Zdieľanie súborov cez službu OneDrive je jednoduché, no treba si dať pozor na prístupové práva.

Služba ponúka komplexné funkcie na zdieľanie dát. Bežne však potrebujeme zdieľať súbory a adresáre s používateľmi, ktorí túto službu nemusia používať. Pointou je, aby aj používatelia, ktorí službu používajú, mali zdieľanie čo najjednoduchšie. Napríklad, aby sa nebolo potrebné prihlasovať so svojím účtom na sprístupnenie obsahu pod daným linkom.

Postup je podobný v mobilnej, ale aj webovej verzii. Na smartfóne si treba otvoriť cez aplikáciu OneDrive a prepnúť sa do zobrazenia s názvom Súbory. Ťuknite na 3 zvislé bodky a vyberte položku Zdieľať. Najjednoduchším spôsobom je zvoliť položku Kopírovať prepojenie.

Podobný princíp zaznamenáte aj v internetovom prehliadači. Stačí sa v zobrazení súborov pohybovať myšou po jednotlivých riadkoch a na kraji za názvom súboru či adresára, sa zobrazí ikona na zdieľanie. Ťuknite na túto ikonu a zobrazí sa okno s ďalšími možnosťami. Tlačidlo Kopírovať vygeneruje link, ktorý poslúži na sprístupnenie obsahu. Každý, kto má takýto link, bude môcť zobrazovať obsah.

Tento postup ale nefunguje vždy a niektorým používateľom sa môže zobraziť potreba prihlásiť sa aj napriek tomu, že ide o verejne dostupný obsah prostredníctvom internetového odkazu, ktorý ste vygenerovali. Vtedy je potrebné zobraziť oprávnenia k súborom a vybrať položku s názvom Môže upravovať alebo Môže zobrazovať.

Preto ak internetový odkaz nebude fungovať bez prihlásenia, je potrebné sa medzi týmito položkami prepnúť a potvrdiť tlačidlom Použiť. Po tomto potvrdení bude link korektne prístupný. Chyba sa nemusí prejaviť vo všetkých prípadoch.

Odporúčame skontrolovať funkčnosť odkazu v prehliadači, ktorý nie je prihlásený do tejto služby. Využiť na to môžete napríklad režim inkognito. V takomto zobrazení zadáte link do riadka s adresou a načítaním overíte správne zobrazenie obsahu dát aj bez zadávania mena a hesla do služby.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.