Intel, BMW a Mobileye sa spoja a budú vyrábať auto, ktorá sa bude pohybovať bez toho, aby na to bola potrebná spolupráca vodiča. Auto bude schopné samostatnej jazdy na diaľniciach, na vidieku ale aj v mestách. Produkcia by sa mala začať v roku 2021. Partnerstvo bolo ohlásené v rovnaký deň, kedy americké úrady začali vyšetrovať nehodu autonómne riadeného auta Tesla Model S.

Zapojené

BMW oznámilo, že táto trojica firiem vyvinie do hybridného auta špeciálny počítač a systém snímačov, ktoré čiastočne ale aj úplne nahradia človeka v roli pilota. Podľa BMW bude jazda s týmto automobilom úplne bezpečná. Budúcnosťou budú aj nákladné autá, ktoré budú riadené robotom.

Prototyp auta s logom BMW, za ktorým ale už budú všetky tri firmy bude predstavený ešte tento rok. Jeho názov bude iNext a má nadväzovať na modely i8 a i3. Intenzívne a detailné testovanie sú naplánované na rok 2017.

BMW už ukázalo koncept autonómneho auta na výstave CES v Las Vegas, pričom spolupracuje aj s Baidu v Číne na uvedení autonómneho vozidla špecificky pre tento trh.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu