica neponúka funkciu automatického vyprázdňovania, budete ju musieť manuálne vysypať po každom (druhom) vysávaní v závislosti od veľkosti vašej domácnosti.

Nádobka na vodu má objem 200 ml. Počas testovania som ho používal s nastavením strednej vlhkosti a v prípade môjho 3-izbového bytu (60 m², vymopovaná plocha cca 45 m²) mu po skončení upratovania ostala cca polovica vody. Xiaomi uvádza, že vysávač vymopuje plochu až 150 m². Samozrejme, pokiaľ potrebujete zvýšiť vlhkosť, vždy viete rozdeliť mopovanie do dvoch samostatných úkonov, medzi ktorými doplníte vodu do nádobky – ak by to bolo potrebné.

Xiaomi Robot Vacuum S10+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum S10+: Nádobky na prach a vodu

Vysávač zatiaľ po slovensky nevie

Aplikácia Xiaomi Home je síce už dostupná aj v slovenčine, avšak samotný vysávač počas môjho testovania neponúkal slovenskú lokalizáciu. Dôvod je ten, že Xiaomi zatiaľ lokalizovalo do slovenčiny iba všeobecné texty v aplikácii Xiaomi Home a jednotlivé produkty bude prekladať do slovenčiny postupne. Či a kedy sa dočká slovenčiny Xiaomi Robot Vacuum S10+, to zatiaľ neviem.

Osobne to nepovažujem za negatívum, nakoľko ovládanie vysávača je intuitívne, avšak rozumiem, prečo by niekto ocenil preklad do slovenčiny. V aplikácii si môžete nastaviť výkon vysávania, intenzitu vlhkosti a prispôsobiť si harmonogram, kedy bude vysávač automaticky upratovať. Režim upratovania sa v takomto prípade nastaví podľa toho, či pred začatím upratovania pripevníte k vysávaču mopovacie kotúče alebo nie.

Xiaomi Robot Vacuum S10+ má 5200 mAh batériu a podľa slov výrobcu dokáže na jedno nabitie upratovať až 2 hodiny v režime štandardného výkonu. V rámci tejto doby dokáže pokryť až 200 m². V prípade potreby sa dokáže vrátiť do dokovacej stanice, dobiť sa a následne bude v upratovaní pokračovať tam, kde predtým prestal.

Xiaomi Robot Vacuum S10+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum S10+ má základnú dokovaciu stanicu s funkciou nabíjania

Verdikt

Xiaomi Robot Vacuum S10+ považujem za najatraktívnejší robotický vysávač v ponuke tohto výrobcu z hľadiska pomeru cena/technológie. Kúpite ho za cenu do 400 eur a v tejto kategórii vyčnieva pokročilým rozpoznávaním objektov a prekážok a takisto dvoma mopovacími kotúčmi.

Alternatívou je Xiaomi Robot Vacuum X10, ktorý v závislosti od obchodu zoženiete za 400 až 500 eur. Ten je síce trošku drahší, nemá pokročilé rozpoznávanie objektov a ponúka iba základné mokré utieranie pomocou mopovacej handričky, avšak vo výbave má dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním, ktorá výrazne zvyšuje komfort, nakoľko nemusíte manuálne vysýpať nádobu na prach.

Musíte sa teda sami rozhodnúť, ktoré funkcie sú pre vás dôležitejšie. Faktom je, že osobne by som si v cene na úrovni 350 až 400 eur vyberal práve z tejto dvojice vysávačov (pokiaľ by som zohnal X10 za cenu do 400 eur).

TIP REDAKCIE

Cena: 399 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Najlepšia navigácia a rozpoznávanie prekážok v cene do 400 eur
  • Mopovanie pomocou kotúčov má svoje výhody
  • Spoľahlivé fungovanie
  • Automaticky sa vyhne kobercom v režime mopovania
  • Atraktívny pomer cena/technológie

Nepáči sa nám

  • K dispozícii nie je režim hlbokého mopovania (hustejší pohyb)
  • Aplikácia Xiaomi Home je síce v slovenčine, avšak stránka s vysávačom je v angličtine

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit