Pohyblivé fotky, ako je napr. fotka vyjadrujúca rýchly pohyb motocykla, nie sú jednoduché na fotenie. Musíte mať veľmi dobrý fotoaparát, ideálne rýchlu zrkadlovku a hlavne to musíte vedieť. Takéto fotky sa robia tzv. panningom, alebo šveknovaním, keď fotograf pohybom kamery sleduje pohyblivý objekt a fotografuje. Výsledkom je potom – keď sa to naozaj podarí – skvelá fotka, kde je zamrazený pohyb. Teda jazdec na motorke je zaostrený a okolie je rozmazané, a to tak, že na prvý pohľad cítiť z fotky pohyb.

Niekedy sa to naozaj podarí, ale obyčajne je hlavný objekt aspoň mierne rozmazaný. Ako v tom pomôže program Zoner Photo Studio (ZPS)? No, urobí to za vás a na prvý pohľad to nebude vidieť. Základom je urobiť fotku tak, aby všetko bolo dobre zaostrené, teda s veľkou clonou a krátkou dobou expozície. To sa obyčajne podarí na prvý raz.

Fotka jazdca, kde je všetko zaostrené

Fotka jazdca, kde je všetko zaostrené

Teraz využijeme selektívne úpravy ZPS, teda označíme si do výberu len samotného jazdca. Ideálne je na to použiť magnetické laso (krátky príkaz A) a neskôr vybranú oblasť invertujete (Strl+Shift+I – Výber – Invertovať výber). Pri troche trpezlivosti takto naozaj vyberiete len jazdca, pričom ZPS umožňuje aj pridať či ubrať oblasť z výberu. Nezabudnite v prípade magnetického lasa nastaviť rozmazanie na 0.

Chce to trochu cvik, ale dosiahnete tento stav

Chce to trochu cvik, ale dosiahnete tento stav

V tejto chvíli si môžete dovoliť rozmazávať pozadie a urobíte tak voľbou Vylepšiť – Rozmazať (Ctrl + 6). Pozor však na to, aby ste použili správny typ rozmazania, v tomto prípade je to rozmazanie Smerové so smerom 90° a nastavte značnú silu rozmazania. Uvidíte, že už to bude vyzerať naozaj dobre, chce to už len maličký detail – musíte pohyb dostať aj do kolies, ktoré vám zatiaľ ostali zastavené, a to nedáva logiku.

Vyberiete teda tú časť kolies, ktorá by sa mala točiť a na túto plochu aplikujte opäť rozmazanie, ale v tomto prípade zvoľte typ Rotácia. V tomto prípade voľte silu rozmazania veľmi opatrne a môžete použiť aj vysokú kvalitu. Teraz to už bude dokonalé, fotka naozaj na prvý pohľad pôsobí, že to viete fotiť. Pokiaľ tomu tak nie je, potom ste sa pri výbere objektov ponáhľali a je načase, aby ste to skúsili ešte raz. Vyskúšajte si program ZPS, je to naozaj dobrý nástroj, testovaciu verziu nájdete na www.zoner.sk.

Takto vyzerá náš upravený výsledok

Takto vyzerá náš upravený výsledok

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.