Spoločnosť XYZprinting predstavila novinky pre rok 2017, ktoré sa nesú v duchu jednoduchosti ovládania a presnosti tlače

Novinky boli predstavené na výstave CES v Las Vegas. Celý modelový rad je pomerne obsiahly, ale my vám predstavíme len tie najzaujímavejšie, ktoré sú (budú) dostupné aj na Slovensku.

Prvým produktom je cenovo dostupná, kompaktná a prenosná 3D tlačiareň – Da Vinci Nano. Tlačiareň je ideálna pre začínajúcich používateľov, ktorí sú obmedzení priestorom, ako aj finančne. Ponúka jednoduché ovládanie – stlačením jedného tlačidla. Inštalácia je plug&play. Tlačiareň je skutočne kompaktná (300 x 300 x 319 mm s hmotnosťou 4 Kg) a zaberie iba minimum miesta, čo je pre niektorých používateľov priorita. Pracovná plocha tlačiarne je 120 x 120 x 120 mm, čiže väčšie produkty sa vyrobiť nedajú. Taktiež disponuje automatickou kalibráciou, automatickým podávačom vlákna (PLA) a hliníkovým podstavcom, na ktorý sa produkt vytláča. Kompatibilita tlačiarne je s operačným systémom Windows a MacOS. Samozrejmosťou je priaznivá odporúčaná cena – 229,95 USD (217 Eur). Zariadenie bude dostupné od apríla 2017.

Technické špecifikácie:

Druhá 3D tlačiareň je Da Vinci Junior 2.0 Mix, ktorá je ideálna pre kreatívne domácnosti alebo jednotlivcov. Výhodou tejto tlačiarne sú dve tlačové hlavy, ktoré dokážu súčasne pracovať s dvomi farebnými vláknami (PLA), a teda vytvárať farebné kombinácie, resp. tieňovanie. Tlačová hlava je veľmi presná a pracuje v odchýlke 0.2 až 0.4 mm. Okrem toho má intuitívny 9-bodový systém detekcie kalibrácie. Pracovná plocha tlačiarne je – 150 x 150 x 150 mm. Celkové rozmery zariadenia sú 420 x 430 x 380 mm s hmotnosťou 12 Kg. Zariadenie má 2.6-palcový LCD displej a výhodou je kompatibilita s OS Android a iOS (Windows a MacOS sú samozrejmosťou). Odporúčaná cena tlačiarne je 449.95 USD (426 Eur) a dostupná je od januára 2017.

Technické špecifikácie:

Technológia 3D tlače:FFF (Fused Filament Fabrication)
Počet 3D tlačových hláv:2
Tlačový objem (š/h/v):15 x 15 x 15 cm
Rozlíšenie 3D tlače:Fine (100) / Standard (200) / Speed (300) / Ultra Fast (400) mikrónov
Priemer trysky:0,4 mm
Priemer struny:1,75 mm
Voliteľný materiál náplne:PLA
Vyhrievaná podložka:Áno
Konektivita:USB 2.0 / SD Card
Podporované typy súborov:*.stl / *.3w
Podporované OS:Windows XP/VISTA/7/8/10, Mac OSX

 

Nobel 1.0 A je profesionálna, ale stále dostupná laserová 3D tlačiareň s vylepšenou jednotkou laserového skenovania (LSU), ktorá zlepšuje presnosť lasera. Presnosť (rozlíšenie) tlačovej hlavy je vysoká, pracuje v odchýlke – od 0.13 mm, čoho výsledkom sú presné detaily a jemný povrch výrobku. Tlačiareň dokáže tlačiť aj zložité geometrické tvary s vysokou presnosťou. Nobel 1.0 A je kompatibilná s rôznymi živicami (náplň), ako sú viacfarebné akrylové živice, pružné živice a odlievateľné živice. Pracovná plocha tlačiarne je – 130 x 130 x 200 mm. Celkové rozmery sú 280 x 337 x 590 mm s hmotnosťou 9.6 kilogramu. Kompatibilná je s OS Windows a MacOS. Nobel 1.0 A je jednoduchá, ale veľmi presná 3D tlačiareň, ktorá je určená náročnejším používateľom – profesionálom. Odporúčaná cena zariadenia je 1999.95 USD (1892 Eur).

Technické špecifikácie:

Nobel SupeFine – už z názvu je jasné, že toto bude 3D tlačiareň s vysokou presnosťou tlače. Zariadenie je navrhnuté tak, aby ponúklo tie najlepšie výsledky pre všetkých používateľov, od amatérov, až po profesionálov. Tlačiareň disponuje priamym spracovaním svetla (DLP), čo podstatne pomáha k ešte dokonalejším výsledkom. Presnosť tlačovej hlavy (rozlíšenie tlače) je od 0.05 mm. Vo výsledku získate extrémne jemný výtlačok na profesionálnej úrovni. DLP (digital light processing) technológia je podobná ako SL (stereo lithography) a pracuje s fotopolymérmy (FP). Hlavný rozdiel je zdroj svetla. DLP využíva konvenčný svetelný zdroj, ako sú oblúkové lampy alebo displej z tekutých kryštálov, ktorý je aplikovaný na celý povrch nádoby s FP v jednom priechode, takže DLP technológia je o niečo rýchlejšia ako bežná SL technológia (DLP produkuje aj menej odpadu). Pracovná plocha tlačiarne je – 64 x 40 x 120 mm. Celkové rozmery zariadenia sú – 290 x 357 x 424 mm s hmotnosťou 11 Kg. Tlačiareň Nobel SuperFine je vhodná aj na tlač šperkov alebo rôznych detailných prototypov. Cena zariadenia je 2699,95 USD (2545 Eur) a dostupná bude od apríla 2017.

Technické špecifikácie:

„Spoločnosť XYZprinting má víziu o takom svete, kde budú všetci „odborníkmi“, ktorí môžu s ľahkosťou vytvárať rôzne 3D modely, ktoré im pomôžu získať viac predstavivosti, vedomostí a skúseností – doma, v škole i v práci – povedal Simon Shen, výkonný riaditeľ XYZprinting a New kinpo Group.“

3D tlačiarne sú, nepochybne, skvelým doplnkom modernej domácnosti a nevyhnutnou súčasťou špičkových reklamných agentúr, ale aj rôznych návrhárov. Vytvoriť môžete takmer čokoľvek, tu sa fantázii medze nekladú. Avšak, ak používate 3D tlačiareň a došli vám nápady, XYZprinting má skvelú aplikáciu – XYZ cloud, kde si môžete pozrieť (alebo stiahnuť návrh) tisíce produktov z celého sveta a načerpať inšpiráciu. Cloud je rozdelený do skupín a nájdete tu všetko – od módy, až po rôzne gadgety. Ak máte vlastný – špecifický produkt (návrh), môžete ho na cloud pridať a zdieľať s ostatnými používateľmi – aj za finančnú odmenu.

Zdroj: XYZprinting

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE