Kde sme skončili, tam pokračujeme, akurát z Fínska sa presunieme do Kórei, veď to je len na „skok“.

Keďže sa mi véčka opäť dostali „pod kožu“, musel som zo zásuvky vytiahnuť aj túto lahôdku, ktorá prešla rukami mnohých spokojných používateľov a nevynechala ani mňa. Samsung bol v jeho začiatkoch špecifickým výrobcom a produkty tejto spoločnosti neboli veľmi obľúbené, pravdou je, že vládla Nokia, a tá nikomu nič neodpustila, mala jednoducho výborné zariadenia. Samsung sa však po čase „oťukal“ a začal vyrábať používateľsky „príťažlivé“ zariadenia, ktoré dobre vyzerali a boli dobre použiteľné. Samozrejme, v nižších triedach si priazeň používateľov získala aj samotná cena. Toto je môj subjektívny pohľad na danú záležitosť 🙂 .

Samsung SGH-X450 sa na svetlo sveta dostal v roku 2004, čo už je nejakých 13 rokov, čiže aktuálne je v puberte. Toto vekové delenie však pri telefónoch neplatí, a tak do RETRO blogu sním! Veď to je už vyslúžilý veterán! „ix štyristo päťdesiatka“ nejak nevyčnievala z radu, je to pekný a elegantný telefónik s útlou konštrukciou a vyčnievajúcou anténou. Tá však dojem nakazí, práve naopak, bez nej by bol tento telefón nudný. Konštrukcia je celoplastová a veľmi dobre spracovaná. Ja viem, že sa opakujem, ale aj tento telefón vyzerá, ako by sa ho „zub času“ nedotkol. Buď to je náhoda alebo sa tieto telefóny vyrábali ešte poctivo, aj keď z plastu. Ja sa prikláňam k verzii číslo dva.

Konštrukcia a 360° obhliadka

Takže, skutočne krásny kúsok, áno trošku sa rozplývam, pochytila ma nostalgia 🙂 . Celostrieborný telefón v rozmeroch 83 x 47 x 21 mm s hmotnosťou 79 gramov je skutočný štupeľ o veľkosti kreditnej karty. Má zaujímavo riešenú batériu, ktorá je zároveň aj zadným krytom. Nad ňou sa nachádza krytý konektor na pripojenie externej antény, krytý audio konektor (2.5 mm) a otvor pre pútko. V spodnej časti je široký Samsung konektor na pripojenie nabíjačky a synchronizáciu.

Pravá strana telefónu je čistá a v ľavej je dvojtlačidlo ovládania hlasitosti (slúžilo aj na rolovanie v menu). To je veľmi dobre hmatateľné a s dobrou odozvou. Predná časť je príjemne uhladená a nachádza sa tu pomerne veľké logo spoločnosti Samsung. Aby som ale nezabudol, je tu aj notifikačná dióda. Nachádza sa v pravej prednej časti a je viditeľná aj po otvorení krytu.

Po otvorení krytu na nás „vykukne“ farebný displej s rozmermi 28 x 35 mm. Nad ním je slúchadlo a pod ním výborná klávesnica, čo nehovorím často. Tá je podsvietená na modro a tlačidiel je aj navyše, asi bol prebytok materiálu. Takže, je tu dvojica kontextových tlačidiel, pod nimi dvojica telefónikov (červený/zelený) a tlačidlo „C“. Medzi touto kombináciou sa nachádza štvorsmerové tlačidlo – navigačné. Zázračné „i“ v strede slúži na priamy vstup do WAP-u. Nasleduje alfanumerická klávesnica, ktorá má výbornú odozvu a text sa písal na tomto zariadení veľmi dobre. Osobne mi vadilo umiestnenie funkcie medzerníka na pravé tlačidlo mriežky, ale to na každom tlačidlovom Samsungu.

Menu telefónu je „prečačkané“ a animované, ale na to sme boli u Samsung zariadení zvyknutí (pamätáte sa na „dialer“ v Samsungu D900 a pod., to písanie čísiel s pierkom 🙂 ). Zobrazenie menu bolo v dvoch režimoch, veľké ikony alebo zoznam.

Šesťriadkový farebný displej (UFB – 65 536 farieb) má rozlíšenie 128 x 160 Px, čo je na túto kategóriu telefónu bežné. Zobrazenie, kontrast a jas je na dobrej úrovni, ale ten dizajn menu, čo ja viem, na to som si nevedel zvyknúť. Pravdou však ostáva, že tomuto telefónu chýbal vonkajší displej. Ten je pri véčkach na nezaplatenie.

Ak vám niekto volal a telefón ste otvorili, automaticky ste priali hovor (bez toho, aby ste vedeli kto volá), áno toto sa síce dalo vypnúť a hovor prijať až tlačidlom po otvorení, ale tým sa vytratilo čaro vyklápačky. To platí aj pri SMS/MMS, ak vám prišla správa, až po otvorení ste vedeli, ktorá vám píše 🙂 . Ak ste boli správni používatelia tohto véčka, vedeli ste ho otvoriť jednou rukou, stačil na to špecifický grif. Toto situáciu mierne zľahčuje.

Hovory, telefónny zoznam, SMS a MMS správy neboli ničím výnimočné, čo však v tejto kategórii čakať. Podstatou je, že všetko fungovalo ako malo a hovor alebo správu ste vybavili za každých okolností. Telefónny zoznam poňal až 1000 viacpoložkových záznamov, ktoré bolo možné zobraziť súčasne s pamäťou SIM karty. Kontakty sa dali rozdeliť do desiatich skupín s odlišným zvonením, obrázkom alebo logom. „Dialer“ si pamätal 20 zmeškaných, volaných a prijatých hovorov. Výhodou bola možnosť nahrávania hovorov, a tiež počas hovoru prechádzať menu telefónu. Čo však chýba, je hlasitý odposluch.

Páčila sa mi tvorba SMS správ, nakoľko klávesnica je skutočne výborná. Keď to doplníme o funkciu T9, tak nie je čo dodať, písanie s radosťou. Pri písaní správ nechýba ani odpočítavanie znakov, ktoré začína na čísle 918, čo je max. dĺžka správy. Pri každom prekročení limitu jednej správy (cca 160 znakov) vydal telefón zvuk a upozornenie, že píšete novú, za ktorú zaplatíte. Keďže tu máme slušný farebný displej, nechýba ani možnosť odosielania a prijímania MMS správ. Do MMS správy bolo možné zakomponovať text, obrázok, logo, melódiu, nahrávku alebo animáciu. V konečnom dôsledku nemám čo týmto zložkám vytýkať, svoju úlohu si plnili.

Výhodou, ale aj sklamaním bola informačná LED dióda, ktorá pri prichádzajúcom hovore blikala, ale na zmeškaný vás neupozornila, ach. To platí aj v prípade SMS/MMS, tu však bola možnosť nastaviť periodické pípanie, až pokiaľ ste si SMS/MMS neprečítali. Prítomný je aj vibračný motorček, ktorý sprevádzal niektoré melódie alebo sa hral na súkromníka v tichom režime. Jeho sila nejak neprekvapuje, ale to až tak nevadilo. Zaujímavé sú aj 40 hlasé melódie, ktoré sú počúvateľné, to sa často nestáva.

Konektivita nie je v tomto zariadení takmer žiadna, chýba infračervený port, Bluetooth, a tiež tu nebol ani e-mailový prehliadač. Jediná možnosť bola pripojiť (synchronizovať) telefón káblom k PC alebo ísť na „internet“, teda WAP (1.2) pomocou GPRS pripojenia triedy 8 (4+1). Tu sa dali navštevovať rôzne stránky, sťahovať nové hry, melódie alebo obrázky. Ale len dovtedy, pokiaľ to dovolila interná pamäť s „exkluzívnou“ kapacitou 1.9 MB.

Z použiteľných funkcií a nástrojov tu bol pokročilejší budík, kalendár s mesačným náhľadom a možnosťou pridania pripomienok, prevodník mien, kalkulačka a diktafón s možnosťou nahrávania 30 sekundových záznamov. Aby som však nezabudol na JAVA vývojárov, tak spomeniem, že tu boli nejaké JAVA hry –  BubbleSmile, Fun2Link a Ultimate Golf. Nechýbala  ani možnosť dodatočného stiahnutia ďalších hier.

Li-Ion batéria má kapacitu 720 mAh a nato, že bol tento telefón pomerne nenáročný, vydržala veľmi málo. Pri bežnom používaní to boli dva, maximálne tri dni. V tejto dobe bolo zvykom nabíjať telefón raz za týždeň, či nie?

Čo viac dodať, dnes toho „nebolo veľa“, lebo tento telefón je malý telom i výbavou. Má však svoj šarm a je dobre odladený, to potreboval bežný používateľ najviac. Ja som rád, že aj tento telefón je v mojom zozname používaných zariadení, aj keď to nie je priamo tento kus. Síce z roku 2004, ale je to RETRO zariadenie, ktoré si zaslúži miesto v našej redakčnej vitríne. Veríme, že aj vy máte dobré (možno aj zlé) spomienky na toto véčko za približne 6000 slovenských korún, ktoré slúžilo svojmu účelu a bolo spoľahlivé. U operátorov mal tento telefón prívlastok – „korunový“. Ďakujeme za pozornosť a už o týždeň sme tu pre Vás – opäť s nejakou „RETRO novinkou“.

Ak ste niektorú časť nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným pomenovaním – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE