Klasický YouTube pozná iste každý, ale vedeli ste, že je špecializovaná vetva zameraná primárne na hráčov? V podstate by sa dalo povedať, že ide o priamu konkurenciu službe Twitch. Vďaka obom týmto službám môžete pozerať živé prenosy z rôznych hier, podporovať svojich obľúbených hráčov, ale, samozrejme, ak sa na to cítite, môžete vysielať naživo aj vy.

yt_gaming1

Už spomínaný Twitch je v slovenskej hernej komunite určite známejší ako YT Gaming a aj v zahraničí je viac využívaný práve Twitch, ktorý má okolo 100 miliónov divákov sledujúcich hráčov pri hre. Ale ani YouTube Gaming nie je na zahodenie a v niektorých veciach má navrch.

yt_gaming2

Dôležitým prvkom je používateľské rozhranie a v tomto prípade Twitch zobrazí iba top živé vysielanie a videá prislúchajúce k hre, zatiaľ čo YT Gaming umožňuje aj filtrovať podľa špecifického obsahu, napr. či sa zaujímate o recenzie, alebo tzv. let´s play-e.

Obe služby podporujú streamovanie v rozlíšení 1080p a 60fps, ale YT Gaming má skvelú funkciu navyše a to DVR – čo znamená, že si viete pozrieť, čo sa dialo počas doby, keď ste na živé vysielanie neboli pripojení. Taktiež je pre hráčov dôležité, že Google ponúka partnerský program, ktorý nie je až viazaný na počet používateľov, tak ako to je v Twitchi a hráč môže zarábať na príjme z reklamy, ale nie je to nejaké veľké terno. No na druhej strane môžete prepojiť svoj YT kanál s Kickstarterom, alebo Etsy a môžete predávať nejaké svoje reklamné predmety.

Najväčší rozdiel, ktorý sme spozorovali v prospech YT Gaming je mobilná aplikácia, ktorá vám umožní okrem sledovania záznamov, či živého vysielania aj streamovať to, čo práve hráte na mobile! A ak máte zaplatený YouTube Red za 10 USD mesačne, nielen že sa zbavíte reklám, ale môžete si videá sťahovať pre offline pozeranie a samozrejmosťou je prehrávanie na pozadí aj pri uzamknutom mobile.

Zaujímavosťou je, že obe služby sú prepojené a väčšinou aj ľudia, čo dohrajú na Twitchi, tak nahrajú záznam aj na YouTube, ktorý vás dokonca upozorní, keď hráč vysiela znova naživo na Twitchi.

Čo preferujete vy ako hráči, milí čitatelia?

Vyskúšajte si to:

Web: https://gaming.youtube.com

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.youtube.gaming&hl=sk

Keďže nie sú podporované všetky Android zariadenia, dá sa stiahnuť z overeného zdroja: http://www.apkmirror.com/apk/google-inc/youtube-gaming/

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/youtube-gaming/id1009116743?mt=8

Značky: