Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dopravná nehoda elektromobilu prerastená až do hromadnej nehody, zakliesnení ľudia a požiar v diaľničnom tuneli Šibenik na levočskej D1.

Tomuto scenáru čelili záchranné zložky počas víkendového taktického cvičenia. To preverilo reakčné schopnosti záchranných zložiek, pripravenosť a zručnosť tunelových operátorov NDS, ale najmä postupy v praxi v prípade zakliesnených osôb vo vozidlách v čase požiaru v tuneli. Cvičenie sa konalo 10.9.2023.

Do cvičenia bolo zapojených celkovo päť hasičských jednotiek s 27 príslušníkmi hasičského zboru. Hasiči počas cvičenia čelili následkom hromadnej dopravnej nehody a požiaru v podobe jedného mŕtveho účastníka, troch ťažko ranených osôb, siedmich stredne ťažko ranených účastníkov a štyroch ľahko zranených osôb.

Fingovanú hromadnú dopravnú nehodu zapríčinila zrážka elektromobilu s betónovou skružou, ktorá vypadla z korby nákladného automobilu na vozovku v tuneli. Vodič ďalšieho vozidla – autobusu s 11 cestujúcimi – začal pri pohľade na udalosť brzdiť a došlo k ďalšiemu stretu, tentokrát narazilo terénne vozidlo do brzdiaceho autobusu. Autobus narazil do ostenia tunela a cestujúci sa nemohli pre blokované dvere dostať von. Takisto ostala zakliesnená aj posádka terénneho vozidla a elektromobilu. Po určitom čase začal elektromobil vykazovať známky zadymenia a postupne dochádzalo k zadymeniu celej tunelovej rúry.

Ťažiskom práce záchranných zložiek pri tejto fingovanej nehode bola najmä záchrana a evakuácia zakliesnených účastníkov dopravnej nehody počas požiaru. Hasiči si takto precvičili a prehĺbili aj schopnosti a zručnosti rýchlej súčinnosti s ostatnými záchrannými zložkami. 

O tuneli

Diaľničný tunel Šibenik je súčasťou úseku D1  Jánovce – Jablonov. Je to dvojrúrový tunel s dĺžkou takmer 600 metrov. V prevádzke je od roku 2015. Aktuálna priemerná denná intenzita v tuneli Šibenik je zhruba 17 000 áut.

Značky: