Dnešné smartfóny sú zariadenia nabité rôznymi unikátnymi technológiami, ale máloktorý z nich sa stane takou legendou, ako Nokia 3310, ak vôbec niektorý.

Druhý diel „RETRO“ si zaslúži exkluzívny telefón, taký, ktorý poznajú všetky generácie. Tie staršie z reálneho používania a tie mladšie z počutia. Hovorí sa o ňom už 17 rokov a dlho sa ešte bude. Je to ikona mobilných telefónov a pritom nemala žiadne prevratné parametre. No aj tak si získala srdcia miliónov používateľov po celom svete. Low-End, ktorého sa predalo rekordných 126 miliónov kusov si môže právom hovoriť legenda.

„3310 je mobilný telefón zameraný na mladú generáciu používateľov, povedal výrobca pri uvedení na trh“

Nokia 3310 je priamym nástupcom, taktiež populárneho telefónu Nokia 3210, ktorá bola k „novinke“ konštrukčne podobná. 3310 bola predstavená v štvrtom kvartály roku 2000, presne prvého septembra. Postupom času mala ešte niekoľko variant, ako 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390 a 3395. O niektorých ste ani netušili, však?

Nokia 3210 vs Nokia 3310

Nokia 3210 vs Nokia 3310

Poďme sa pozrieť na parametre a zaujímavosti tohto telefónu

„Kompaktná“ tri-tri-desina mala rozmery 113 × 48 × 22 mm a váhu 133 gramov. Displej? Ten bol monochromatický, plne grafický, vysoko kontrastný s piatimi riadkami. Jeho rozmer 1,5 palca ponúkal rozlíšenie  84 × 48 bodov s hustotou 64 ppi (640 bodov na centimeter štvorcový J ). Štyri riadky z displeja boli určené na text a jeden, ako nápoveda. Zobrazenie sily signálu a stavu batérie po krajoch displeja bolo výborné, každá indikácia obsahovala 4 dieliky. V hornej časti displeja bolo vidieť logo operátora a čas. Podsvietený bol na zeleno, presne tak, ako aj jeho tlačidlá.

Nokia 3310-2 huawei P9

Porovnanie dĺžky skrutky z Nokie 3310 s dnešnou hrúbkou smartfónov

Pamätáte sa na fenomén farebných fólií, ktoré sa vsúvali pod tlačidlá a menilo sa tak ich podsvietenie? Možno to dnes nazvať, aj ako voliteľné podsvietenieJ. Zaujímavosťou bola aj možnosť nastavenia „Screen-Saver -u“. To je symbol nastaveného profilu, ktorý sa zobrazoval na displeji a aktivoval sa po určitej dobe nečinnosti.

„Vymeniteľné Xpress-On kryty boli príjemným oživením telefónu a dnes sa vracajúcim trendom u niektorých výrobcov“

Batéria NiMH s kapacitou 900 mAh dosahovala výborné výsledky výdrže. Na nabitie to bolo od 150 po 270 minút hovoru alebo 55 až 260 hodín v pohotovostnom režime. Slušné. Dnešné moderné telefóny sa majú čo učiť. Táto batéria s váhou 50 gramov sa dala neskôr vymeniť za novší a ľahší typ batérie Li-ion. Tá bola ľahšia presne o 22 gramov, čo je podstatný rozdiel. Alebo tu bola možnosť výmeny za batérie tretích strán, aj so zvýšenou kapacitou. V našej redakčnej 3310 je to (už nefunkčná) batéria s kapacitou 1400 mAh.

Nokia 3310-20

Ovládacie prvky telefónu boli v podobe multifunkčného tlačidla, tlačidla „C“ a tlačidla s dvomi šípkami. S multifunkčným sa hovor prijal i ukončil a taktiež slúžilo, ako potvrdenie výberu. S tlačidlom „C“ ste hovor odmietli alebo ste sa vrátili o krok späť. Ak ste ho podržali dlho, nabehol pohotovostný režim. A šípky sú samozrejme na navigáciu v menu telefónu s, ak by ste nevedeli ,operačným systémom Nokia Series 20.

„Pamätáte si ešte na ponuku menu ? Telefónny zoznam, správy, chat, register volaní, voľba tónov, nastavenia, presmerovanie, hry, kalkulačka, poznámky, hodiny a profily. V jednoduchosti je krása.“

Nastavenia zvukových profilov telefónu boli vynikajúce. Upravili ste si niekoľko preddefinovaných profilov pre viacero situácií a hurá do sveta. Taktiež tu bol jeden vlastný, aj s úpravou názvu. Možnosti nastavenia boli vo vyzváňacom tóne, vibráciách, hlasitosti atď. Zvučka Nokia tune bola počuť všade, kam ste sa pohli, veď táto spoločnosť kedysi kraľovala trhu s mobilnými telefónmi. Okrem tohto vyzváňacieho tónu bolo v ponuke zariadenia ešte 34 ďalších, plus 7 vlastných, ktoré ste si mohli vytvoriť v špeciálnom zvukovom editore.

Nokia 3310-8

Nokia 3310 disponovala aj hlasovým vytáčaním. To sa dalo pridať k ôsmim kontaktom v podobe hlasovej vizitky. Použitie bolo po dlhom stlačení tlačidla menu a vyslovení hlasového príkazu. Novinky prišli aj do SMS správ. Tu boli oproti predchodcovi nové položky, ako vlastné šablóny a „smajlíci“. Taktiež sa do jednej SMS správy zmestilo až tri krát viac znakov. To znamená, že namiesto klasických 160, to bolo až 459 znakov, pre fanúšikov SMS výborná správa. Avšak, ak to telefón, na ktorý ste správu posielali nepodporoval, účtované ste mali 3 SMS správy J. A T9, áno, veľmi rýchle a obľúbené písanie s podporou viacerých jazykov vrátane slovenčiny. (T9 je ako dnešné inteligentné dopĺňanie slov pri písaní na smartfóne)

„Pamätáte sa na to rýchle písanie správ s nezameniteľným „pukaním“ tlačidiel pod prstami? Nezabudnuteľné.“

HRY, k tejto položke niet čo veľa dodať, každý kto tento telefón mal alebo pozná vie, že sú tu legendy „Gejmingu“ a extra času stráveného na záchode. Avšak, kto by nevedel, tak ich prezradíme – Snake II , Space Impact, Pairs II a Bantumi.

Nokia 3310-6

Dostali sme sa k záveru spomienok na legendárny telefón menom Nokia 3310. Tá bola mimochodom dvojpásmový telefón (900/1800 MHz). A oproti konkurencii (Siemens a pod.) nepodporovala ani WAP a pamäť na telefónne čísla bola presná 0 (slovom nula). Taktiež chýbal aj IrDA port. A uškodilo jej to? S 126 miliónmi predaných kusov asi veľmi nie.

Veríme, že sme vo vás aj vďaka tejto téme vyvolali trošku spomienok na technologické skvosty, ktoré sú roky staré, avšak, v našich pamätiach sú hlboko zaryté a majú tam svoje čestné miesto.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE