YouTuberovi Ianovi Balinovi ukradli kryptomeny v hodnote takmer dvoch miliónov dolárov.

Ian Balina je známy zahraničný YouTuber, ktorý sa venuje promovaniu rôznych začínajúcich kryptomien na svojom kanáli. Teraz však doplatil na základné pravidlá, ktorých sa je nutné držať pokiaľ vlastníte kryptomeny.

Najväčšou chybou, ktorú Balina spravil bolo to, že svoje súkromné kľúče do peňaženiek na Ethereum a ERC-20 tokeny skladoval v aplikácii Evernote, ktorá slúži na ukladanie poznámok. Hacker sa však do aplikácie na poznámky dostal vďaka Balinovmu starému školskému e-mailu, ktorý mal nastavený vo svojom Gmail na obnovenie účtu a Gmail zase využíval pre prihlasovanie sa do Evernote.

Základným pravidlom pri vlastníctve kryptomien je dobre zabezpečiť svoje privátne kľúče. Bez nich sa totiž nie je možné dostať k svojim krypto peniazom, no menším háčikom je zase to, že často stačí pre prístup iba privátny kľuč. Ten je teda potrebné skladovať bezpečne mimo internetu a zároveň si ho viacnásobne zálohovať. Odporučiť môžeme napríklad vytlačenie privátneho kľúča na papieri a jeho uloženie medzi inými dôležitými dokladmi v domácnosti, prípadne uloženie na USB či do trezorov ako ponúka aplikácia 1Password.

Zdroj: TheNextWeb