Pokojnejší august môže znamenať menej zrušených letov. Aktuálne sú bezpečnou voľbou letiská v Grécku a vo vybraných španielskych destináciách.

Určite ste si všimli, že európske letiská zažívajú počas tejto sezóny nevídaný nápor. Môžu za to rekordný dopyt, nedostatok personálu a rušenie letov zo strany aerolínií. Podľa dát spoločnosti Kiwi.com patrili medzi najvyťaženejšie letiská v júli El Prat v Barcelone, Stansted v Londýne, Leonardo da Vinci–Fiumicino v Ríme, Portela v Lisabone a počas prvého augustového týždňa prekvapivo tiež maďarské Letisko Ferenca Liszta Budapešť. So zrušenými letmi sa aktuálne stretávajú najčastejšie londýnske letiská, ďalej El Prat v Barcelone a Schiphol v Amsterdame.

Podľa skúseností z našej redakcie je ideálne, ak použijete pri objednávaní a čekovaní na let mobilnú aplikáciu danej spoločnosti. Napr. Austrian alebo Lufthansa vám pri zrušenom lete priamo v aplikácii ponúknu alternatívu, z ktorej si môžete vybrať. Spoliehať sa na to, že sa budete na letisku situáciu so zrušeným letom riešiť so živým človekom je dnes dosť naivné. Personálu je málo a nemajú možnosť sa venovať vášmu problému individuálne.

„V tejto chvíli evidujeme najviac zrušených letov z letiska Gatwick v Londýne, podobne sú na tom Luton a Stansted,“ komentuje aktuálnu situáciu Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com s tým, že lety z Londýna zároveň patria medzi top 10 najčastejšie rušených trás. Londýnske letiská sú trvalo veľmi vyťažené a to aj za normálnej prevádzky. V skutočnosti je väčšina letov operovaná bez problémov.

Letisko v Budapešti je aktuálne jedným z najvyťaženejších v Európe, a to v súvislosti s hudobným festivalom Sziget, na ktorý prichádzajú ľudia z celej Európy. Trasa Londýn – Budapešť je zároveň najčastejšie rušenou, po nej nasledujú lety z Nemecka do Londýna.

Bezpečnou voľbou z pohľadu rušenia letov sú destinácie v Grécku a Španielsku. Grécke letiská momentálne patria medzi tie s najmenším počtom zrušených letov. Cestujúci, ktorí mieria do Španielska, môžu skúsiť napríklad Sevillu, alternatívou môžu byť Kanárske ostrovy, konkrétne letisko Gran Canaria alebo ostrov Lanzarote, kde sa počet zrušených letov počítal na nižšie jednotky. V Spojenom kráľovstve je situácia lepšia na menších letiskách ako sú Leeds Brandford, East Midlands alebo Bristol.

August je v porovnaní s rekordným júlom pokojnejší – počet rezervácií z celoeurópskeho aj slovenského pohľadu je nižší a tento trend by mal pozitívne ovplyvniť situáciu na letiskách aj počty zrušených letov.

Vo všeobecnosti by mali cestujúci aktuálne vyhľadávať lety s odletom čo najskôr ráno a – pokiaľ majú takú možnosť – cestovanie len s príručnou batožinou môže výrazne skrátiť čakanie na letiskách.

Zdroje: vlastné, Kiwi.com

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.