Začne sa nová éra elektrických tankerov?

To, že tankery prevážajú cez moria a oceány ropu, skvapalnený plyn či iné fosílne palivá, sme si už za posledné desaťročia zvykli. Japonský startup PowerX však teraz prichádza s riešením v podobe prvého batériového tankera na prevoz elektriny. Informoval o ňom portál Electrec.co s tým, že zatiaľ ide iba o koncept vo vývoji.

Základnou myšlienkou je, samozrejme, dopraviť elektrinu z regiónov, kde je jej nadbytok, do iných častí sveta, kde je potrebná a kam ju nie je možné prepraviť elektrickým vedením. Môže ísť o ostrovy a iné odľahlé končiny, ale aj dopravu elektriny z veterných fariem.

Tanker by mal byť vybavený 96 batériami takzvanej námornej triedy, ktoré spolu pojmú až 241 MWh energie, samozrejme z obnoviteľných zdrojov. Súčasťou je systém kontroly napájania, ktorý monitoruje batériové články aj regulátory nabíjania a informuje o zostávajúcej hodnote. Pochopiteľne, aj samotný tanker by mal byť poháňaný elektrinou.

Tento elektrický tanker by mal najprv slúžiť na prepravu elektriny na krátke vzdialenosti. Generálny riaditeľ startupu Masahiro Ito ale tvrdí, že s rastúcou hustotou batérií a znižujúcimi sa nákladmi bude spoločnosť schopná prepravovať viac batérií na dlhšie vzdialenosti.

Aktuálnym zámerom PowerX je dokončiť prvú loď do roku 2025, pričom testovanie v teréne (teda na mori) sa má začať už v nasledujúcom roku. Spoločnosť podpísala memorandum o porozumení a zároveň nadviazala spoluprácu s firmou Kyushu Electric Power Company a mestom Jokohama, ktoré jej majú pomôcť premeniť tento koncept na realitu. Okrem toho chcú jej predstavitelia ešte v tomto roku založiť novú spoločnosť Ocean Power Grid Inc., ktorá sa bude zaoberať prevádzkou batériových tankerov.

Zdroj: Electrec.co

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.