Podobnú technológiu ukázala aj Motorola.

Dnešné bezdrôtové nabíjanie predstavuje pohodlnejšiu formu nabíjania v porovnaní s tým káblovým. Do telefónu netreba pripájať žiaden kábel, stačí ho iba položiť na podložku. V blízkej budúcnosti by to však mohlo fungovať ešte pohodlnejšie – zariadenie nebudeme musieť nikam položiť, pretože sa bude nabíjať vzduchom.

Prvú generáciu takejto technológie predstavilo Xiaomi a nazýva sa Mi Air Charge. Technológia umožňuje bezdrôtové nabíjanie výkonom až 5 W a to na vzdialenosť niekoľkých metrov od nabíjačky. Nabíjací výkon na úrovni 5 W je pomerne malý, avšak pokiaľ sa nikam neponáhľate, na pomalé nabíjanie telefónu bude stačiť – pripomeňme, že aj prvé bezdrôtové nabíjačky začínali pred pár rokmi s výkonom 5 W a dnes existujú technológie, ktoré ponúkajú 80 W bezdrôtové nabíjanie.

Zdroj: Xiaomi

Ako funguje nabíjanie vzduchom?

Mi Air Charge vyžaduje k svojmu fungovaniu špeciálnu nabíjačku a kompatibilný telefón. Nabíjačka obsahuje 5 antén, ktoré dokážu presne určiť polohu telefónu vo svojom okolí. Po jeho rozpoznaní sa aktivuje bezdrôtové nabíjanie, ktoré zabezpečuje 144 antén – tie posielajú milimetrové vlny priamo do telefónu cez beamforming.

Telefón s podporou technológie Mi Air Charge je vybavený špeciálnym prijímacím modulom, ktorý pozostáva zo 14 antén. Tie dokážu konvertovať prijaté milimetrové vlny na energiu. Technológia aktuálne umožňuje nabíjať jedno alebo viaceré zariadenia súbežne a to do vzdialenosti niekoľkých metrov, pričom nabíjací výkon je už spomenutých 5 W pre každé zariadenie.

Xiaomi tvrdí, že prípadné fyzické prekážky medzi nabíjačkou a telefónom neznižujú účinnosť ani výkon nabíjania a že technológia Mi Air Charge bude v budúcnosti nabíjať aj inteligentné hodinky, náramky a ďalšie nositeľné zariadenia. Eventuálne budete môcť takýmto spôsobom napájať aj reproduktory či stolné lampy.

Zdroj: Xiaomi

Svoju technológiu má aj Motorola

Technológiu na vzdialené bezdrôtové nabíjanie predstavila aj Motorola. Tá vylepšila aktuálnu technológiu, ktorá je založená na štandarde Qi a prezentovala vzdialené bezdrôtové nabíjanie telefónov Motorola Edge vo vzdialenosti 80 a 100 cm od nabíjačky.

Motorola konkrétne detaily o svojej technológii neprezradila, ukázala však, ako funguje jej bezdrôtové nabíjanie v praxi. Výkon nabíjania nepoznáme, potrebné však je, aby sa medzi nabíjačkou a telefónom nenachádzala žiadna prekážka.

Nabíjačka, ktorá umožňuje bezdrôtové nabíjanie na diaľku, sa nazýva Motorola One Hyper a dokáže súbežne nabíjať až 7 telefónov. Ako už bolo spomenuté, výkon nabíjania nebol oznámený. Na novinku upozornil portál gsmarena.

Zdroj: Xiaomi, gsmarena

Prečítajte si aj:

100 W bezdrôtové nabíjanie príde do smartfónov už budúci rok

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit