Tento vysávač bude patriť medzi tohtoročné bestsellery.

Prvá generácia robotického vysávača Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO sa stala obľúbenou voľbou mnohých ľudí, ktorí hľadali robotický vysávač v cene na úrovni 300 eur. Z tejto popularity bude určite ťažiť aj jeho priamy nástupca – druhá generácia s názvom Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro.

Novinka to však bude mať o niečo ťažšie ako predchodca. Dôvodom je väčšia konkurencia na trhu, ale aj v rámci Xiaomi vysávačov. Prvý Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO je stále atraktívnou voľbou a druhá generácia týchto vysávačov obsahuje celkovo štyri rôzne modely. Ich porovnanie nájdete TU.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro ponúka tri kľúčové medzigeneračné zlepšenia. Vyššiu kapacitu batérie a teda aj dlhšiu výdrž na jedno nabitie, vyšší sací výkon a pokročilejšie mopovanie vďaka sonickému vibrovaniu s až 10-tisíc vibráciami za minútu. Z praktického hľadiska si myslím, že väčšina používateľov bude zvažovať najmä pridanú hodnotu vyššieho sacieho výkonu a vibračného mopovania.

Stará dobrá laserová navigácia

Druhá generácia Pro vysávača od Xiaomi dizajnom neprekvapí – je tradičný okrúhly. Vysávač má výčnelok na hornej strane, v ktorom je zabudovaný laser. Ten neustále skenuje priestor okolo a umožňuje vysávaču inteligentnú navigáciu. Na rozdiel od modelu Mop 2 Ultra a niektorých konkurenčných vysávačov (Roborock S7, Dreame Bot L10/Z10 Pro) nie je laserová navigácia doplnená ToF kamerou alebo LiDAR senzorom a nemá tak technológiu na pokročilé 3D rozpoznávanie objektov a citlivejšie vyhýbanie sa prekážkam.

Laserová navigácia funguje 99 % času spoľahlivo. Vysávač sa pohybuje inteligentne, efektívne a poradí si s vysávaním vo všetkých svetelných podmienkach. Trochu ma však prekvapilo, keď sa počas mopovania zasekol pod skriňou o výčnelok s laserom, resp. ho zmiatla deka na kresle. Išlo však o veľmi raritné prípady.

Bez ohľadu na spôsob navigácie robotického vysávača odporúčam, aby ste pred vysávaním optimalizovali vašu domácnosť a dali na bok topánky, resp. schovali ich šnúrky. S týmto má problém veľká väčšina robotických vysávačov a ani Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro nie je výnimka. Počas testovania párkrát zachytil topánky a ťahal ich po byte. Treba si dať na to pozor.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Sací výkon až 3 000 Pa

Vysávač dokáže prekonať prekážky do 2 cm, poradil si aj s rozloženým stojanom na bielizeň. Na jedno nabitie dokáže vysávať až 3 hodiny, kapacita batérie je 5200 mAh. V prípade prvej generácie bola výdrž na úrovni takmer 2 hodín (3200 mAh). Vysatie môjho trojizbového bytu mu trvalo približne 50 minút, pričom vysávač pokryl plochu na úrovni 43 m2. Samotný byt má 62 m2.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro má sací výkon na úrovni až 3 000 Pa. Výkon si nastavíte manuálne, pričom k dispozícii sú štyri režimy vysávania – tichý (800 Pa), štandardný (1 000 Pa), stredný (1 800 Pa), turbo (3 000 Pa). Automatické zvýšenie výkonu, keď sa vysávač dostane na koberec, bohužiaľ nie je k dispozícii.

V prípade tvrdých podláh, ktoré pravidelne upratujem a mopujem, som používal väčšinu času štandardný režim vysávania. Ak máte koberce, v ich prípade možnože využijete aj potenciál turbo režimu. Potešiteľné je, že v prípade štandardného režimu je hlučnosť vysávača pomerne nízka.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Zlepšené mopovanie s vibráciami

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro ponúka aj mopovanie. V nastaveniach si môžete zvoliť štandardný režim, kedy sa vysávač pohybuje rovnakým spôsobom ako počas vysávania alebo profesionálny režim, kedy sa pohybuje do tvaru písmena Y, ak má k dispozícii dostatočne veľkú plochu na pohyb. Novinkou je takisto sonické mopovanie, kedy mopovacia podložka vibruje, aby efektívnejšie mopovala.

Táto technológia môže odstrániť niektoré menšie škvrny, ktoré nie sú príliš staré a zaschnuté. Vysávač takisto ponúka elektronické dávkovanie vody a kvalitu mopovania hodnotím ako lepšiu v porovnaní s prvou generáciou. Zatiaľ však podľa mňa nedosahuje úroveň konkurenčného a drahšieho vysávača Roborock S7. K dispozícii sú tri stupne vlhkosti – nízka, stredná a vysoká.

Mopovanie je užitočná pridaná hodnota a to aj napriek tomu, že ručnému mopovaniu sa ešte stále nevyrovná. Pokiaľ však budete vysávačom mopovať pravidelne, určite sa to prejaví na čistote podlahy. Mop 2 Pro sa pomocou elektronickej pumpičky snaží rovnomerne distribuovať vodu na mopovaciu handričku, avšak nefunguje to vždy na 100 %. Vďaka pohybu do písmena Y (v profesionálnom režime) sa však tento nedostatok často stratí, nakoľko vysávač chodí pomerne husto a niektoré miesta opakovane vytrie z rôznych pozícií.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Uloží si mapy aj viacerých poschodí

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro si dokáže uložiť mapu vašej domácnosti, ktorú automaticky rozdelí do jednotlivých miestností. Toto rozdelenie môžete upraviť v mobilnej aplikácii Mi Home. Takisto si môžete nastaviť zakázané zóny na vysávanie, resp. iba mopovanie. Vysávač podporuje uloženie viacerých máp, čo oceníte v domácnostiach s viacerými poschodiami.

Mobilná aplikácia umožňuje nastavenie režimov vysávania a mopovania. Môžete si takisto vytvoriť harmonogram vysávania a zadefinovať si špecifické režimy pre jednotlivé miestnosti. V kuchyni vám môže vysávač napríklad vysávať aj mopovať v štandardnom režime a v obývačke bude iba vysávať v turbo režime. Miera prispôsobenia je teda veľmi dobrá, stačí sa iba pohrať s aplikáciou.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Verdikt

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro je dobrý robotický vysávač s funkciou mopovania. V porovnaní s prvou generáciou prináša tri kľúčové zlepšenia – vyššiu výdrž, vyšší sací výkon a lepšie mopovanie. Vyšší sací výkon využijete najmä v bytoch s kobercami, lepšie mopovanie oceníte v bytoch s tvrdými podlahami.

Druhá generácia síce neprináša nič revolučné, avšak svojou cenou vypĺňa cenovú kategóriu na úrovni 400 eur. Je to rozumne nastavená cena, nakoľko mnoho ľudí sa často rozhodovalo medzi robotom Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO za 250 až 300 eur a Roborock vysávačmi v cene okolo 500 až 550 eur.

A čo sa porovnania prvej a druhej generácie vysávača Mop Pro týka, závisí najmä od ich ceny. Ak nájdete prvú generáciu za 200 až 250 eur, ide o výbornú voľbu aj dnes. Niektoré obchody však predávajú Mop 1 Pro za 350 eur a v takom prípade by som si radšej priplatil 50 eur a kúpil si rovno Mop 2 Pro.

Cena: 409 eur

Zapožičal: Xiaomi

Páči sa nám

  • ✓ laserová navigácia je 99 % času veľmi spoľahlivá
  • ✓ dlhá výdrž na jedno nabitie
  • ✓ nadštandardný sací výkon
  • ✓ vibračné mopovanie a pohyb do Y zlepšujú kvalitu mokrého utierania
  • ✓ vysávač vie prerušiť vysávanie, nabiť sa a pokračovať v upratovaní, ak treba
  • ✓ nádobka na vodu priamo v mopovacej podložke
  • ✓ funkcie v mobilnej aplikácii

Nepáči sa nám

  • ✕ nevie automaticky zvýšiť výkon na kobercoch
  • ✕ pri manipulácii s mopovacou podložkou je potrebné vysávač odtiahnuť z dokovacej stanice
  • ✕ môžu sa objaviť zriedkavé komplikácie s navigáciou robota
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Technické špecifikácie:

Model Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro
Navigácia / rozdelenie mapy do zónlaserová / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkon3000 Pa
Batéria / výdrž na jedno nabitie5200 mAh / 3 hodiny
Objem nádrže na prach / vodu450 ml / 270 ml
Mobilná aplikáciaMi Home
Cena409 eur

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit