Nemecká spoločnosť Ziegler neodstúpila od podpísaného memoranda, ktorým prejavila záujem etablovať sa v pripravovanom strategickom štátnom priemyselnom parku v Rimavskej Sobote.

TOUCHIT.sk to potvrdil tlačový odbor rezortu hospodárstva. „Ministerstvo hospodárstva nemá informáciu, že by spoločnosť Ziegler odstúpila od podpísaného memoranda. Zároveň sa rokuje aj s ďalšími potenciálnymi investormi, ktorí majú záujem pôsobiť v tomto parku,“ konštatoval odbor.

Ako doplnil, práce na príprave parku pokračujú podľa harmonogramu a v súčasnosti sa začína pracovať na projektovej dokumentácii k stavebnému povoleniu i realizácii stavby. Zároveň sa spúšťa zisťovacie konanie EIA, teda posudzovanie vplyvov novej investície na životné prostredie. Rezort stále počíta s termínom ukončenia prípravy priemyselného parku do konca roka 2023.

Možný príchod spoločnosti Ziegler do Rimavskej Soboty ohlásil minister hospodárstva Richard Sulík vlani. Podľa jeho údajov by mal investor vytvoriť okolo 430 pracovných miest v oblasti drevospracujúceho priemyslu. Firma si podľa konateľa Andreasa Sandnera trúfa ročne spracovať až milión kubických metrov dreva.

Podľa portálu Spravy.rtvs.sk však slovenskí drevári už vtedy upozorňovali, že sa slovenskom trhu sú k dispozícii sotva tri milióny kubických metrov dreva. Novej konkurencie sa obávali aj drevárske firmy v okolí Rimavskej Soboty, pričom argumentovali tým, že nový veľký podnik ich môže zničiť a nedošlo by tak k vytvoreniu nových pracovných miest, ale len k nahradeniu existujúcich. Ďalší kritici zámeru vyčítali, že ide o výrobu bez vyššej pridanej hodnoty a nový priemyselný park navyše zaberie plochu, na ktorej je v súčasnosti kvalitná orná pôda.

Informáciu o odstúpení nemeckého investora od memoranda naposledy uviedol v januári minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) počas pracovnej návštevy Rimavskosobotského okresu. V podobnom duchu sa vyjadril aj jeho stranícky kolega, poslanec Národnej rady SR Igor Kašper.

Pri piatkovej (20. 5.) návšteve strojárskej spoločnosti CSM Industry Tisovec však už na tomto stanovisku netrval. „Vtedy sme mali také informácie, vtedy to bola realita, ale v tomto období sa to môže meniť zo dňa na deň,“ povedal Kašper s tým, že nové informácie k tejto veci v súčasnosti nemá.

Strategický štátny priemyselný park by mal byť vybudovaný pri Rimavskej Sobote medzi lokalitami Sobôtka a Kľačany na ploche zhruba 65 hektárov. Náklady na jeho výstavbu by mali dosiahnuť úroveň necelých desať miliónov eur a vzniknúť by v ňom malo celkovo 500 pracovných miest. V jeho blízkosti má v budúcnosti viesť rýchlostná cesta R2.

Konateľ štátnej spoločnosti MH Invest Boris Kačáni (vľavo) a minister hospodárstva Richard Sulík pri návšteve lokality budúceho priemyselného parku v R. Sobote vo februári 2021Zdroj: Matej Hank
Konateľ štátnej spoločnosti MH Invest Boris Kačáni (vľavo) a minister hospodárstva Richard Sulík pri návšteve lokality budúceho priemyselného parku v R. Sobote vo februári 2021

Zdroj: vlastné, Spravy.rtvs.sk

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.