Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po takmer 30 rokoch pôsobenia v spoločnosti UNIQA, z toho 14 rokov v pozícii generálneho riaditeľa UNIQA v Českej republike a 9 rokov v Slovenskej republike, odstúpi Martin Žáček z pozície generálneho riaditeľa k 30. aprílu 2023 na základe vzájomnej dohody a presunie sa do role poradcu v rámci UNIQA Insurance Group.

„Martin sa v priebehu svojho pôsobenia významne zaslúžil o úspech spoločností UNIQA CZ/SK. Pod vedením Martina Žáčka UNIQA vyrástla z malej poisťovne na významnú finančnú skupinu na českom aj slovenskom trhu. Martin Žáček zohrával ústrednú úlohu v procese fúzie s bývalými spoločnosťami AXA na českom a slovenskom trhu. Jej úspešné ukončenie je správnym momentom na odovzdanie vedenia novej generácii lídrov, ktorí posunú organizáciu na vyššiu úroveň. Ďakujeme Martinovi Žáčkovi za všetky jeho úspechy a angažovanosť v spoločnosti,“ povedal Zoran Višnjić, prezident dozornej rady UNIQA v Česku a na Slovensku.

Rastislav Havran
Rastislav Havran

„Pracovnú zmluvu s dnešnou UNIQA som podpísal v máji 1994, keď bola ešte v istom zmysle začínajúcou spoločnosťou. Dostal som šancu vybudovať po boku svojho vtedajšieho šéfa Marka Venutu úspešnú poisťovňu, ktorú som prevzal v roku 2008. Poisťovníctvo mi prirástlo k srdcu, je to krásne a nesmierne bohaté odvetvie, v ktorom som stretol mnoho inšpiratívnych ľudí, vďaka ktorým sa české poisťovníctvo stalo stabilnou súčasťou ekonomiky. Mal som to šťastie, že som sa stal súčasťou skvelého tímu, bez ktorého by naša spoločnosť nemohla byť taká úspešná. Za to by som chcel poďakovať všetkým zamestnancom. Posledné tri roky som strávil prácou na procese fúzie s bývalými spoločnosťami AXA, čím vznikla silná finančná skupina v česko-slovenskom perimetri, ktorá je najziskovejším zahraničným subjektom v rámci skupiny UNIQA Insurance Group. Po dokončení fúzie a pri príležitosti 30. výročia založenia našej spoločnosti nastal vhodný čas odovzdať riadenie skupiny mladšiemu kolegovi a som veľmi rád, že sa akcionári rozhodli vedenie prenechať členovi môjho doterajšieho tímu. Rastislav Havran so mnou spolupracuje už desať rokov a ako prevádzkový riaditeľ bol hybnou silou digitalizácie všetkých procesov v našich spoločnostiach,“ povedal Martin Žáček.

Súčasne oznamujeme, že od 1. 5. 2023 bude novým generálnym riaditeľom spoločností UNIQA v ČR a SR menovaný Rastislav Havran. Rastislav Havran je spojený s UNIQA Insurance Group od roku 2006, kedy nastúpil do trainee programu po absolvovaní vysokej školy. Od tej doby sa podieľal na mnohých úspešných projektoch v strednej a východnej Európe. Od roku 2016 je členom predstavenstva UNIQA ČR a SR zodpovedným za IT a Operations (COO).

Sylwia Szymula
Sylwia Szymula

Je mi cťou, že som dostal dôveru a príležitost stať sa generálnym riaditeľom UNIQA. Chcel by som stavať na našich pevných základoch a zamerať sa na transformáciu v súlade s koncernovou stratégiou UNIQA 3.0.  Naše spoločnosti sú pevnou skalou na finančných trhoch a mojím snom je premeniť túto pevnú skalu na žiarivý diamant”, komentoval svoju novú pozíciu Rastislav Havran.

Zároveň oznamujeme, že Sylwia Szymula sa s okamžitou platnosťou stáva novou členkou predstavenstva. Je zodpovedná za retailové poistenie a v tejto funkcii nahradí Marka Bártka. Súčasne ďakujeme Markovi za skvelú prácu, ktorou prispel k rade spoločných úspechov našej spoločnosti.

Pred svojim pôsobením v UNIQA pracovala Sylwia Szymula ako riaditeľka pre riadenie zákazníckej skúsenosti v Poľsku a neskôr pracovala ako výkonná riaditeľka pre korporátnu stratégiu v ING. Minulý rok Sylwia Szymula podporovala prípravu strategických tém pre Retail v rámci UNIQA Česko a Slovensko a v medzinárodnej časti UNIQA Insurance Group.

„Sylwia Szymula je inšpiratívna líderka s bohatými skúsenosťami z rôznych európskych finančných inštitúcií, ktorá do českej a slovenskej UNIQA prináša hlboké odborné znalosti a povzbudzujúcu energiu. Je skvelou posilou tímu a sme veľmi radi, že ju máme na palube,“ hovorí Krisztian Kurtisz, Chief Retail and Digital Officer, UNIQA Insurance Group pre medzinárodné trhy.

„V skupine UNIQA sme hrdí na mimoriadne pozitívny vývoj v Českej republike a na Slovensku. Významnú úlohu pri tom zohral celý manažérsky tím, ale osobitne by som chcel poďakovať Martinovi Žáčkovi. Jeho komplexné odborné znalosti a vysoké nasadenie boli rozhodujúce pre tento výnimočný vývoj v priebehu desiatok rokov. V súčasnosti prebiehajúce úspešné spojenie so spoločnosťami AXA je okrem iného rozhodujúce pre ďalšie zúročenie všetkých našich úspechov – najmä pri riešení výziev a využívaní veľkých príležitostí, ktoré ponúka naše poisťovníctvo v dnešnom rýchlo sa meniacom prostredí. Osobitne ma teší, že spolu s Rastislavom Havranom a Sylviou Szymula preberajú zodpovednosť dve osobnosti, ktoré na jednej strane disponujú hlbokým know-how v odbore a na druhej strane sú známe svojím založením leadera, ktoré bude naďalej formovať našu posilňujúcu kultúru v zmysle UNIQA 3.0 „, uviedol Wolfgang Kindl, člen predstavenstva UNIQA Insurance Group (Customer & Market International).

S účinnosťou od 1. mája 2023 bude predstavenstvo UNIQA pracovať v nasledujúcom šesťčlennom zložení:

Rastislav Havran, predseda predstavenstva, generálny riaditeľ a riaditeľ pre IT a Operations

Lucie Urválková, podpredsedníčka predstavenstva a finančná riaditeľka

Sylwia Szymula, členka predstavenstva a riaditeľka pre retail

Martin Rotkovský, člen predstavenstva a riaditeľ pre korporátny obchod a affinity

Peter Socha, člen predstavenstva a riaditeľ pre bankopoistenie

Ganna Pidgorna, členka predstavenstva a riaditeľka pre rozvoj ľudských zdrojov, brand marketing a komunikáciu

V období do 30.apríla zostáva generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva UNIQA Martin Žáček.

Vymenovanie Rastislava Havrana a Sylwie Szymula ešte podlieha schváleniu regulačnými orgánmi.

Značky: