Väčší domáci router sme ešte netestovali a vlastne ani nedržali v ruke. Rozmerovo sa podobá na 14″ notebook, no je podstatne hrubší. Toto je skutočné delo pre najnáročnejších používateľov. Je to zároveň najvýkonnejší domáci router od spoločnosti ZyXEL.

Prvé zapojenie

Inštalácia routera bola nadmieru jednoduchá, čo nebýva pri iných značkách pravidlom. Po prihlásení sa do routera cez tlačidlo WPS, ľahko prejdete sprievodcom nastavenia siete Wi-Fi. Nastavili sme 2,4/5 GHz pásma a pripojili do internetu k modemu od operátora. Všetko funguje bez problémov, aj po zapojení do kombinovaného modemu od operátora, ktorý obsahuje napojenie na optiku a router s LAN portami v jednom.

zyxel_armor_z1_nowat

Výborná vlastnosť je okamžité napojenie na cloudovú službu zyxel.me, vďaka ktorej budete môcť cez DDNS manažovať router na diaľku. Nastaviť stačí raz a pobeží automaticky, no vďaka tomuto môžete trošku skontrolovať ratolesti. Konfiguračné rozhranie poskytuje na stĺpcových grafoch štatistiky, ako sa využíva internet za vybrané obdobie. Zobraziť môžete aj štatistiky na úrovni jednotlivých zariadení.

Vskutku sme ocenili dve rozhrania. Základné zobrazuje možnosti rodičovskej kontroly, povolenie hosťovskej Wi-Fi siete, zapnutie Wi-Fi (dá sa aj vypínačom na zadnom paneli) a tiež používanie LED diód. Výborná vec pre toho, kto nepotrebuje blikanie signalizačných diód.

Funkcie

Router podporuje najvyšší štandard Wi-Fi AC, a to až do rýchlosti 2350 Mbps. To je výkon, ktorý zvláda prenos 4K videa vzduchom na multimediálnom 5 GHz pásme. Na zadnej strane má WAN a štyri LAN konektory, všetko v gigabitovej konfigurácii. Na boku pod krytom sú dva USB 3.0 porty. O šírenie signálu sa starajú celkovo štyri antény. Pomáha tomu aj technológia BeamForming, vychádzajúca zo štandardu AC, ktorá pomáha smerovať signál podľa umiestnení zariadení. Nemá zmysel zachádzať do detailov. Extrémna kvalita signálu v prípade Armoru Z1 znamená, že sme mali na 5 GHz pásme pokrytie na úrovni 40 % tam, kde pri použití iného routera takúto sieť ani nevidíme. Svoju daň si však vybrala spotreba a tá je 29 W, čo je niekoľkonásobne viac, ako majú bežné, no nie tak vybavené routery. Do USB portov sa dajú zapojiť tlačiarne alebo pamäťové zariadenia.

Automaticky beží funkcia na prideľovanie QoS podľa využívania prenosového pásma. Ak teda niekto sťahuje filmy cez FTP protokoly, nebude brzdiť plynulé pozeranie videí na iných zariadeniach. Základné nastavenia sa dajú detailnejšie vykonávať v režime zobrazenia pre expertov. Tu nájdete aj informácie o stave routera a jeho vyťažení a podrobné nastavenie filtrovania prístupov v rámci rodičovskej ochrany, nastavenia zdieľania súborov na pripojených USB zariadeniach, ako aj bezpečnostné nastavenia.

Verdikt touchIT

ZyXEL Armor Z1 (NBG6816) je výkonný router do multimediálnej domácnosti na prenos dát alebo napríklad on-line hranie. Rozbeháte ho aj so zavretými očami, no ZyXEL nezabudol, že takto stavaný router si kúpia pravdepodobne pokročilí používatelia. Pre nich je tu množstvo detailných nastavení. Štandard AC a štyri antény poskytnú stabilnú prenosovú rýchlosť 4,3 MB/s tam, kde iné počítače stratia signál z routera. Je to špičkové zariadenie a my sa mu ešte budeme venovať v detailnom teste.

Cena: 249 EUR
Zapožičal: ZyXEL

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.