Konšpiračné teórie spájajú so vznikom nového typu koronavírusu testovania sietí piatej generácie. Čína skutočne spustila 5G siete na konci minulého roka a jedným z 50 čínskych miest, kde sa nový štandard začal testovať, bol tiež Wu-chan, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta. Môžu teda siete piatej generácie naozaj za vznik koronavírusu, prípadne môžu mať aj nejaké ďalšie zdravotné dôsledky pre človeka?

Podľa oslovených expertov z oblasti informačných technológií je spájanie 5G so vznikom koronavírusy úplne nezmyselné. „To, že 5G môže potlačiť imunitný systém alebo dokonca že elektromotorické žiarenie 5G otvára póry v koži a vkladá cudzie DNA do krvného obehu a buniek, je naozaj absurdné,“ odmieta niektoré hoaxy Petr Loužecký a dodáva, že strach z nového štandardu je, ako už mnohokrát v histórii ľudstva, spôsobený predovšetkým strachom z neznámeho. „Spomeňte si, ako sa v 90. rokoch podobnej konšpirácie šírili v súvislosti s používaním mobilných telefónov, wi-fi sietí a dokonca aj mikrovlnnými rúrami,“ hovorí Loužecký. Podľa neho je v tomto ohľade zaujímavé, že napríklad negatívny vplyv solárií na ľudské zdravie preukázaný bol, ale takú vlnu odporu to nevyvolalo. „Naopak, rad ľudí sa v nich vedome opaľuje neustále,“ dodáva.

Pozor na žiarenie

Soláriá, ktoré kožu ožarujú UV žiarením, sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každoročne zodpovedné za vznik 10 tisíc zhubných melanómov u obyvateľov Európy, Austrálie a USA a pripisuje sa im tiež 430 tisíc ochorení inými typmi nádorov kože. Kým ale solárne štúdiá nikto násilne nezatvára, tak proti používaniu sietí piatej generácie už ľudia podpisujú petície, zvolávajú demonštrácie a v niekoľkých krajinách odporcovia dokonca zapálili stožiare s 5G anténami a došlo už tiež k napadnutiu pracovníkov telekomunikačných firiem.

Na Slovensku a tiež v Česku napr. siete piatej generácie spustené neboli, ale aj tu sa už časť verejnosti k novému štandardu stavia negatívne. Súťaž o frekvencie pre 5G sieť ešte neprebehla. V ČR bol za jedno z testovacích miest zvolený Jeseník na Olomoucku, kde sa časť miestnych obyvateľov proti tejto aktivite postavila a volajú po referende. S testovaním 5G sietí nesúhlasia práve kvôli možným zdravotným dopadom. „Prevádzka sietí je veľmi striktne regulovaná, sú nastavené veľmi prísne normy. V tomto smere nejde ani tak o to, akú generáciu siete majú, ale o to, na akej frekvencii teda vlnovej dĺžke vysielajú, ako „silné“ sú vysielače a aká je ich hustota v krajine či zástavbe,“ vysvetľuje Loužecky. Napriek tomu je ale podľa jeho slov dobre, že sa téme venuje veľká pozornosť, pretože mobilné siete sú z pohľadu ľudstva používané veľmi krátko a preto treba sledovať ich prípadný vplyv na ľudský organizmus.

Na Slovensku beží testovacia prevádzka na jednej vysielacej stanici v Banskej Bystrici a zatiaľ sa obyvatelia tohto mesta proti tomu nebúria.

Čo prinesú 5G siete?

Niektorí technologickí odborníci sa domnievajú, že siete piatej generácie, ktoré sľubujú predovšetkým kratšiu odozvu a niekoľkonásobne vyššiu rýchlosť, nie sú v súčasnosti pre bežného používateľa potrebné, dôležitejšia bude cena než absolútna rýchlosť či doplnkové služby vo forme nižšej latencie či riadenia kvality toku dát, ktoré 5G umožňuje. Karel Diviš, riaditeľ spoločnosti IDC-softwarehouse, sa domnieva, že siete budú mať pozitívny efekt hlavne v korporátnej sfére, kde zvýšenie rýchlosti internetu umožní širšie využitie cloudových služieb. „Pre celý rad firiem je súčasná rýchlosť internetu nedostatočná, siete piatej generácie ale majú parametre pre to, aby zásadne zmenili fungovanie celej spoločnosti. 5G siete môžu dosahovať rýchlosť až 20 Gbit /s a ​​naopak znížiť odozvu rádovo na jednotky milisekúnd. To umožní fungovanie technológií využívajúcich virtuálnu realitu, rozvoj internetu vecí, autonómnych vozidiel, bezpilotných lietadiel,“ menuje Diviš.

V ČR komerčnú prevádzku sietí piatej generácie spúšťa spoločnosť O2 v časti Prahy a Kolína. Počas leta by mala byť 5G sieť dostupná pre 15 percent obyvateľov Prahy.

Viac o zdraví a 5G

Prichádza 5G-pokalypsa? Aký (ne)majú 5G siete dopad na naše zdravie

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.