Tri týždne bez konkrétneho telefónu, ale dnes už nie, dnes sa vrátime k lahôdkam (nie k šalátom), ktoré nám spôsobovali hormóny šťastia

V minulých častiach RETRO blogu ste sa mohli dočítať o tom, aké boli začiatky telefonovania alebo začiatky mobilných telefónov. Muzeálne časti sme zakončili pohľadom do Národného Technického Múzea v Prahe, kde sa nachádza množstvo unikátnych automobilov, samozrejme, okrem iných zaujímavých vecí.

V dnešnej časti zavítame severnejšie, a vy isto tušíte kam. Áno, do Fínska a na „večeru“ si dáme krásnu a elegantnú Nokiu 3210. A tak iba dodajme, že týždeň ubehol ako voda a RETRO blog tu máme znova. Predstavenie tejto bezanténovej „kočky“ sa udialo v roku 1999, kedy okrem iného, bol jedinečný rok aj v kozmonautike. Po prvý krát v celej histórii kozmonautiky letela žena do vesmíru a rovno vo funkcii veliteľa lode. Bola to madam Eileen Collinsová. Áno, viem, poniektorí by ste (svoje?) ženy (svokry?) radi poslali na dlhšiu dovolenku do vesmíru, ale to nie je také jednoduché 🙂 .

K veci, viete že Nokia 3210 bola prvou Nokiou bez antény? Toto zariadenie bolo priamym nástupcom legendárnej Nokie 5110 a predchodcom legendy s označením 3310. Je to taká stredná cesta. Týmto telefónom Nokia skúšala na zákazníkov niečo nové. Očividne sa to podarilo, 3210 zaujala a trend bez antény bol jasný. Nokia 3210 nebola len pekná, bola aj veľmi dobre spracovaná, na jej výrobu boli použité kvalitné plasty a ani zub času na nej nenechal veľa odrením. Stále vyzerá prémiovo! V originálnej verzii, šedo-čiernej, je použitý matný plast, ktorý je veľmi príjemný na dotyk. Aj keď bola 3210 trošku väčšia z rúk sa vôbec nešmýkala, veď ani nemala dôvod. Ovládacie tlačidlá bolo dobre rozložené a úchop istý.

Musím povedať, opäť, že Nokia mala najlepšie tlačidlové telefóny. Narážam na klávesnicu, ktorá je z tvrdého plastu a text sa na nej zadáva fenomenálne. Takéto klávesnice im mohol závidieť nejeden výrobca. Okrem toho bola aj dostatočne podsvietená, rovnakou farbou ako displej – takou žltozelenou. Klávesnica mala klasické rozloženie, z vrchu kombinácia troch tlačidiel – „céčko“, menu (+potvrdzovanie) a navigačné dvoj-tlačidlo so šípkami. Pod nimi sa nachádza alfanumerická klávesnica. Všetky časti, strany a boky zariadenia sú čisté, bez ovládacích prvkov. Jedine v spodnej časti nájdeme málo používaný systémový konektor a otvor pre nabíjačku – hrubá koncovka. Aby som však nezavrhol tlačidlo zapínania a hlasný reproduktor, tak tie sa nachádzajú vo vrchnej časti.

Rozmery, to je špecifická položka pri takto navrhnutom telefóne. Určite si pamätáte jej ladné krivky, ale aj to, že vrchná časť bola o čosi širšia, ako tá spodná. Od pása by som to nazval, ako vypučené brucho. To však nevadí, malo to svoj význam práve pri úchope. A teda, rozmery sú – 123.8 x 50.5 x 16.7 (spodok) / 22.5 (vrch) mm. Hmotnosť bola ideálna, celých 151 gramov. Takže, k dizajnu nemám osobne žiadne výhrady, je to klenot, aj spolu so sestričkou – Nokiou 3310.

Aby som nezabudol, Nokia 3210 mala jednoducho vymeniteľné kryty, a tak ste si ju mohli prispôsobovať presne podľa predstáv alebo aktuálnej nálady. Krytov bolo v ponuke rôznych „mobil šopov“ dostatok, stačilo si vybrať.

Čo ale tento klenot ponúkol používateľovi? Lebo veď sami viete, že krása nie je všetko 🙂 . No musím povedať, že tu Nokia nebodovala, ale to nevadí, obrovská charizma zariadenia to zachraňovala, aj keď ste ho využili len v základných funkciách. Interná pamäť na kontakty a SMS správy? Žiadna, museli ste sa spoľahnúť iba na SIM kartu a jej kapacitu. Aby som však neohováral, veď Nokia sa tento rok vo veľkolepom šate vracia, tak tu bola aspoň pamäť na – 8 volaných, 8 zmeškaných a 8 odchádzajúcich hovorov. Toto byť musí, bez toho by to nešlo.

A čo funkcie? No, na tie internety zabudnite, aj na WAP, ale na čo ste zabudnúť nemuseli, bola novinka v podobe odosielania obrázkových správ, samozrejme čiernobielych. Aj keď to malo zaujímavý proces rozdeľovania do viacerých SMS správ, čo stálo nejaké peniaze, išlo to a mohli ste drahej/drahému poslať na dobrú noc rozpixelované srdiečko J. K správam by som dodal, že sa písali maximálne pohodlne a ešte rýchlejšie zadávanie textu ste dosiahli použitím funkcie T9.

Displej, na tú dobu bol v triede dostupných telefónov dostatočne veľký a dokonca grafický. Avšak monochromatický, aby sme náhodou nezachádzali do farieb. Celková veľkosť je 1.5-palca, s rozlíšením 84 x 48 pixelov, lahôdka. Zavolali ste si? Zavolali! Napísali ste SMS správu? Napísali! Tak čo okolo toho treba hovoriť, veď celková cena telefónu nepresahovala ani 12 000 Slovenských korún (ak sa mýlim, opravte ma). Ak ste brali na paušál, stál celú korunku.

Displej zobrazoval v základnom pohotovostnom režime základné údaje, ale i navolený obrázok, čo bolo veľmi pekným spestrením. Skutočnou krásou sú ukazovatele po bokoch displeja – stav batérie a sila signálu, to som mal na Nokiách rád. Ak si však dobre pamätám, dátum na displeji zobrazený nebol, iba čas. Dátum však skrytú podporu mal, čo umožnilo používať aj jednoduchý budík.

Z bežných záležitostí nechýbalo presmerovanie hovorov, jednoduché počítadlo hovorov, základná kalkulačka, ale aj vyzváňacie profily, resp. profily telefónu. Tie boli v mobiloch tejto vekovej kategórie bežné, ale Nokia ich mala i tak najlepšie, resp. najjednoduchšie spracované a dobre použiteľné. A pamätáte sa na klasické odblokovanie klávesnice? To na Nokii bolo neskutočne návykové a rýchle. Neviem či by som ju neodblokoval rýchlejšie, ako dnešné smartfóny pomocou čítačky odtlačkov prstov, či, verím si? Vyskúšať to neviem, nakoľko redakčná Nokia 3210 hľadá svoju nezvestnú batériu, bez ktorej to jednoducho NEJDE.

Hry, na zábavu nemôžeme v žiadnom prípade zabudnúť! A prečo? No lebo Nokia 3210 má v ponuke skvelého hadíka, pri ktorom nejeden (aj nejedna) z nás strávil niekoľko hodín života. To bola, je, najlepšia hra pre hlúpe telefóny, bez pochýb. Ale okrem hadíka sa tu nachádzali ešte dve hry – Rotation a Memory.

Batéria v Nokii 3210 mala kapacitu 1200 mAh a jej označenie bolo Ni-MH. Výdrž na jedno nabitie dosahovala slušných hodnôt. Pri bežnom používaní, iné asi nebolo možné, vydržala 3 až 4 dni. Zaujímavosťou je, že, ako isto viete, Nokia 3210 nemá vibračný motorček, ale dala sa kúpiť batéria, v ktorej sa tento motorček nachádzal. A z nevibrujúcej Nokie ste mali vibrujúcu – frajerina!

Nokia 3210, to je dnešný srdca šampión. Sme na konci RETRO blogu, ktorý bol opäť navrátený do starých koľají, ale nakoľko nevedno. Mobilné zariadenia, to je naše, máme radi tie najnovšie, ale aj tie najstaršie. Veríme, že sme vám opäť „navrátili“ zaujímavé spomienky na zaujímavé zariadenie, ktoré bolo určené pre masy. Nokia je Nokia, o tom niet pochýb, a kto pochybuje, Nokiu nikdy nemal J. Ďakujeme za vašu pozornosť a o týždeň sme tu s RETRO blogom opäť.

Ak ste niektorú časť nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným pomenovaním – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE