Nejde však o celkom novú informáciu.

Spoločnosť Xiaomi sa vo svete smartfónov presadzuje čoraz viac. Tento úspech samozrejme znepokojuje viacerých konkurentov, avšak teraz sa zdá, že čínsky gigant čoskoro odštartuje celkom novú éru. Portál GizChina informoval, že z prostredia spoločnosti sa začali šíriť správy o pripravovanom operačnom systéme MiOS. Tieto informácie sú sprevádzané aj údajným logom nového systému. Aj napriek mierne nepresvedčivým dôkazom sa predsalen zdá, že existujú ďalšie, ktoré sú o niečo presvedčivejšie.

Na jednej strane sa síce objavujú správy o systéme MiOS, čo však na druhej strane znamená, že dni rozhrania MIUI, ako ho poznáme, sú pravdepodobne spočítané. Nie je preto prekvapením, že táto správa vyvolala okamžite veľký záujem technologického sveta, keďže MIUI patrí (aj napriek niektorým negatívam) medzi najobľúbenejšie mobilné nadstavby s OS Android.

Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13

Xiaomi venuje novému systému čoraz viac pozornosti

Toto nové smerovanie má však svoje opodstatnenie. Pripomeňme si, že prvé správy o operačnom systéme MiOS sa začali objavovať ešte v roku 2013, pričom uvedenie bolo údajne plánované už s modelom Mi 4, čo sa samozrejme nestalo. Preto sa zdá, že Xiaomi v tom čase prehodnotilo svoje plány a pripravovaný systém „vrátilo späť do trezora„. Po 10 rokoch sa však zdá, že pre MiOS nastal ten správny čas.

Spoločnosť Xiaomi je pravdepodobne motivovaná nasadiť vlastný OS aj neustálym delením trhu. Aktuálne sme svedkami aj uvedenia skutočne výbornej série Xiaomi 13, v ktorej vyniká model Xiaomi 13 Pro. Je tak možné, že doteraz nebol vhodnejší čas na nasadenie vlastného operačného systému, ako je tomu teraz.

Xiaomi MiOSZdroj: GizChina
Xiaomi MiOS

Systém MiOS je v súčasnosti vo vývojovej fáze alfa. Hoci táto správa je z pohľadu nezainteresovaných pomerne pozitívna, tak už iba číselné označenie s nulou na začiatku naznačuje, že spoločnosť Xiaomi ešte nie je pripravená ani na vydanie beta verzie. To aspoň prezrádza snímka obrazovky zostavy vydanej 5. novembra 2022.

O operačnom systéme MiOS doteraz neexistujú žiadne oficiálne informácie. Je pritom možné, že aj tento OS bude vetvou systému Android rovnako, ako je tomu v prípade systému HarmonyOS od Huawei. Je pravdepodobné, že MiOS sa bude zo začiatku od MIUI líšiť iba minimálne (ak bude vôbec uvedený). Záhadou však aj naďalej zostáva, prečo vlastne Xiaomi vyvíja vlastný OS, a čo chce jeho používateľom ponúknuť navyše oproti “štandardnému” Androidu.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.