Za podcasty v YouTube Music nebude treba platiť.

Možnosť prehrávania podcastov je najnovšou novinkou v aplikácii YouTube Music. Konkurent Spotify, Apple Music a ďalších hudobných služieb tak dostáva novú funkciu, ktorá bola prvýkrát ohlásená vo februári tohto roka. Zatiaľ je dostupná v Spojených štátoch amerických, ale ďalšie krajiny by mali nasledovať.

Podcasty v službe YouTube Music predstavujú štvrtý pokus spoločnosti Google s týmto typom obsahu. Predchádzajúcimi boli Google Listen (2009 – 2012), Google Play Podcasts (2016 – 2020) a napokon aplikácia Google Podcasty, ktorá bola spustený v roku 2018 a je stále k dispozícii v obchode Play.

Zhruba pred dvomi rokmi však aplikácia Google Podcasty prešla redizajnom, ktorý ju do veľkej miery zneprehľadnil. Dovtedy ste si totiž mohli vytvoriť vlastné poradie kanálov, po novom sa radili automaticky podľa toho, ako ich používateľ počúva a ako mu ich aplikácia navrhuje na základe jeho aktivity. Zatiaľ nie je jasné, či aplikácia Google Podcasty bude fungovať ďalej, alebo odíde na cintorín podobných služieb, ktoré internetový gigant v minulosti ukončil.

Dobrou správou je, že hoci je YouTube Music v najvyššej verzii platená služba, podcasty by mali byť zahrnuté v bezplatnej úrovni, vrátane prehrávania na pozadí či sťahovania na offline počúvanie. Dokonca by malo byť možné prepínať medzi audio a video verziou podcastov, ak sú nahrané na YouTube.

Pridanie podcastov do aplikácie YouTube Music má službe pomôcť lepšie konkurovať Spotify, ktoré práve tento týždeň dosiahlo 500 miliónov aktívnych používateľov mesačne. YouTube v novembri minulého roka oznámilo, že má približne 80 miliónov predplatiteľov služby Music a Premium. V prípade Spotify je to približne 210 miliónov platiacich používateľov.

Zdroj: Twitter.com, TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.