CEO Xiaomi potvrdil, že ďalšie modely budú musieť byť drahšie.

Čínska spoločnosť Xiaomi sa v minulosti vyznačovala tým, že ponúkala smartfóny s výrazne nižšou cenou v porovnaní s konkurenciou. Časy, keď sme si však mohli kúpiť aj vlajkovú loď za približne 400 eur, sú už dávno preč. Náklady na výrobu smartfónov stúpajú a ak sa čínska spoločnosť pod vedením Lei Juna chce doťahovať na konkurenciu, musí siahnuť aj po drahších komponentoch.

Dnes si však model z vlajkovej série vieme kúpiť za približne 1000 eur, no môžeme si aj výraznejšie priplatiť. A situácia bude ešte horšia, informuje Lei Jun, CEO spoločnosti Xiaomi.

Ďalšie generácie Xiaomi smartfónov čaká zdražovanie

Keď si spomenieme na sériu Mi 9 z roku 2019, tak základný model tejto série prišiel na trh s úvodnou cenou 499 eur. Model Xiaomi 12 však už pri predstavení stál približne 799 eur a tohtoročný Xiaomi 13 zasa 999 eur. Je teda viditeľné, že ceny telefónov postupne stúpajú a každý rok si kupujeme nový telefón s o niečo vyššou cenou.

Xiaomi 13TZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro

Podľa slov Lei Juna má cena modelov zo série Xiaomi 14 udržať výšku z predchádzajúcej generácie. Modelový rad Xiaomi 15 už ale také šťastie mať nebude a telefóny budú zasa o niečo drahšie. O konkrétnych sumách však už CEO spoločnosti neinformuje, opäť ale môžeme rátať so zvýšením ceny o sto až dvesto eur.

Pôjde len o vlajkové lode?

Aktuálne nie je známe, či s vyššími cenami prídu len modely z kategórie high-end. Aj stredná trieda telefónov si v posledných rokoch prešla miernym zvýšením cien, no nebolo to až také výrazné ako pri vlajkových lodiach. Okrem toho práve stredná trieda dnes už prináša súčasti výbavy ako vlajkové lode spred pár rokov v podobe rýchleho nabíjania, špičkového fotoaparátu či prémiového displeja.

V každom prípade, ak by ste čakali na nejaké cenovo dostupné telefóny, asi vás nepotešíme. Možnosťou však pre vás stále bude kúpiť si starší model, prípadne siahnuť po repasovanom zariadení alebo nižšej triede.

Zdroj: xiaomiadictos.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.