Platí ešte stále, že mobil treba nabíjať pomaly a rýchle nabíjanie mu škodí?

Výrobcovia sa stále bránia rýchlemu nabíjaniu, no aj tak sa výkon nabíjačiek zvyšuje. Ako sa v tom vyznať? Je tu reálna obava o nadmerné opotrebenie batérie alebo sa len výrobcovia bránia uviesť rýchlejšie nabíjačky na trh a zbaviť sa prebytkov vo forme pomalších nabíjačiek? Oboje môže byť pravda, výrobcovia sa ale nebudú chváliť tým, koľko „starých“ nabíjačiek majú na sklade.

Čo je pomalé nabíjanie?

V každom prípade 18 W nabíjanie dnes už nepovažujeme za rýchle. Svoje by o tom mohol vedieť Apple, ktorý kedysi k smartfónom pribaľoval 5W nabíjačky. Iste, nabíjať ste mohli aj rýchlejšie, avšak takú nabíjačku si treba kúpiť osobitne. Niekto hovorí, že je to z dôvodu, aby si používatelia neničili batériu. My si však myslíme, že ide viac o priame ekonomické dôvody. A dnes už nabíjačky niektoré značky k smartfónom ani nepribaľujú. Toto je však cesta, ktorej rozumieme. Nabíjačiek už máme všetci množstvo, no otázkou je, či aj tých rýchlych.

Dva dni na jedno nabitie

Toto je údaj, ktorý sa takpovediac štandardizoval a výrobcovia takto prezentujú výdrž telefónu. My ale vieme, že pri používaní je to tak akurát deň, maximálne deň a pol. Pred 3 – 4 rokmi na deň fungovania stačila aj najvýkonnejším mobilom batéria s kapacitou 3000 mAh. Dnes sa štandardom s približne rovnakou reálnou výdržou stali batérie s kapacitou 4000 až 5000 mAh. Čo je teda inak? Práve rýchlosť nabíjania.

Stredná rýchlosť je dnes považovaná približne na hodnote 30 W. Sú smartfóny, ktoré podporujú rôzne výkonné nabíjačky, 33 W, 55 W, 66 W a dokonca aj 120 W ako napríklad najnovší smartfón Xiaomi 12 Pro. Výrobca k nemu pribalil 120 W nabíjačku a smartfón tak nabijete za 18 minút na plnú kapacitu z úplného vybitia. Bežne sme smartfóny nabíjali 2,5 hodiny. Dobre, posledné roky sa čas zlepšil a hovorili sme zhruba o 1,5 hodine.

Na svojej kapacite podrástli aj batérie, no výraznejšie sa zrýchlilo nabíjanie. Preto je používanie smartfónov pohodlnejšie aj cez 5000 mAh kapacity batérií. Pri nabíjaní treba zobrať do úvahy niekoľko záležitostí, o ktorých ste možno nevedeli:

  • Údaj o rýchlosti nabíjania je maximálna a nie konštantná hodnota, ktorú zariadenie dosiahne v začiatkoch nabíjania prázdnej batérie. S napĺňaním kapacity klesá aj rýchlosť nabíjania
  • Hoci sa samotná technológia anódy a katódy nemení, výrazne za zmenili systémy správy napájania v moderných smartfónov, vrátane použitia umelej inteligencie na predpokladanie ideálneho nabíjania
  • Najnovším trendom je duálne nabíjanie. Xiaomi ho používa už od minuloročného modelu Xiaomi 11T. To spočíva v rozdelení batérie na dve samostatné bunky. Takže v praxi sa nenabíja jedna 5 000 mAh batéria výkonom 120W, ale dve 2 500 mAh batérie, každá výkonom 60 W

Výrobcovia používajú aj ďalšie technológie ako napríklad Multiple Tab Winding. Ide o použitie viacerých anód a katód v batérii, čím sa znižuje odpor, cesta prúdenia elektrónov a lepšie udržiava správna teplota. Xiaomi má aj technológiu Mi-FC, ktorá presne meria prúd a napätie počas nabíjania a dovoľuje rýchlejšie napájanie aj pri naplnení sa kapacity.

V nových telefónoch Xiaomi sú desiatky kontrolných mechanizmov. Od ochrany proti príliš nízkej aj vysokej teplote pri nabíjaní a vybíjaní, dvojitej ochrany prepätia, automatického vypnutia pri prehriatí, kontroly napätia a prúdu cez USB až po ochrany proti celkovému prepätiu alebo prehriatiu nabíjacieho adaptéra.

Na zdravie, a teda životnosť, batérie má najväčší vplyv vysoká teplota. Počas nabíjania, ale aj počas používania. Výrobcovia aplikujú rôzne formy chladenia interných komponentov aj batérie. Xiaomi v nových modeloch od minulého roka napríklad používa okrem takzvaných výparných komôr aj vrstvu grafénu a dizajn dovoľujúci čo najefektívnejší odsun prebytočného tepla mimo šasi mobilu.

Štandardné 5W nabíjanie nahradili novinky s 25 W nabíjaním alebo keď prišli modely so 45 W nabíjaním. Dnes už je na trhu niekoľko smartfónov so 120 W napájaním, čo opäť prináša legendy o ničiteľoch batérií. Ako však skúsenosti ukázali, všetko funguje bez komplikácii a aj staršie modely s napríklad 65 W nabíjaním si udržujú stále výbornú životnosť batérie. Pre dlhú životnosť vašej batérie stačí dodržiavať pár základných pravidiel:

  • Používajte len dodávaný adaptér a nabíjací kábel, prípadne adaptér od overeného výrobcu
  • Neprehrievajte mobil, nenechávajte ho napríklad pri radiátoroch či ohrevných telesách, prípadne v aute na palubnej doske
  • Nie je nutné nabíjať mobil na 100 percent, ale hlavne nenechávajte mobil úplne sa vybiť. Ideálne je udržiavať ho v rozmedzí 20 až 80 percent

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.