V Apple sa tento rok rozhodli, že k novým zariadeniam nepribalia nabíjací adaptér ani slúchadlá, čím sa zredukoval obsah balenia, teda aj veľkosť samotnej krabičky.

Apple tento krok argumentuje tak, že znižuje uhlíkovú stopu a odbremeňuje životné prostredie od ďalšieho elektronického odpadu. S týmto vyjadrením sa ale nestotožňuje úrad pre ochranu spotrebiteľa (Procon-SP) v Brazílskom Sao Paulo. Tento úrad od Apple žiadal akceptovateľné odôvodnenie, no opäť to bolo „iba“ o životnom prostredí, s čím úrad pre ochranu spotrebiteľa nie je stotožnený a nabíjací adaptér považuje za nutnú súčasť balenia. Apple tak musí minimálne v Sao Paulo predávať nové iPhony 12 aj s nabíjacím adaptérom, pričom sa možno dočká aj pokuty. Podobný priebeh to môže mať aj v rámci celej Brazílie.

EarPods

Apple: EarPods

Naopak, vo Francúzku je absencia nabíjacieho adaptéru akceptovateľná, no slúchadlá earpods sú nutnosťou! Vo Francúzku je neprijateľné predávať smartfón bez slúchadiel. Prečo? Kvôli potencionálne nebezpečnému vyžarovaniu SAR (Specific Absorption Rate) do mozgu počas telefonovania. O škodlivosti alebo neškodlivosti sa vedú siahodlhé diskusie, no francúzsky zákon v tom má jasno – používateľom by sa malo za každých okolností odporúčať, aby telefonovali so slúchadlami a držali tak telefón čo najďalej od hlavy. Presne z tohoto dôvodu zákon jasne vyžaduje, aby boli ku každému smartfónu pribalené slúchadlá, resp. akýkoľvek iný prenosový doplnok tohoto typu.

Výsledok? Apple musí vo Francúzku, ako jedinom štáte na svete, pribaliť ku všetkým iPhonom 12 aj slúchadlá. Do novej škatule sa ale slúchadlá nezmestia, tak ako to vyriešiť? Škatuľa v škatuli!Francúzsko je špecifickým prípadom, kde sa nové iPhony predávajú vo veľkej škatuli – tá obsahuje slúchadlá a následne samotnú malú škatuľku s iPhonom, ako všade inde na svete. Celé balenie si môžete pozrieť v tomto videu.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

iPhone 12 Pro vs. iPhone 11 Pro: Všetko, čo potrebujete vedieť + fototest

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE