5G sieť je budúcnosť, ktorej sa nevyhneme. Najmodernejšie mobilné siete sa pomaly začínajú objavovať v mnohých krajinách takmer na celom svete a vďaka operátorom SWAN a 4ka môžeme povedať, že takúto sieť máme už aj v našej krajine.

5G je magický pojem, ktorý počúvame takmer na každej technologickej konferencii. O budúcej generácii mobilných sietí hovoria všetci – výrobcovia telekomunikačného vybavenia, operátori aj odborníci a technologickí nadšenci. Všetci hovoria o tom, že 5G prinesie vyššie prenosové rýchlosti, vyššiu kapacitu siete a nižšiu latenciu.

Vďaka tomu bude táto sieť vhodná na nové spôsoby využitia. Spomínajú sa diaľkovo ovládané automobily či operácie na diaľku, avšak pre bežného používateľa bude pravdepodobne atraktívnejšia informácia, že na preplnenom koncerte bude mať stabilné pripojenie do mobilného internetu alebo že si bude môcť premeniť svoj smartfón na výkonný počítač či herné zariadenie. Výpočty budú prebiehať v cloude a hrať sa a pracovať budete vo svojom telefóne. Vďaka nízkej odozve, ktorú 5G sieť prinesie, bude rozdiel v porovnaní s prácou na vašom domácom počítači minimálny.

Slovenskí operátori tvrdia, že masové nasadenie 5G siete je u nás vzdialené ešte niekoľko rokov. Roman Vavrík, generálny riaditeľ SWAN-u, odhaduje, že 70+ % pokrytia 5G sieťou by sme sa mohli na Slovensku dočkať o 5 až 6 rokov. Operátori však upozorňujú na vysoké náklady na stavbu 5G siete a minimálne niektorí z nich sú otvorení spolupráci pri jej budovaní. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne.

Cez 5G sieť sme uskutočnili historicky prvý oficiálny videohovor na Slovensku

5G lastovička v Banskej Bystrici

Na plnohodnotné nasadenie 5G siete na Slovensku si počkáme pár rokov, avšak túto technológiu si môžete otestovať už teraz v Banskej Bystrici. Práve tu spustili operátori SWAN a 4ka testovaciu prevádzku svojej 5G siete.

5G sieť od SWAN-u a 4ky funguje vo frekvenciách 1,8 GHz a 3,7 GHz. Ide o 5G typu NSA, čo znamená, že 5G a 4G siete koexistujú jedna vedľa druhej. 3,7 GHz frekvencia sa využíva na prenos používateľských dát, ako je napr. video v prípade videohovoru. Cez 1,8 GHz frekvenciu sa posielajú kontrolné dáta medzi zariadením používateľa a operátorom. Obidve frekvencie sú nevyhnutné, aby 5G sieť typu NSA fungovala.

4ka počas spustenia svojej 5G siete prezentovala videohovor aj dátový prenos. Maximálna rýchlosť, ktorú sme namerali, prekročila 1 Gbps. Ide o rýchlosť, ktorá dosahuje teoretické maximum. Počas bežnej prevádzky v štandardne zaplnenej sieti používateľmi by sa mali prenosové rýchlosti pre jedného používateľa pohybovať na úrovni 100 Mbps. 5G prinesie v porovnaní so 4G približne 2- až 4-násobný nárast bežných rýchlostí. Veľkým prínosom bude nižšia odozva, a to až 10-násobne.

Pomocou komerčne dostupných zariadení sme testovali prenosové rýchlosti a pokorili hranicu 1 Gbps

Sieť si môže vyskúšať ktokoľvek s 5G zariadením

Počas tlačovej konferencie SWAN-u a 4ky sme si 5G sieť vyskúšali aj v praxi. Mali sme k dispozícii funkčné a na trhu dostupné zariadenia, konkrétne smartfón ZTE Axon 10 Pro a domáci 5G router od ZTE.

5G sieť v Banskej Bystrici aktuálne funguje v testovacej prevádzke. 4ka má v Banskej Bystrici niekoľko základňových staníc, my sme sa nachádzali v blízkosti tej, ktorá je umiestnená na streche SWAN Centra na Rudlovskej ceste.

Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí už majú k dispozícii 5G telefón, 5G sieť SWAN-u a 4ky si môžete vyskúšať aj vy. Aktuálne je potrebné požiadať 4ku o špeciálnu testovaciu SIM kartu, avšak v priebehu niekoľkých týždňov sa do 5G siete v Bystrici pripojíte aj cez štandardnú SIM kartu 4ky. Operátor zároveň oznámil, že v budúcnosti by rád priniesol testovaciu 5G sieť aj do niektorých ďalších miest na Slovensku.

Prečítajte si aj:

Vyskúšali sme 5G sieť od Huawei v plne komerčnej prevádzke: Pozrite si video

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit