Doplnené 21. 12.: Zuckerberg medzičasom zverejnil na Facebooku video s vtipnou prezentáciou svojho asistenta. 

Prekvapí hlasom Morgana Freemana – nejde však o live demo skutočného produktu, ale skôr o zábavné zhrnutie toho, čo Jarvis dokáže, alebo by Zuckerberg od svojho virtuálneho asistenta očakával (kanón na strieľanie tričiek). Detailný rozbor projektu nájdete v tejto poznámke od Marka.

Pôvodný článok 20. 12.: Zakladateľ Facebooku zhodnotil svoje novoročné predsavzatie. 

Väčšina ľudí si dáva novoročné predsavzatia iba z princípu a obvykle ich po týždni ignoruje. Mark Zuckerberg však začiatkom tohto roka vyhlásil, že si vytvorí vlastného domáceho asistenta. Bude sa volať Jarvis, rovnako ako umelá inteligencia z filmov Iron Man.

Zuckerberg teraz vyhlásil, že svoje novoročné predsavzatie splnil a jeho Jarvis je hotový. Dokáže zapínať a vypínať svetlá v dome, spustiť prehrávanie vybraných pesničiek, rozpoznať ľudí, ktorí stoja pred dverami jeho domu a otvoriť im dvere.

Zuckerberg chcel Jarvisa ešte vylepšiť a zakomponovať doň kanón, ktorý by mu každé ráno strieľal šedé trička, avšak od tohto plánu zatiaľ upustil. Vyžaduje totiž hardvérové modifikácie systému.

Zakladateľ Facebooku tvrdí, že si z tohto projektu odniesol najmä poznatky o tom, aký má umelá inteligencia potenciál a obmedzenia. Na vývoji umelej inteligencie mimochodom pracujú aj inžinieri vo Facebooku. Jarvisa však zatiaľ neplánujú uviesť na trh ako produkt.

Predsavzatie Zuckerberga z 3. januára 2016 

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Facebook F8: Začína obdobie botov a umelej inteligencie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit