YouTube bude obmedzovať prístup k fitness videám pre určitú vekovú skupinu.

Ide najmä o tínedžerov, ktorí sa môžu cítiť týmito videami frustrovaní. Video server od Googlu hovorí, že vystavenie takémuto typu obsahu môže poškodiť sebavedomie divákov. Obmedzenia, ktoré boli zavedené v USA, už minulý rok začínajú platiť aj v Európe. Snaha o moderovanie algoritmov na konkrétny obsah a jeho potláčanie do úzadia, bolo vidieť aj na iných sociálnych sieťach, napríklad na TikToku.

Algoritmus na YouTube alebo inej sociálnej siete funguje podľa záujmu používateľa. Podľa tohto vzorca to znamená, že ak si tínedžer pozrie fitness video, YouTube mu bude podobný obsah navrhovať vo väčšom meradle. S týmto typom videí máme vlastnú skúsenosť a algoritmus navrhuje videá zamerané na cvičenie v podstatne väčšej miere, ak ich vyhľadávame alebo klikáme na ďalšie odporúčania podobného obsahu.

fitness motivation reels youtubeZdroj: YouTube

Miss Alabama

Fitness postavy môžu predstavovať extrém, avšak na druhej strane tu máme narastajúcu obezitu vo svete vo všeobecnosti. Extrémom na opačnej strane tohto porovnania a ukazovaním morbídnej obezity ako niečoho normálneho, môže byť výherkyňa v súťaži Miss Alabama.

Cieľom je prestať podporovať obsah, ktorý by mohol mladým spôsobovať traumu tým, že si budú idealizovať určité typy postavy. Podľa vyhlásenia doktora Gartha Grahama, ktorý riadi službu YouTube Health, sa má zabrániť nedospelému divákovi negatívnemu presvedčeniu o sebe samom.

sara_milliken miss alabamaZdroj: @thenamalmiss / Instagram

Čo sa bude blokovať

Blokovanie by sa malo týkať videí, ktoré idealizujú určitú telesnú zdatnosť alebo hmotnosť, či porovnávajú alebo idealizujú konkrétne fyzické vlastnosti. Okrem toho by sa mladým nemali zobrazovať videá, ktoré sú nejakým spôsobom agresívne, zobrazujú zastrašovanie alebo boj. Týkať sa to má aj videí s mizogýnnym obsahom.

V posledných mesiacoch sa nielen na YouTube, ale aj na iných sociálnych sieťach rieši kauza s influencerom Andrewom Tateom. Ten v častých prípadoch publikuje mizogýnny, obsah, ktorého cieľom je okrem iného znevažovať ženy.

Je to riziko alebo nie?

Podľa veľkého prehľadu z 50 štúdií zo 17 krajín môžu sociálne médiá zapríčiňovať poruchy príjmu potravy alebo duševné problémy pre pokrivený obraz o sebe samom. Je to najmä z dôvodu porovnávania sa mladých ľudí s postavami, ktoré vidia vo fitness videách a považujú ich za štandard.

Na ďalšiu snahu blokovania sa dá nazerať z niekoľkých pohľadov. Môže byť prirodzené, že mladí ľudia sa ešte nedokážu konfrontovať s tým, čo vidia a porovnať to so svojím telom. Pravdou je, že môžu takéto videá brať ako inšpiráciu. Odvrátenou stránkou je, ak sa snaha napodobňovať druhých, stáva patologickým problémom.

Zdroj: EuroNews

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.