Apple priniesol svetu svoje prvé hodinky už pred 23 rokmi. Nedokázali monitorovať vašu fyzickú aktivitu, nemali dotykový displej a už vôbec sa z nich nedalo telefonovať či surfovať po internete. Boli to proste iba ručičkové hodinky.

Písal sa rok 1995. NBA ovládali Chicago Bulls na čele s Michaelom Jordanom, slovenskí hokejisti na čele s Petrom Šťastným postúpili do A kategórie MS a populárny Apple predstavil prvé hodinky s logom nahryznutého jablka vo svojej histórii. Jedným dychom treba dodať, že nešlo o samostatný produkt, o ktorý by chcela firma z Coupertina rozšíriť svoj hardvérový biznis. Prvé „Apple Watch“ boli jednoducho vyrobené s úmyslom motivovať používateľov operačného systému Macintosh System k upgradu na verziu 7.5.

Operačný systém Macintosh 7 bol firmou vyprodukovaný ešte v roku 1991 a v 95–om teda slávil už svoje štvrté narodeniny. Jeho nástupcom sa stala verzia 7.5, ktorá síce v nových Macintoshoch predávaných v roku 1995 bola predinštalovaná, no ak ste patrili k majiteľom starších Macintoshov, tak ste si museli za upgrade zaplatiť. Odporúčaná maloobchodná cena bola nastavená na 135 dolárov a mnohými používateľmi bola, napriek veľkému množstvu vylepšení a nových funkcionalít oproti predchádzajúcemu System 7, klasifikovaná ako zbytočný výdavok.

Najmarkantnejšou zmenou vo verzii 7.5 bolo výrazné zjednodušenie pripojenia Macu do internetu a k elektronickej pošte. Ďalším lákadlom bola oveľa jednoduchšia a intuitívnejšia používateľská príručka „Apple Guide“, ktorá v porovnaní s predchodcom „Balloon Help“ urazila kusisko cesty vpred. Napriek tomu sa gigant zo Sillicon Valley rozhodol priniesť ešte dodatočnú motiváciu pre svojich klientov. Každý zákazník, ktorý sa rozhodol zaplatiť si upgrade na verziu 7.5, preto dostal na výber z dvoch darčekov. Prvým z nich bol softvérový nástroj s názvom „Conflict Catcher 3„, využiteľný pri riešení rozličných problémov súvisiacich s behom MacOS a jeho rozšíreniami a druhým boli práve spomínané ručičkové hodinky.

Ktorý z motivačných darčekov by ste si vybrali?

Hodinky boli zaujímavé vďaka štýlovému lesklému modrému rámu z hliníka, sklíčku odolnému voči poškriabaniu, gumenému remienku s nápisom MacOS a predovšetkým vďaka, dnes už retro, farebnému logu nahryznutého jabĺčka. V podstate neboli ničím výnimočné, čo by sme od nich azda, vzhľadom na to, že šlo vlastne o darček a nie samostatne predávaný produkt, ani nemali očakávať. V dnešnej dobe „jablkového maniactva“ by však bezpochyby mohli byť zaujímavým zberateľským kúskom.

Čo na ne poviete? Dali by ste si dnes podobné retro hodinky na ruku? Alebo by sa vám skôr pozdávala myšlienka, že s prechodom na nový MacOS či iOS vám Apple pošle zadarmo aj najnovšie inteligentné Apple Watch 3?

Zdroj: Cult of Mac

Prečítajte si aj:

Apple Watch 4 pravdepodobne dostanú o 15% väčší displej