Alebo iba klame cenou?

Spoločnosť Nothing 5. marca predstavila svoj prvý telefón, ktorý má nielen dizajn v štýle Nothing Phone (2), ale jedným z najväčších predajných argumentov je jeho atraktívna cena. Pojmom atraktívna mám na mysli cenu pod 400 eur, čo najlepšie prezentuje model s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom, ktorý som mal možnosť otestovať. Cena tejto verzie je 329 eur, čo je cenová hladina, kde má novinka od spoločnosti Nothing určite čo ponúknuť. 

Za zmienku stoja aj doterajšie úspechy tejto mladej londýnskej spoločnosti, ktorú vedie jeden zo zakladateľov spoločnosti OnePlus. Carl Pei založil Nothing v roku 2020, pričom za veľmi krátke obdobie boli pod touto značkou uvedené viaceré audio produkty a dva veľmi vydarené smartfóny vyššej strednej triedy.

Nothing Phone (2a)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2a)

Značka Nothing je už aj na Slovensku dobre známa štýlovými zariadeniami, ktoré sú hneď na prvý pohľad odlíšiteľné od ostatných značiek. Najvýraznejším dizajnovým prvkom sa stal priehľadný dizajn, ktorý v prípade smartfónov dotvára svetelný podpis rozhrania Glyph. Pokým pri modeloch Phone (1) a (2) sa na ich zadnej strane nachádza až 33 LED zón, tak pri modeli Phone (2a) sa budúci majitelia musia uskromniť. Je však pozitívne, že Nothing sa tento dizajnový prvok rozhodol zachovať aj pri takto lacnom modeli, akým Phone (2a) bezpochyby je.

Nothing Phone (2a) svoj pôvod teda určite nezaprie. Už na prvý pohľad je vďaka zadnej stene vidieť, že skutočne plnohodnotne patrí do rodiny zariadení Nothing. Sám už niekoľko mesiacov používam Phone (2) v bielej farbe, čiže čierna verzia Phone (2a) sa mi zdá byť trochu nudná, avšak ide o vec vkusu a osobných preferencií. 

Nothing Phone (2a)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2a)

V predajnom balení Nothing Phone (2a) toho veľa nenájdete. Jeho súčasťou je USB-C kábel, ihla na otvorenie zásuvky pre SIM karty a potrebná dokumentácia. Výrobca síce na svojej stránke uvádza, že telefón má mať na displeji predinštalovanú ochrannú fóliu, tak náš testovací kúsok ju nemal. Rovnako sa v balení nenachádza ani základné ochranné puzdro, čo je škoda. Ak však zvážim cenu, tak s jedným zažmúreným okom môžem tento nedostatok odpustiť. 

Po konštrukčnej stránke nemám Nothing Phone (2a) čo vytknúť. Dizajn je moderný, rámiky sú tenké a súmerné po celom obvode. Dokonca aj matný plastový rám s ergonomicky rozloženými ovládacími prvkami pôsobí veľmi hodnotne. Na pravej strane sa nachádza tlačidlo napájania, na ľavej tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Na telefóne som napočítal celkovo tri mikrofóny, vypočul si stereo reproduktory a mal možnosť používať dve SIM karty. 

Na moje prekvapenie spoločnosť Nothing dokázala aj pri modeli Phone (2a) dosiahnuť veľmi dobrý používateľský zážitok, ktorý sa mi páčil viac, ako pri modeli Phone (2), ktorý z neznámych príčin niekedy zaváha dokonca aj pri obyčajnom prechádzaní domovskej obrazovky. Phone (2a) môže mať pri mojom hodnotení navrch aj preto, že systém som nezaťažoval tak dlho a takým spôsobom, ako Phone (2). Phone (2a) v každom prípade dlhodobo fungoval svižne a bez zaváhania. 

Ako som spomínal vyššie, testoval som verziu s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom. RAM je síce možné rozšíriť o ďalších 8 GB, pričom hlavnú zásluhu na plynulom používaní má čipová sada MediaTek Dimensity 7200 Pro. Počas používania som natrafil snáď iba na jeden limitujúci prvok, ktorý bol viditeľný iba pri pomalšom spracovaní náročnejších scén pri fotografovaní. 

Nothing Phone (2a)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2a)

Výkon

Phone (2a) vo verzii 8/128 GB v teste AnTuTu získal necelých 680 000 bodov, čo je pri pomere cena/výkon celkom dobrá hodnota. Okrem dobrého hardvéru na strane výkonu sa môžu budúci majitelia tohto telefónu spoľahnúť aj na 5000 mAh batériu s podporou 45 W nabíjania. Pri pohľade na efektivitu je potešujúce, že SOT tohto modelu sa pohybuje na úrovni 8 hodín, čo je dokonca o niečo lepšia hodnota ako pri modeli Phone (2). Nothing dokonca tento telefón vybavil aj pokročilým tekutým chladením a extra veľkou odparovacou komorou.

Už pri prvom zapnutí ma milo prekvapil aj veľmi pekný 120 Hz AMOLED displej s uhlopriečkou 6,7 palca a podporou až 1 miliardy farieb. Maximálny jas je na úrovni 1300 nitov, čo zabezpečí pomerne dobrú čitateľnosť aj na priamom slnečnom svetle. V displeji je zabudovaná rýchla a spoľahlivá optická čítačka odtlačkov prstov. 

Nothing Phone (2a)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2a)

Fotoaparáty

Fotografickú výbavu telefónu tvorí dvojica zadných fotoaparátov, ktorá sa tentokrát už nenachádza na ľavej zadnej strane, ale horizontálne v strednej časti. To však nemení nič na tom, že hardvér je identický s modelmi Phone (1) aj (2). To znamená, že na zadnej strane nájdete dva 50 Mpx fotoaparáty, ktoré aj v prípade Phone (2a) fotia veľmi dobre. Počas testovania som si nevšimol žiadne výrazné odchýlky v kvalite fotografií. Nočný režim síce dokáže vytiahnuť veľa detailov, ale v určitých prípadoch sa mi zdal byť zbytočne agresívny. Inak ho hodnotím veľmi pozitívne, ale farby by mohli byť o niečo presnejšie.

Hoci sa do telefónu dostali pokročilé algoritmy na spracovanie obrazu, tak postprocessing v niektorých prípadoch trval aj niekoľko sekúnd. Kvalitou fotografií sa však Phone (2a) vyrovná aj podstatne drahším telefónom. Celkový dojem z fotoaparátov mierne kazí ultraširokouhlý fotoaparát, ktorý pri špecifických svetelných podmienkach produkoval fotografie s menším dynamickým rozsahom.

Ukážkové denné fotografie

Poznámka: Fotografie sú v poradí – 0.6×, 1× a 2×. Ak je z rovnakého prostredia 4. fotografia, tak tá je vyhotovená po 10× priblížení. To isté platí aj pri nočných fotografiách.

Jediný väčší nedostatok som si všimol iba pri protisvetle, keď HDR bolo limitované hardvérom a spracovanie neprebehlo na takej úrovni, akú som očakával. Stále však majte na pamäti, že predajná cena Phone (2a) je 329 eur. Selfie fotoaparát s rozlíšením 32 Mpx je takisto na veľmi dobrej úrovni. Nielenže fotografie sú veľmi detailné, ale selfie fotoaparát podporuje HDR a aj vyváženie farieb je veľmi presné.

V ponuke režimov fotoaparátu nájdete aj režim Portrét, Panorámu a aj režim Expert.

Ukážkové nočné fotografie

Prekvapila ma aj kvalita videa, ktoré môže byť nahrávané až do 4K/30fps, avšak táto kvalita je povolená iba v prípade vypnutého HDR. Ak chcete HDR používať aj pri videu, tak sa budete musieť uspokojiť s rozlíšením 1080p/30fps. Osobne by som HDR pri videu vôbec nepoužíval. Kvôli stabilnejšiemu a plynulejšiemu záznamu odporúčam zvoliť režim 1080p/60fps. Vo všetkých video režimoch nechýba podpora hlavného objektívu, ultraširokouhlého objektívu a digitálneho priblíženia až do 10×. To platí aj pri fotografovaní.

Softvér

Aj predchádzajúce modely značky majú dizajnovo originálny softvér na pomerne vysokej úrovni, avšak softvér Phone (2a) je ešte o malý kúsok prepracovanejší. V čase písania článku sa v telefóne nachádzal Android 14 s nadstavbou Nothing OS 2.5.4a a bezpečnostnou záplatou z 1. februára 2024. Nothing pre tento telefón prisľúbil 3 veľké aktualizácie OS Android a až 4 roky bezpečnostných aktualizácií. Pokiaľ to pôjde s aktualizáciami tak, ako to spoločnosť prisľúbila, tak tento telefón už teraz získava ďalšie plusové body za softvérovú podporu.

Vo výbave Phone (2a) nechýba podpora pre Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, 5G siete, NFC, spomínané stereo reproduktory a odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP54.

Záver

Carl Pei opäť svetu dokázal, že vie ponúknuť smartfón vysokej hodnoty za rozumný peniaz. Práve jeho meno je navždy spojené so značkou OnePlus, ktorú dostal do prvej ligy. To isté sa snaží opäť zopakovať aj s Nothing. Kým smartfóny Phone (1) a (2) sú podstatne drahšie ako Phone (2a), tak práve pri treťom menovanom sa na pozadí opäť vynára známe slovné spojenie Flagship Killer, ktoré preslávila práve spoločnosť OnePlus. 

Nothing Phone (2a) je dizajnovo výrazný a atraktívny model s plynulým prostredím a kvalitnými fotoaparátmi, ktoré sa nachádzajú aj v jeho podstatne drahších súrodencoch. Primeraný výkon vás nebude obmedzovať pri žiadnych úkonoch, pričom kvality veľkého displeja oceníte v každej situácii. 

Páči sa nám

  • Atraktívny dizajn
  • Kvalitné spracovanie
  • Odladený systém
  • Kvalitné denné aj nočné fotografie
  • Kvalitné video
  • Podpora 45 W nabíjania a veľká batéria
  • Kvalitný displej
  • Dĺžka softvérovej podpory

Nepáči sa nám

  • Nič podstatné

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

Model telefónuNothing Phone (2a)
Operačný systémAndroid 14 + Nothing OS 2.5.4a, zabezpečenie 1. február 2024
Podpora 5G sietíÁno
Formát SIM kartyDual NanoSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Mediatek Dimensity 7200 Pro (4 nm), 2,8
Displej, frekvencia, HDRAMOLED, 120 Hz, Áno, 1B farieb, 1300 nitov peak
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2412 px
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jackÁno, Wi-Fi 5.3, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.9, 2×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.2
Batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161,7 x 76,3 x 8,6 / 190
VodoodolnosťIP54
Bezdrôtové nabíjanieNie
KonektorUSB-C, 45 W, bez nabíjačky v balení
Cena329 eur (256 GB verzia 379 eur)
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score679949
PCMark for Android – Work 3.012938
PCMark for Android – Storage 2.036958 (822/849)
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core1084 / 2511
3DMark Wild Life – Total4112

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.