Na to, aby ste mali prehľad o tom, ako vyzerá váš deň, toho v skutočnosti veľa nepotrebujete. Dokonca sa to dá úplne zadarmo, ak teda máte smartfón s Androidom. Stačí si na váš smartfón nainštalovať aplikáciu Lifelog od Sony a môžete začať.

Aplikácia Lifelog je zadarmo a ideálny je k nej náramok od firmy Sony

Čo je to Lifelog?

Lifelog je aplikácia pre Android smartfóny od spoločnosti Sony, ktorá umožňuje zaznamenávať takmer všetko, čo robíte s vaším telefónom. Ak mu to teda povolíte. Ak máte zapnutý GPS prijímač, potom vie o každom vašom kroku v teréne. Počíta vaše kroky, ďalej odhaduje dobu spánku, rovnako tak spálené kalórie. Odhadne aj to, kedy ste behali, rozpozná, že ste sa viezli v aute. Veľmi presne vie, kedy a kde ste robili fotky a ako vyzerali. Pozná aj vami navštívené stránky na internete. Nevie však, aké videá ste pozreli cez YouTube, Netflix alebo HBO GO. Vedie si evidenciu o tom, ako dlho ste volali a kde ste boli pri telefonovaní. Nevie však, o čom ste hovorili a ani s kým s hovorili (to sa ale dá zistiť v denníku hovorov). Tiež vie, kedy ste počúvali hudbu alebo čítali knihy v PDF formáte. A do zobrazenia vášho života pridá aj počasie – viete tak, či vtedy pršalo, snežilo alebo svietilo slnko. Jednoducho, Lifelog je naozaj záznamník vášho života a je rozumné, aby ste k nemu pristupovali len vy. Pozor teda na prístupové heslo do smartfónu, najlepšie odtlačok prsta, lebo Lifelog vie skoro všetko.

Základné rozhranie aplikácie Lifelog, detail komunikácie, pohybu v aute a sledovania v aplikácii HBO GO

Je celkom pochopiteľné, že aplikácia neexistuje pre iOS prostredie, lebo pristupuje k naozaj dosť veľa zdrojom v telefóne. Na druhej strane, na Androide všetko pripraví do efektnej podoby a keď si potrebujete spomenúť, čo ste robili, kde ste boli, tak aplikácia Lifelog je na to účinná pomoc. Sami sme ju tak používali.

Niečo vie presne a niečo odhadne

Keďže aplikácia funguje aj v režime len s telefónom, teda bez ďalšieho príslušenstva, niektoré aktivity musí odhadnúť. Typickým príkladom je spánok. Ten aplikácia odhaduje z toho, že v typických hodinách nočného spánku odložíte telefón a necháte ho v noci bez pohybu. Prvú vec, čo pravdepodobne ráno urobíte, je to, že chytíte do ruky telefón a začnete kontrolovať, čo je nové. Vtedy sa vás aplikácia opýta, či môžete potvrdiť, že ste spali vo vyznačených hodinách a máte možnosť to ľahko zmeniť. Ak spíte dostatočne dlho, aplikácia vám hneď poďakuje.

Takto sa vás Lifelog ráno opýta, či správne odhadol dobu vášho spánku

Tiež odhaduje cestu autom podľa toho, ako rýchlo a kde sa pohybujete. Nemá však napr. funkciu na cestu vlakom a túto aktivitu striedavo hodnotí ako auto alebo jazda na bicykli. Zaznamenané aktivity môžete ešte manuálne upravovať.

Prečo Sony?

Aplikáciu vyvíja spoločnosť Sony a zo začiatku bola určená pre telefóny Xperia. Dnes ju môžete použiť na smartfónoch od rôznych výrobcov. Podstatné je však prepojenie s príslušenstvom od firmy Sony. Konkrétne ide hlavne o náramok Sony SmartBand 2, ktorý obsahuje aj meranie pulzu. Práve to je hodnota, ktorú Lifelog zohľadňuje a výrazne pritom pomáha spresňovať váš životný štýl. Rovnako, Lifelog zohľadňuje aj údaj o počte krokov zo Sony náramku pred tým, čo nameria alebo lepšie povedané, odhadne telefón. Jednoducho povedané, Lifelog je vaším pomocníkom na to, aby vás udržal v dobrej kondícii. Práve preto vám umožňuje stanoviť si aj ciele a tieto priebežne plniť. Lifelog nepodporuje iné smart príslušenstvo, ako práve to od Sony.

Plniť ciele znamená zlepšovať váš životný cyklus. A Lifelog to vie

Lifelog na desktope

Aplikácia Lifelog sa dá spustiť aj na desktope. Pokiaľ sa prihlásite pod rovnakým menom (napr. pod Google alebo Sony kontom), máte všetky informácie v prehľadnej podobe aj na desktope. Využiť pritom môžete väčšiu obrazovku notebooku. Stačí navštíviť Lifelog portál na adrese https://lifelog.sony.com/.

Takto sa dá zobraziť výsledok aplikácie Lifelog aj na obrazovke notebooku

Verdikt

Aplikáciu určite odporúčame vyskúšať. Sami uvidíte, aké informácie váš smartfón obsahuje a čo všetko sa dá z toho vyčítať. Stanovovaním cieľov a ich plnením si môžete účinne vylepšiť váš životný cyklus.

App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januarovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.