Smartfóny a tablety sa stali neodmysliteľnou súčasťou každého dovolenkára, ktorý sa potrebuje čo najkratšou a najzaujímavejšou cestou dostať k cieľovej destinácii. Takýto spôsob poznávania cudzej krajiny či mesta má však aj svoje skryté nevýhody.

Častokrát totiž svoj pohľad odvrátime od displeja nášho inteligentného navigátora len v prípade, že nás už doviedol do cieľa a je celkom pravdepodobné, že aj v cieli nás bude rozptyľovať množstvo zmeškaných notifikácií, ktoré si budeme chcieť skontrolovať. Mnoho pekných vecí okolo nás nám takto môže uniknúť. Práve preto sa štvorica technologických nadšencov z japonského Tokia rozhodla pre rozbehnutie zaujímavého projektu. Na crowdfundingovom portáli Kickstarter zverejnila svoju víziu navigácie bez zbytočného rozptyľovania sa displejom vášho smartfónu. Riešením má byť tzv. Compass Stone, ktorého názov môžeme voľne preložiť ako „navigačný kameň“.

Compass Stone je jednoduché zariadenie v tvare vajíčka, ktoré sa pohodlne zmestí do každej dlane. Princíp jeho fungovania je nasledovný. Pri zadaní súradníc musí byť spárovaný s telefónom, ktorý prostredníctvom podporovanej aplikácie pošle údaje navigačnému kameňu. Úloha smartfónu sa týmto končí a k cieľu vás odnaviguje samotný kameň pomocou šestnástich LED diód umiestnených v jeho útrobách. Počas navigácie už telefón vôbec nepotrebujete. Keď, napríklad, dosiahnete svoj cieľ, zariadenie začne plynule rozsvecovať diódy v akomsi majákovom pohybe. Keď sa práve nehýbete, Compass Stone vám vie ukázať aktuálny čas kombináciou dvoch rozsvietených LED diód, imitujúcich umiestnenie hodinových ručičiek.

Ako takéto navigovanie môže vyzerať? To sa dozviete v tomto krátkom prezentačnom videu:

Otcami tejto myšlienky je štvorica priateľov zo Startupu menom YEAAH, ktorú tvoria Keiji (zakladateľ a riaditeľ), Masa (softvérový inžinier), Totty (hardvérový inžinier) a Kenji (dizajnér). K cieľovej sume 45 000 € im ešte pár štedrých príspevkov chýba. Pokiaľ by ste sa rozhodli projekt podporiť, môžete tak spraviť priamo na webe Kickstarter.

Značky: