Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars a uznávaný japonský architekt Kengo Kuma vytvorili prepojenie luxusného sveta automobilov a architektúry v novom zákazkovom vozidle Rolls-Royce Dawn, ktoré je prvým svojho druhu. Tento jedinečný automobil bude predstavený ako pôsobivé vyobrazenie novej luxusnej rezidencie “The Kita” v centre Tokia, ktorú navrhol práve Kengo Kuma na základe zadania globálneho developera luxusných nehnuteľností Westbank.

Vozidlo Dawn zo zákazkového programu Bespoke bolo vytvorené výhradne pre majiteľa jedinečnej viacúrovňovej rezidencie „The Kita Tea House“, ktorá sa nachádza na samom vrchu novo dokončenej nehnuteľnosti v centrálnej, avšak stále pokojnej tokijskej štvrti Kitasando. Penthouse je pomenovaný práve po čajovni umiestnenej na jeho streche, ktorá poskytuje úžasné výhľady na večný les svätyne Meidži – the Eternal Forest of the Meiji Shrine – a na znovuzrodený japonský národný štadión „Japan National Stadium“ z dielne architekta Kengo Kuma.

Pre architektúru Kengo Kumu je charakteristický prvok, v ktorom „The Kita“ zmazáva hranice medzi interiérom a exteriérom. Model Dawn s otvorenou strechou teda predstavoval akési prírodné plátno pre vytvorenie jedinečného automobilu s pokojným súkromným priestorom, v ktorom sa majiteľ môže cítiť bezpečne a kde zároveň nie je odrezaný od vonkajšieho sveta.

Prvoradým dizajnovým zámerom nového vozidla Dawn v Bespoke úprave bolo dosiahnutie povestnej japonskej krehkosti s dôrazom na precíznosť viditeľnú v čistých líniách budovy, ktorá vytvára jasné štruktúry s dojmom pokojného hlbokého dizajnu, ktorý sa postupne a nenápadne odhaľuje. Automobil aj celá rezidencia majú zároveň veľmi silnú vizuálnu identitu a veľkorysé proporcie, ktoré prevyšujú japonské normy. Na prvý pohľad je automobil zdanlivo neutrálny, ale má hlbokú atmosféru, zároveň je neodmysliteľne praktický, ale stále mimoriadne pohodlný.

Exteriér vozidla Dawn je prevedený vo farbe Silver Haze, ktorá odkazuje na strieborno-šedé tóny základných stavebných materiálov budovy. Pri dopade slnečných lúčov odhaľuje farba laku karosérie svoje hrejivé bronzové odlesky, ktoré čerpajú inšpiráciu z odtieňa “koshi” okenných clôn na vonkajšej strane budovy a z bronzových detailov interiéru. Exteriér vozidla dopĺňa elegantná strieborná kapota a čistá čierna linka na boku vozidla. Prepojenie interiéru s exteriérom navodzuje hrejivý intímny pocit a to aj vďaka využitiu prírodných materiálov obkladov s otvorenými pórmi Royal Walnut v zadnej časti vozidla, čo korešponduje s bohatým obložením s rovnakým materiálom v orechovohnedej farbe Walnut vo vstupnej hale budovy.

V interiéri vozidla je vôbec po prvý krát v automobile značky Rolls-Royce použitá unikátna technológia povrchovej úpravy palubnej dosky. Po celej šírke interiéru prechádza horizontálna ombré línia zo svetlo šedého odtieňa Piano Selby Grey až do čiernej farby Piano Black, ktorá reprezentuje prírodné a inovatívne materiály použité na budove. Farebné prechody od luminiscenčného sivého škvrnitého mramoru Bianco Carrara, cez svetlošedé odtiene jemne leštenej nerezovej ocele až po tmavé odtiene žulových a kovových dlaždíc.

Do palubnej dosky je zároveň vsadená nerezová doštička s logom budovy „The Kita“, ktorá je vôbec najjemnejším príkladom podobnej ozdoby vytvorenej v rámci programu Rolls-Royce Bespoke Collective. Taktiež predstavuje gesto solidárne s mimoriadnou zručnosťou a precíznosťou majstrov, ktorá viedla k vytvoreniu jedinečných ručne vyrobených nerezových doplnkov v rezidencii. Rovnaký mriežkový motív je aplikovaný aj na výšivke predných opierok hlavy a na zadnom panely medzi sedačkami. Medzi finálne úpravy patria aj špeciálne na mieru navrhnuté hodiny a farba dáždnikov, ktoré sú zladené s interiérom a ktoré odrážajú náročný vkus architekta.

Je to vôbec po prvý krát, čo som konzultoval takýto projekt a som veľmi hrdý na to, že som to mohol urobiť práve pre spoločnosť Rolls-Royce, s ktorou zdieľam úctu k tradičnému remeslu a túžbu priniesť to najlepšie z prírodných materiálov.“ uviedol Kengo Kuma. „Rolls-Royce preniesol podstatu rezidencie „The Kita“ do estetiky vozidla a umožnil tak majiteľovi „The Kita Tea House“ prepojiť svoje unikátne vozidlo s atmosférou okolitého prostredia. Je pre mňa veľkou cťou vidieť tento automobil konečne tu doma v Tokiu.

 

Značky: