Aj napriek pokroku ešte aj dnes nájdeme smartfóny s podporou 5 W káblového nabíjania.

Každoročne sa však objavuje čoraz viac modelov s podporou bezdrôtového nabíjania. Aj keď tento spôsob nabíjania je pohodlný, jeho aktuálne možnosti za tým klasickým stále zaostávajú. Prvé mobilné zariadenia s podporou technológie Qi boli schopné bezdrôtovo nabíjať pri výkone iba 5 W. Aktuálne je ich na trhu pomerne veľa. Väčšina moderných smartfónov podporuje bezdrôtové nabíjanie s výkonom až 15 W. Výrobcovia ako napríklad Oppo, Huawei a Xiaomi ponúkajú nabíjanie s výkonom až 40 W.

Oppo tento rok predstavilo bezdrôtové nabíjanie s výkonom 65 W a budúci rok sa už môžeme dočkať bezdrôtového nabíjania s výkonom až 100 W. Podľa leakstera Digital Chat Station sa niekoľko výrobcov zameriava na komerčné zavedenie 100 W bezdrôtového nabíjania pre smartfóny, ktoré by mohli byť predstavené už v roku 2021.

Pri každom rýchlom nabíjaní sa stretávame s problémami, ktoré musia výrobcovia vyriešiť. Samotné nabíjanie musí byť bezpečné a nemá mať negatívny vplyv na životnosť batérie. V auguste tohto roka bola predstavená vlajková loď Xiaomi Mi 10 Ultra, ktorá okrem vynikajúcich parametrov ohromila aj neskutočne rýchlym káblovým nabíjaním s výkonom až 120 W (bezdrôtové 50 W). 

Vďaka tejto novej technológii je batéria smartfónu s kapacitou 4 500 mAh úplne nabitá za 40 minút.

100 E bezdrôtové nabíjanie

Zdroj: GizChina

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi 10 Ultra: Smartfónová beštia v znamení čísla 120

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.