Minuloročnú vlajkovú loď, presnejšie jej zmenšeninu (iPhone 11 Pro) používam presne 12 mesiacov, a tak ma veľmi zaujímalo, ako na tom bude tohtoročný model, ktorý by mal byť (podľa slov výrobcu) po každej stránke lepší.  

Moje prvé slová, keď som nový iPhone 12 Pro videl vôbec prvýkrát boli – mmm.., to je veľmi pekné zariadenie. Avšak, to, že je pekný ešte neznamená, že musí byť aj dobrý, či? Tak sa na to pozrime detailnejšie. iPhony tento rok meškali, ale to je už za nami, všetky novinky sú aktuálne dostupné a náš testovací maratón začal modelom 12 Pro, ktorý to bude mať podľa mňa tento rok dosť ťažké. Prečo? To sa dozviete na konci článku. Medzi riadkami budú vložené porovnávacie fotky z oboch zariadení, aby ste to mali pestrejšie.

iPhone 12 Pro _ 11 pro

iPhone 12 Pro vs. 11 Pro

O dizajne tu nebudem písať eseje, je dobre známe, že Apple vyrába remeselne (takmer) dokonalé zariadenia, ktoré vyzerajú veľmi luxusne a sú vyrobené zo špičkových materiálov. V prípade iPhonu 12 Pro je k dispozícii poctivý kovový rám a odolné sklo vpredu i vzadu, ktoré tento rok chráni úplná novinka v podaní (po Slovensky) keramickej vrstvy.

Tá má za úlohu chrániť sklo/displej zariadenia pred rozbitím počas náhodného pádu. To sme neskúšali, ale zahraničné testy odolnosti tvrdia, že to funguje. Za mňa musím dodať, že okrem odolnosti voči pádom sa zvýšila aj odolnosť voči škrabancom. Telefón som mal síce iba pár dní, ale bez puzdra a nepostrehol som žiadne škrabance.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro

Týmto sa minuloročný model pochváliť nemohol. A ešte jeden dôležitý detail, k zvýšenej ochrane prispieva aj fakt, že sklo, resp. celá predná a zadná časť je úplne plochá – v jednej rovine s kovovým rámom. iPhone 11 Pro má na krajoch zaoblené sklo, ktoré vyčnieva nad kovový rám, čo je pri páde nebezpečnejšia kombinácia. Ak použijete na iPhone 12 Pro (alebo akýkoľvek iný iPhone zo série 12) dobré ochranné sklo + kvalitné puzdro, tak si dovolím tvrdiť, že to bude extrémne odolná kombinácia.

Všetky vyššie uvedené fakty má na svedomí jediná vec – nový dizajn! Apple pre nás skonštruoval krásne zariadenia, ktoré pripomínajú staručký iPhone 4. Novinka má leštený lesklý rám, ktorý vyzerá luxusne a telefón sa aj vďaka tomu výborne drží v ruke a stojííí :). Spodná a vrchná časť je bez výstupkov, takže ho viete pekne postaviť napr. na stôl. Boky sú obsadené klasickou zostavou tlačidiel, ale aj tak sa dá aj v tomto režime postaviť – bez stojanu.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro vs. 11 Pro

Všetky novinky sú 5G, ale iba pre americký trh, čím sa zmenil aj jeden faktor – slot pre SIM kartu je na opačnej strane, teda na ľavej. Zvyčajne býva vpravo, ale tam je tento rok špeciálna 5G anténa, ktorou disponujú iba zariadenia určené pre americký trh. Takže, nový a veľmi podarený dizajn + odlišné rozmery = nič z predošlého modelu vám nebude pasovať, teda okrem Lightning príslušenstva.

Rozmery: veľmi dôležitý faktor, ktorý pozmenil môj pohľad na tento model. iPhone 11 Pro má 5,8“ OLED displej s oblým krajom v oblom ráme. iPhone 12 Pro má 6,1“ OLED XDR displej s rovným krajom v rovnom ráme, čo je ideálna kombinácia. Táto veľkosť je optimálna ako na prácu, tak aj na sledovanie video obsahu. Výborne sa drží, ovláda a nie je extra prerastený. Počas roka sa mi cnelo po trošku väčšom zariadení a zistil som, že tento relatívne malý nárast je optimálny.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro vs. 11 Pro

Je to ešte stále veľmi skladné zariadenie, ktoré vám vo vrecku nebude extra prekážať. Z tohto pohľadu ma zamrzel fakt, že iPhone 12 Pro Max má tento rok odlišný foťák, lepší vo viacerých smeroch, no pritom je to už slušná lopata s 6,7“ OLED XDR displejom.

Moje veľké ruky ho zvládnu, ale pre mnohých záujemcov to bude veľké, ťažké a nemotorné zariadenie. Škoda, že Apple nenechal rovnakú výbavu pre oba Pro modely, čo z časti neprospeje predajom modelu 12 Pro.

Ešte pár riadkov k 6,1“ Super Retina XDR OLED displeju, ktorý je na prvý (aj druhý, tretí...) pohľad v porovnaní s predchodcom takmer rovnaký, možno trošku jasnejší, ale inak bez rozdielu. Rozlíšenie je 2532 x 1170 Px (460 ppi). Samozrejmosťou je HDR, TrueTone, široký farebný rozsah P3, haptická odozva a svietivosť 800 nitov (max. 1200 nitov v HDR režime).

Dôležitejšie sú ale celkové rozmery. Novinka je oproti predchodcovi o 2,7 mm vyššia, o 0,7 mm tenšia a o 0,1 mm širšia. Hmotnosť zostala bez jedného gramu rovnaká. V článku sa to nezdá, ale v ruke je to rozdiel, najmä ak máte vedľa seba obe zariadenia.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro vs. 11 Pro

„iPhone 12 Pro: 146,7mm (V), 7,4 mm (H), 71,5 mm (Š), 189 gramov / iPhone 11 Pro: 144 mm (V), 8,1 mm (H), 71,4 mm (Š), 188 gramov.“

Pokročím ďalej a dodám, že samozrejmosťou zostal výrez v hornej časti, kde sa nachádza o niečo rýchlejšie a presnejšie FaceID, predná kamera, senzory a mikrofón/reproduktor. Samotný systém, aktuálne iOS 14.2, nie je nijako diverzifikovaný, teda až na pár detailov, ktoré spomeniem nižšie. Ako starý, tak aj nový model ponúka slušné stereo reproduktory, možnosť používať služby 2 operátorov súčasne (fyzická SIM + eSIM) a pod.

Ak ste dlhoročným používateľom Apple zariadení a každý rok riešite upgrade na nový model, tak to bude veľmi rýchle zoznamovanie. Budete očarení z dizajnu, budú sa vám páčiť o niečo krajšie fotky a po pár dňoch sa dostanete do bežného režimu používania, nadšenie ustúpi.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro vs. 11 Pro

Ak prechádzate z nejakého staršieho iPhonu, napr. 7/8, tak tá radosť bude mať aj niekoľko mesačné dozvuky. Používatelia zeleného sveta sa po prechode na iOS budú musieť viac prispôsobiť a priučiť možnostiam iPhone zariadení, no myslím si, že sklamaní nebudú. Nie je to výkladná skriňa všetkých najnovších technológií, ale všetko funguje ako má (občas aj ako nemá, ale o tom inokedy…) a už to nie je tak obmedzené ako kedysi. Aj fotku pošleš, aj pesničku na zvonenie nastavíš :).

V čom sú najväčšie rozdiely? iPhone 11 Pro vs. iPhone 12 Pro

Určite vás prekvapím, ak poviem, že dizajn. Wáááw, Miro, dobrý postreh :). Dobre, teraz vážne, dizajn a veľkosť zariadenia + displeja sú tie najviditeľnejšie zmeny. Tie menej viditeľné sú vo vnútri, kde sa nachádza úplne nová čipová zostava – Apple A14 Bionic s novým Neural Engine. Výkon je skvelý, iPhone 12 Pro je extra rýchle a bezproblémové zariadenie, ale oproti predchodcovi to až taká hitparáda nie je.

 

V určitých oblastiach sa mu darí viac (Lightroom, spracovanie videa a pod.), ale počas bežného používania, teda 80% času rozdiel nepoznať. Z môjho pohľadu (človeka, ktorý robí aj servis Apple zariadení) sa kvôli 5G podstatne zmenilo aj vnútorné rozloženie komponentov, čo síce nie je pre bežného používateľa podstatné, ale nezabudnite, že SIMku vkladáte na opačnej strane 🙂 .

Ďalšou odlišnosťou je batéria, ktorá je nečakane menšia (2815 mAh – 12 Pro) ako mal predchodca (3046 mAh – 11 Pro). To by mohlo znamenať horšiu výdrž, ale skutočnosť je taká, že výdrž je vďaka lepšej optimalizácii spotreby energie o niečo lepšia. Tu ale musím dodať, že nejde o dlhodobý test, ale iba o pár dňové používanie a subjektívny pocit. V budúcnosti sa to môže zmeniť, napr. iPhone 11 Pro je v tomto veľkým sklamaním, po roku používania je batéria vo veľmi slabej kondícii – to sa mi nestalo na žiadnom predošlom iPhone.

V praxi by mal nový model vydržať rovnakú záťaž o „neuveriteľnú“ hodinu dlhšie. Samotná dĺžka nabíjania sa nezmenila. Okrem toho pribudla aj novinka v podobe MagSafe, teda možnosti výkonnejšieho bezdrôtového nabíjania (15W), pričom sa dajú integrované magnety v telefóne využiť aj s iným príslušenstvom, ktoré stále pribúda. Tomu sa budeme venovať v samostatnej recenzii, no na margo niektorých špekulácii musím dodať, že skôr než dostane nejaký iPhone USB-C konektor, tak stratí úplne všetky konektory a Apple spraví tieto zariadenia plne bezdrôtovými.

Ako som už spomínal, iOS je rovnaký na všetkých zariadeniach, no nové zariadenia majú napr. možnosť integrovať ovládacie prvky HomeKitu priamo do ovládacieho centra. Je to čisto softvérová záležitosť, ale na starších modeloch táto funkcia nie je. Ešte než sa dostanem k foťákom, tak musím dodať, že ma veľmi potešil fakt, že základné úložisko Pro modelov sa zvýšilo na 128 GB, čo je adekvátne dobe. 64 GB je málo, no stále realitou vo verzii 12 a 12 Mini.

Posledným a pre mnohých používateľov najdôležitejším faktorom je fotoaparát. Čísla sú lepšie, ale sú lepšie aj samotné výsledky? Ako iPhone 11 Pro, tak aj 12 Pro má tri 12 Mpx snímače – klasický širokouhlý (f/1.6 – 11 Pro má f/1.8), ultraširokouhlý (120°, f/2.4) a teleobjektív (f/2.2 – 2 x optické priblíženie). Okrem toho pribudla na zadnom module snímačov ešte jedna čierna bodka, ktorou je Lidar (metóda merania vzdialenosti na základe výpočtu doby šírenia impulsu laserového lúča odrazeného od snímaného objektu, ktorý sa vyhodnocuje vo fotodetektore), a ten má za úlohu zlepšiť zaostrovanie najmä v horších svetelných podmienkach.

Taktiež ho môžete využiť v rámci iných aplikácií na skenovanie objektov a pod, ale tam má svoje hranice použiteľnosti. Spomenúť však musím natívnu aplikáciu meradlo, ktorá dokáže na základe umelej inteligencie a Lidaru zmerať rôzne predmety a tentokrát je to prekvapivo presné, skúšal som to na metri a všetky pokusy boli totožné s realitou.

Vrátim sa späť k foteniu – Lidar pomáha aj počas zhotovovania portrétov, kedy sa stará o lepšie oddelenie pozadia od popredia, ktoré má byť výrazné. Jeho prítomnosť často poznať, ale nie je to žiadny obrovský krok vpred. Dovolím si tvrdiť, že Google Pixel 4XL by 12 Pro aj 11 Pro v zhotovovaní portrétov veľmi rýchlo vyškolil, a to nepotrebuje ani Lidar, iba dobre pracujúcu umelú inteligenciu.

Poďme ďalej, očakávanou novinkou je aj nočný režim pre ultraširokouhlý  snímač, ako aj TimeLapse video, čo tu malo byť už dávno. Dôležité sú aj tie zmeny, o ktorých sa nehovorilo a našiel som ich v nastaveniach fotoaparátu. iPhone 12 Pro ponúka automatickú opravu skreslenia fotografií z ultraširokouhlého a predného snímača, čo je reálne poznať, viď fotka nižšie.

Ďalším novým prvkom je funkcia detekcie snímanej scény, na základe čoho sa automaticky vylepšia fotky. Áno, musím povedať, že fotky z iPhone 12 Pro sú často o niečo krajšie, hlavne farebnejšie (intenzívnejšie HDR) a v horších svetelných podmienkach ostrejšie, pričom je na fotkách poznateľne nižší digitálny šum.

Podobne je to aj v prípade videa, ktoré je vďaka funkcii HDR video (možnosť nahrávania videa až do 60 fps v 10-bitovom vysokom dynamickom rozsahu vrátane štandardu Dolby Vision) farebnejšie a celkovo krajšie, zväčša v dobrých svetelných podmienkach. Video je možné v oboch prípadoch nahrávať v max. rozlíšení 4K/60fps. Inováciou prešla aj funkcia automatického vylepšenia videa za pomoci regulácie snímkovej frekvencie. iPhone 12 Pro má túto technológiu pokročilejšiu s možnosťou konfigurácie. 11 Pro má v ponuke iba zapnúť/vypnúť a funguje iba do 30 fps. 12 Pro s tým pracuje v plnom rozsahu, teda až do 60 fps.

 

Aká je realita v praxi, resp. pocity? Ako som uviedol, iPhone 11 Pro používam rok aj ako sekundárny fotoaparát a musím priznať, že zmeny k lepšiemu sa udiali, ale nie za každých okolností. V dobrých svetelných podmienkach zhotovujú obe zariadenia krásne fotky a videá, akurát v prípade 12 Pro sú farebnejšie, teda aj pre oko príťažlivejšie.

Faktom však je, že ide o nadmernú saturáciu, ktorá nie vždy korešponduje s realitou (na toto som frflal ako dávny používateľ Samsung zariadení a už to máme aj v iPhonoch). Je to zvláštne, ale nepozastavujem sa nad tým, lebo Apple chce predávať a zarábať a ľudia si pýtajú zmenu, teda aj farebnejšie fotky, ktoré vyzerajú aj bez úprav lepšie ako v minulosti. Taká je doba, je to samej fejk :).

 

Optická stabilizácia obrazu, či už v prípade fotenia alebo videí je excelentná a v oboch zariadeniach porovnateľná. Lepšie by na tom mal byť iPhone 12 Pro Max, čo určite preveríme. Ešte musím dodať, že počas testu som mal problém s približovaním počas nahrávania videa – plynulé prechádzanie medzi snímačmi považujem za samozrejmosť, nakoľko to aj iPhone 11 Pro robí bezproblémov.

iPhone 12 Pro mi počas tohoto prechodu na „teleobjektív“ odmietal zaostrovať a to opakovane. Neviem, či je to chyba konkrétneho kusu, ale opakovane to nefungovalo. Pamätám si však, že jeden čas s tým mal problém aj 11 Pro a aktualizáciou sa to odstránilo, takže ťažko povedať, kde je chyba.

 

K nočným fotkám treba dodať, že sú o niečo krajšie, ostrejšie a môžete fotiť v natívnej aplikácii s až 30 sekundovou expozíciou. Predošlé Pro verzie ponúkajú iba 10-sekundovú expozíciu. Ak dáte telefón na statív, tak aj v takmer úplnej tme vytvoríte krásne fotky, o ktorých sa nám v prípade mobilov kedysi iba zdalo.

Záverečné hodnotenie

Snáď je každému zrejmé, že nový model nebude horší ako jeho predchodca, no zároveň musím dodať, že ak ste s iPhonom 11 Pro spokojní, tak nemáte extra veľa dôvodov na prechod, tie majú skôr majitelia iPhone Xs a starších, tam je rozdiel veľmi veľký. A teraz k tej otázke „prečo“, ktorá padla v úvode článku –  Lebo základný iPhone 12 nie je o toľko horší (zatiaľ sú to domnienky, ale príde rad aj na test), aby ste si nutne museli priplatiť 200 eur navyše.

A to beriem do úvahy verziu so 128 GB úložiskom. Ak nepotrebujete nutne teleobjektív a prémiový kovový rám, tak iPhone 12 s krásnym matným hliníkom a dvoma kvalitnými snímačmi bude skvelou voľbou. Prezradím, že aktuálne mám v rukách iPhone 12 mini a to je, priatelia, strela do čierneho! #staytuned recenzia už čoskoro.

Zariadenie na test zapožičal: Slovak Telekom

Cena zariadenia: V závislosti od ponuky operátora (v hotovosti 1149 eur)

Prečítajte si aj:

iPhone 12 Pro: Remeselne dokonalý (RECENZIA)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE