Ďalší čínsky výrobca na čiernej listine? 

Xiaomi je tŕňom v oku litovskému Ministerstvu obrany, ktoré po správe Národného centra kybernetickej bezpečnosti odporúča zákazníkom, aby sa vyhli používaniu smartfónov tejto značky. Odporúča ich nekupovať alebo ak ich už používatelia majú, tak zahodiť. Nateraz je situácia neprehľadná a bude na bezpečnostných analýzach, či tieto smartfóny naozaj predstavujú pre používateľov riziko.

Spoločnosť Xiaomi obvinenia poprela, no aj napriek tomu si najala externú firmu, ktorá bude tvrdenia litovskej vlády prešetrovať. Nateraz nie je známe o akú spoločnosť ide. Vieme však, že sídlo má v Európe.

Podľa litovského Ministerstva obrany Xiaomi blokuje určité vyhľadávacie výrazy, ako napríklad „slobodný Tibet„, „nech žije nezávislosť Taiwanu“ a „demokratické hnutie„. Spoločnosť Xiaomi uviedla, že tieto filtre sú pre región Európskej únie vypnuté.

Litovská vláda pritom tvrdí, že cenzúrny filter sa dá kedykoľvek znovu zapnúť na diaľku. Xiaomi sa aj na toto tvrdenie ohradilo a tvrdí, že tieto filtre sú priemyselným štandardom a zvyčajne sa používajú na ochranu používateľov pred pornografickým obsahom a obsahom, ktorý sa používateľom na základe ich regionálnej odlišnosti zdá urážlivý.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.