Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Blížia sa veľkonočné sviatky, ktoré sa tradične spájajú s cestovaním Slovákov za rodinou.

Diaľnice a rýchlostné cesty sú v týchto časoch omnoho frekventovanejšie a na cestách sa počas sviatkov ocitnú aj tzv. sviatoční, teda menej skúsení vodiči. Motoristov NDS prosí o zvýšenie pozornosti a ohľaduplnú jazdu. Obzvlášť počas Zeleného štvrtka, ktorý je už dlhodobo dňom s najvyššou dennou intenzitou dopravy za celý kalendárny rok. V roku 2022 NDS v tento deň namerala maximálne hodnoty na 27 úsekoch v ich správe. Viac áut na cestách NDS očakáva aj počas Veľkonočného pondelka.

Sčítače intenzít dopravy zaznamenali po minulé roky počas veľkonočných sviatkov priemerný nárast vozidiel až o 45 % oproti všedným dňom roka. V roku 2022 NDS na Zelený štvrtok zaznamenala zvýšený tranzit o 52 % na výjazde z Bratislavy po D1. Na ostatných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bola intenzita vyššia o 36 až 56 %. Najväčší nápor na diaľničnej infraštruktúre, hlavne pri výjazde z Bratislavy po D1 NDS očakáva vo štvrtok popoludní medzi 14:00 – 18:00.

Zvýšený nápor na diaľničnej infraštruktúre sa očakáva aj po sviatkoch

Nápor na diaľniciach NDS očakáva aj na Veľkonočný pondelok, resp. v utorok po sviatkoch. Na porovnanie, v predchádzajúcich rokoch NDS v utorok po sviatkoch zaznamenala na D1 v Bratislave až o 44 % vozidiel viac ako v iný všedný deň. Na ostatných diaľniciach a rýchlostných cestách po celom Slovensku NDS zaregistrovala o 28 až 34 % viac vozidiel. 

Nezabudnite na diaľničnú známku

„Sviatočných“ motoristov, prípadne vodičov, ktorí bežne necestujú po diaľniciach a rýchlostných cestách NDS upozorňuje na to, že je potrebné ešte pred vstupom na spoplatnený úsek zakúpiť si elektronickú diaľničnú známku. Môžu tak urobiť jednoducho cez webovú stránku www.ezamka.sk, cez aplikáciu eznamka alebo na predajných miestach. Pokiaľ si kupujete známku online, treba počkať na potvrdenie o úhrade diaľničnej známky, ktoré je oficiálnym potvrdením toho, že diaľničnú známku máte zaplatenú a platnú.

Diaľničná patrola je pripravená pomáhať aj počas Veľkej noci

Diaľničná patrola slúži všetkým motoristom od roku 2015 a predstavuje bezplatnú službu, ktorá je k dispozícií nonstop 24 hodín denne, 7 dní v týždni, kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou. Aj počas Veľkonočných sviatkov sa v prípade núdze na diaľnici neváhajte obrátiť na Národnú diaľničnú spoločnosť a privolajte si na pomoc Diaľničnú patrolu. Buď zavolaním na bezplatné číslo 0800 100 007 alebo ešte jednoduchšie – privolaním cez mobilnú aplikáciu Pomoc na diaľnici.

Pripravení aj na mráz či sneh

Strediská správy a údržby NDS v hornatých regiónoch Slovenska sú pripravené aj na „bláznivé“ aprílové počasie, ktoré môže znepríjemniť veľkonočné cestovanie. Strediská zabezpečujú aj teraz v apríli nepretržite výkon zimnej údržby podľa aktuálnej poveternostnej situácie. Naďalej držia zimnú pohotovosť a zamestnanci NDS s technikou a posypovým materiálom budú pripravení zasiahnuť aj v noci. Aj napriek tomu však NDS prosí vodičov, aby prispôsobili svoju jazdu aktuálnemu počasiu a frekventovanejšej premávke.

Značky: