Spoločnosť TCL Communication, ktorá vyrába telefóny značky Alcatel, začala veľtrh Mobile World Congress (MWC) v Barcelone predstavením svojich smartphonov pre rok 2018. Alcatel sa stal prvou značkou, ktorá ponúka kompletné portfólio smartphonov s FullView displejmi s pomerom strán 18: 9.

Alcatel svoje smartphony na tento rok rozdelil do troch produktových radov – Alcatel 5, Alcatel 3 a Alcatel 1. Vybrané novinky obsahujú funkciu FaceKey, ktorá umožňuje odomykanie telefónov pomocou rozpoznania tváre. Alcatel sa tiež v Barcelone zaviazal poskytovať u nových produktov pravidelné bezpečnostné aktualizácie systému Android aspoň raz za štvrťrok.

S novými Alcatel FullView displejmi s pomerom strán 18: 9 získavate väčšie obrazovky, ktoré vám ponúknu viac priestoru pri surfovaní na internete, prezeraní sociálnych sietí, sledovaní obľúbených filmov či na hranie hier. Nový formát displejov navyše umožnil zmenšiť šírku telefónov, takže každé zariadenie má v porovnaní so smartphonmi s rovnakou veľkosťou displeja kompaktnejšie rozmery a lepšie padne do ruky.

Rad Alcatel 5

Alcatel 5 je vybavený bezrámečkovým 5,7-palcovým FullView displejom s pomerom strán 18: 9. Ponúkne prémiový dizajn, výkonný 8-jadrový procesor a nechýba predný duálny fotoaparát so širokouhlým záberom 120° a LED bleskom. Predná kamera dokáže zachytiť trikrát väčší záber ako štandardné selfie kamery, takže je vhodná pre skupinové zábery. Fotoaparát navyše automaticky prepína z normálneho do širokouhlého režimu, ak v zábere rozpozná viac ako dva tváre.

Súčasťou Alcatelu 5 je aj súprava intuitívnych nástrojov na úpravu fotografií nazvaná Sociálny režim (Social Mode). Pomocou funkcie Social Square si môžete skontrolovať nedávno vytvorené fotografie v jednej polovici obrazovky, zatiaľ čo hľadáčik fotoaparátu je ďalej aktívny v jej druhej polovici. To umožňuje prezerať si fotky ihneď po ich realizácii a zároveň pokračovať vo fotení. Funkcia Instant Collage dokáže vytvárať koláže z tých najvydarenejších snímok v rôznych aranžmánoch. Funkcia Photo Booth zase umožní zachytiť štyri po sebe idúce fotky rýchlosťou jeden snímok za sekundu a potom ich zdieľať.

Alcatel 5 disponuje tiež bezpečnostnou technológiou FaceKey, ktorá podobne ako snímač odtlačkov prstov umožňuje prístup do telefónu bez zadania hesla alebo PINu. V tomto prípade však ide o rozpoznanie tváre. Na odomknutie telefónu sa teda stačí len pozrieť na obrazovku. Celý proces trvá necelú pol sekundu a počas tejto krátkej chvíle technológie overí viac ako 100 bodov tváre používateľa, aby bola zaistená čo najvyššia bezpečnosť  dát.

V telefóne nechýba ani klasický snímač odtlačkov prstov, ktorý je pohodlne dostupný na jeho zadnej strane. Čítačka odtlačkov zároveň slúži aj ako rýchla spúšť selfie kamery a na uzamknutie citlivých dát v telefóne v súkromnom režime. Čítačka je tiež programovateľná a umožňuje každým prstom spustiť inú aplikáciu alebo službu, takže ju možno využiť na prístup k často používaným aplikáciám.

Alcatel 5 bude k dispozícii vo farebných prevedeniach Metallic Black a Metallic Gold. V obchodoch na Slovensku sa tento smartphone objaví už v marci a to za sumu 229,99 euro s DPH.

Rad Alcatel 3

Taktiež rada 3 prináša zaujímavé parametre vrátane Alcatel FullView displejov s pomerom strán 18: 9, SmartCam fotoaparátov a zabezpečenia pomocou funkcie FaceKey ako i snímača odtlačkov prstov. Dizajn celej rady je charakteristický zmyselnými krivkami sa zahnutým 2.5D sklom a oblými chrbtom, čo prispieva k tomu, že telefón sa aj napriek veľkým obrazovkám pohodlne drží v ruke.

Alcatel 3 je vybavený 5,5-palcovým IPS displejom s HD+ rozlíšením vo veľmi kompaktnom formáte. Smartphone zaujme elegantným lesklým telom. Na Slovensku bude dostupný v máji a to v dvoch farebných vyhotoveniach – lesklo modrej s čiernym rámčekom okolo displeja a lesklo zlatej s bielym rámčekom za cenu 149,99 euro s DPH.

Alcatel 3X ponúkne väčší 5,7-palcový IPS displej s rozlíšením HD+, viac pamäte a širokouhlý duálny zadnej fotoaparát; to všetko za čiastku 179,99 euro s DPH. Na Slovensku bude v predaji od mája v metalicky čiernom a modrom farebnom vyhotovení.

Alcatel 3V disponuje veľkým 6-palcovým IPS displejom s Full HD+ rozlíšením (2160 × 1080) a tiež duálnym zadným fotoaparátom. Predávať sa začne v marci za 199,99 euro s DPH v lesklo modrom prevedení.

Rad Alcatel 1

Cenovo najdostupnejším smartfónom z nového portfólia Alcatelu sú modely radu 1. Tie sú dôkazom, že aj smartphony pre menej náročných zákazníkov môžu mať efektný dizajn, kvalitné displeje, dostatok výkonu alebo solídne fotoaparáty za dostupnú cenu.

Alcatel 1X je vôbec prvým smarfónom s displejom 18: 9 za cenu pod 100 euro. Ponúka semišový povrch zadného krytu a displej s uhlopriečkou 5,3-palcov s pomerom strán 18: 9. Hlavný fotoaparát dokáže robiť až 13 Mpx snímky. Zároveň pôjde o jeden z prvých smartfónov s operačným systémom Android 8.0 Oreo Go Edition. Na Slovensku sa začne predávať počas mája za 99,99 euro s DPH.

Na článku spolupracoval Roman Kadlec

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.