Vedúci vývojár projektu Pixel Experience ROM oznámil jeho ukončenie.

Systém Android je obľúbený aj vďaka svojej otvorenosti a možnosti úprav. Nie každý smartfón tak vyzerá rovnako po softvérovej stránke vďaka nastaveniam, nadstavbám od výrobcov smartfónov, no aj tzv. custom ROM. Tie dokážu telefóny upraviť iným spôsobom, ako to robia samotní výrobcovia a tieť vám vedia z telefónu dostať o niečo viac. Populárnym projektom na tomto trhu bola aj Pixel Experience ROM, ktorá však po dlhých rokoch končí.

Ako už názov tejto ROM napovedá, ide o systém, ktorý má imitovať zážitok z používania smartfónov od Googlu zo série Pixel. Systém Android je v týchto telefónoch štandardne najlepšie optimalizovaný, prináša viacero funkcií a tiež používateľské prostredie, aké nie je možné nájsť v takejto podobe v žiadnom Androide. Aj preto si mnohí tento projekt obľúbili.

Pixel Experience ROM však končí

Populárna ROM Pixel Experience prvý raz prišla na trh v roku 2017. Priniesla so sebou zážitok z čistého Androidu, ktorý si mohli vyskúšať aj fanúšikovia iných značiek smartfónov ako je Google. Modely zo série Pixel pritom nie sú zatiaľ dostupné na všetkých trhoch oficiálne, čím Pixel Experience taktiež prinášala pridanú hodnotu do iných telefónov. Jednoducho si mohol každý vyskúšať, ako sa pracuje s neupraveným čistým systémom Android.

Za projektom Pixel Experience ROM stál hlavný vývojár José Henrique. Ten však v nedávnom príspevku na blogu oznámil, že projekt Pixel Experience končí a nebude vyvíjať ďalšie verzie. Staršie verzie ROM pritom budú stále dostupné, no žiadne nové sa už vyvíjať nebudú. Fanúšikovia Pixel Experience teda nebudú mať na výber než prejsť na inú custom ROM ak budú chcieť mať stále aktuálny systém.

Google Pixel 8 Pro oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8 Pro oficiálne

Komunita používateľov custom ROM sa za posledné roky zmenšila, za čím môže stáť aj samotný Google. Ten v poslednej dobe vykonáva opatrenia, aby si používatelia Androidu neodomykali bootloader a nevykonávali zmeny v systéme. Henrique však nevysvetlil, čo stojí za ukončením jeho projektu a či je práve toto dôvodom. Rovnako však jednoducho už mohol prísť o vášeň, ktorá ho k vyvíjaniu tohto projektu viedla.

Projekt Pixel Experience síce oficiálne končí, no komunita fanúšikov a vyvojárov custom ROM možno prinesie neskôr niečo podobné. Android je stále skutočne flexibilným systémom, ktorý sa bude upravovať snáď vždy. Takže aj keď jeden projekt skončí, je možné, že sa inde nájde nejaký podobný.

Zdroj: Pixel Experience Blog, androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.