Americká administratíva by mohla používať Lemon8.

Aplikácia, ktorá nie je nová a počuli sme ho o nej pred viac ako dvomi rokmi. Vtedy ešte nemala takú pozornosť ako dnes. To je ale dané najmä tým, že TikTok je v USA obviňovaný zo sledovania používateľov a nadmerného zberu údajov. Podľa webu TechCrunch sa aplikácia Lemon8 dostala do TOP 10 najsťahovanejších aplikácií v americkom obchode Apple App Store.

Nebude to priama konkurencia TikToku, keďže aj za obomi aplikáciami stojí rovnaká spoločnosť s názvom ByteDance. Avšak samotná aplikácia sa svojím štýlom bude čoraz viac profilovať ako konkurent pre Instagram, ktorý patrí Mete (bývalej firme Facebook). Vyšplhanie sa na popredné priečky je len prvý krok a vzhľadom na relatívnu novosť aplikácie je ešte priskoro hodnotiť jej úspech. Inak povedané, počet inštalácií a reálneho používania ako aj následného odinštalovania.

Lemon8Zdroj: Lemon8

Veľmi používaná je v Japonsku, až 38 % z celkových inštalácií. Na základe odhadov aplikáciu používa 4,25 milióna používateľov. Web Apptopia hovorí, že zatiaľ nezaznamenali vynaložené výdavky na zvýšenú propagáciou Lemon8 na Android alebo Apple obchode. Avšak je možné, že existujú platené kampane na zvýšenie povedomia a následné inštalácie tejto aplikácie. Aj preto je možné, že sa dokázala dostať do rebríčka najpoužívanejších.

Ukazuje sa ale, že aplikácia sa dostáva do popredia samotnými tvorcami videa na TikToku, pričom tam ju nadmerne chvália a vyzývajú ostatných na jej používanie. Pred mesiacom magazín Insider informoval o tom, že Lemon8 v USA a Veľkej Británii platí tvorcom, aby vytvárali počiatočný obsah. Aj toto môže byť dôsledkom nadmernej pozitivity voči tejto aplikácii.

Zatiaľ to môže vyzerať, že nová aplikácia predstavuje záložný plán voči postupne zakazovanej aplikácii TikTok. Jej osud bude pravdepodobne podobný ako pri čoraz viac zakazovanom TikToku. Je od rovnakej firmy a s rovnakým motívom používania, je teda na mieste obava, že bude pod hľadáčikom vládnych agentúr.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.