Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vo štvrtok 5. septembra 2024 sa v Žiline uskutočnila diskusia, ktorá spája zástupcov dopravného sektora a sociálnych služieb pod záštitou Vyššieho územného celku (VÚC), ktorú organizuje Petit Press.

Na podujatí sa zúčastnili okrem predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa, generálna riaditeľka sekcie sociálnej ekonomiky Ingrid Ujváriová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR aj generálny riaditeľ SAD Žilina Peter Pobeha. Toto stretnutie je prvým z plánovaných ôsmich stretnutí vo všetkých krajoch zameraných na kľúčové témy ako optimalizácia grafikonu verejnej dopravy, rozvoj integrovaného dopravného systému, implementácia ekologických opatrení, zlepšovanie sociálnych služieb a zamestnanosti v regiónoch. Cieľom stretnutí je zlepšiť verejnú dopravu, sociálne služby aj možnosti zamestnanosti vďaka hlbšej spolupráci medzi samosprávnymi krajinami a dopravcami, čo by malo v konečnom dôsledku zvýšiť kvalitu života obyvateľov.

„Železničná spoločnosť Slovensko je pevnou súčasťou dopravného systému v Žilinskom samosprávnom kraji a od vzniku Integrovaného dopravného systému v roku 2022 sme jeho aktívnym partnerom. Podieľame sa aj na 2. etape jeho rozšírenia o región Turiec. Sme hrdí na to, že tento systém sprístupňuje železničnú dopravu pre všetkých obyvateľov regiónu a chceme priniesť do Žilinského kraja a ďalších regiónov moderné, spoľahlivé a príjemné vlaky. Diskutujeme o výzvach, ktoré železničná doprava prináša, a hľadáme riešenia, ktoré zlepšia jej fungovanie a dostupnosť pre všetkých,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK.

Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR Denisa Žiláková zdôrazňuje význam využívania eurofondov pre rozvoj regionálnej dopravy: „Integrovaná ekologická doprava predstavuje základný pilier našej stratégie pre udržateľnú budúcnosť. Eurofondy sú neoceniteľným nástrojom, ktorý nám umožňuje financovať modernizáciu verejnej dopravy a zavádzať ekologickejší prístup v regiónoch. Vďaka nim môžeme realizovať projekty, ktoré nielen zlepšujú infraštruktúru, ale aj celkovú kvalitu služieb pre občanov. Úspešné zavedenie Integrovaného dopravného systému v Žilinskom samosprávnom kraji slúži ako vzor pre ostatné kraje, a našou ambíciou je rozšíriť tieto úspechy na celoštátnu úroveň, aby verejná doprava bola dostupná, spoľahlivá a atraktívna pre všetkých občanov.“

Na stretnutí sa intenzívne diskutovalo o integrácii rôznych druhov dopravy do jednotného systému, zameriavajúc sa na modernizáciu infraštruktúry a ekologické inovácie, aby sa zvýšila atraktivita a efektívnosť verejnej dopravy. Účastníci sa tiež zamerali na prekážky a hľadali riešenia na zlepšenie fungovania integrovaného dopravného systému s cieľom zvýšiť jeho využívanie cestujúcimi. Stretnutie podporilo spoluprácu medzi rôznymi aktérmi a zameriavalo sa na rozvoj, ktorý reaguje na aktuálne aj budúce potreby obyvateľov, čím prispieva k udržateľnému rozvoju dopravného a sociálneho sektora v Žilinskom kraji.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová ocenila spoluprácu s partnermi na zlepšení dopravného systému: „Žilinský samosprávny kraj dlhodobo kladie dôraz na rozvoj verejnej dopravy, ktorá je prístupná pre všetkých obyvateľov. Spolupráca medzi všetkými zapojenými dopravcami a Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky nám umožňuje efektívne implementovať Integrovaný dopravný systém v našom regióne, a tým zlepšovať kvalitu života našich občanov.“

Podujatie bude uverejnené na regionálnych online platformách Petit Press, čo umožní širokej verejnosti sledovať diskusiu.

ZSSK očakáva, že táto séria stretnutí odhalí nové perspektívy a inovatívne riešenia, ktoré budú kľúčom k značnému zlepšeniu kvality života v jednotlivých krajoch vďaka modernej a efektívnej verejnej doprave.

Značky: