Na trh budú prichádzať postupne.

Motorola oficiálne predstavila smartfóny série edge 50. K dispozícii budú celkovo tri nové smartfóny, ktorých cena a dostupnosť na slovenskom trhu bude nasledujúca:

  • vlajková loď edge 50 ultra bude dostupná začiatkom júna s cenou 999 eur, v rámci predobjednávok ju kúpite za 899 eur
  • edge 50 pro je už dostupný s počiatočnou cenou 699 eur
  • edge 50 fusion príde na trh v polovici mája s cenou 469 eur, v rámci predobjednávok ju kúpite za 399 eur

Všetky tri novinky série edge 50 som si mohol vyskúšať počas predstavenia pre novinárov. Moje prvé dojmy si môžete prečítať v tomto článku alebo pozrieť vo videu.

Zaoblený displej, IP68 a chrbát z vegánskej kože či dreva

Smartfóny série edge 50 majú niekoľko spoločných prvkov. Všetky tri telefóny majú prakticky identickú veľkosť so 6,67-palcovým pOLED displejom s frekvenciou 144 Hz. Obrazovky sa odlišujú rozlíšením, ktoré je 2712 × 1220 pixelov v prípade modelov ultra a pro. Model edge 50 fusion má Full HD+ rozlíšenie.

Ďalším rozdielom je maximálny jas a použité ochranné sklo. Motorola edge 50 ultra má sklo Gorilla Glass Victus a jas dosahuje až 2500 nitov. Zvyšné modely majú sklo Gorilla Glass 5 a jas až 2000 nitov (pro), resp. 1600 nitov (fusion)

Všetky tri telefóny tiež ponúkajú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 a snažia sa zaujať dizajnom so zaobleným displejom a unikátnou zadnou stranou. Telefóny sú dostupné vo viacerých verziách, pričom každý model je dostupný aj vo verzii s vegánskou kožou. Model edge 50 pro je k dispozícii aj so špeciálnou perleťovou povrchovou úpravou, ktorú vyrába firma Mazzuchelli a edge 50 ultra bude dostupný vo verzii s dreveným chrbtom. Je to skutočné drevo.

Telefóny série edge 50 majú stereo reproduktory s Dolby Atmos a využívajú operačný systém Android 14. Softvérová podpora je na úrovni 3 ďalších verzií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií. Súčasťou balenia všetkých telefónov je nabíjačka a ochranný obal.

motorola edge 50 ultra, edge 50 pro a edge 50 fusionZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 ultra, edge 50 pro a edge 50 fusion

Procesory Snapdragon a 50 Mpx hlavný fotoaparát

Hlavný rozdiel medzi jednotlivými telefónmi spočíva v použitom procesore a vo fotografickej výbave. Čiastočný rozdiel je aj v rýchlosti nabíjania a vo veľkosti batérie. Telefóny budú dostupné na slovenskom trhu vo verziách:

  • edge 50 ultra: Snapdragon 8s Gen 3, 16 GB RAM LPDDR5X, 1 TB UFS 4.0, 4500 mAh, 125 W káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie
  • edge 50 pro: Snapdragon 7 Gen 3, 12 GB RAM LPDDR4X, 512 GB UFS 2.2, 4500 mAh, 125 W káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie
  • edge 50 fusion: Snapdragon 7s Gen 2, 12 GB RAM LPDDR4X, 512 GB UFS 2.2, 5000 mAh, 68 W káblové nabíjanie

Všetky telefóny majú 50 Mpx hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou – v každom z telefónov je však použitý iný senzor. Vo výbave je takisto ultraširokouhlý fotoaparát s automatickým zaostrovaním a to s rozlíšením 50 Mpx (ultra), resp. 13 Mpx (pro, fusion).

Modely edge 50 ultra a edge 50 pro majú navyše aj teleobjektív s 3× optickým zoomom. Jeho rozlíšenie je 64 Mpx (ultra), resp. 10 Mpx (pro).

Motorola využíva na zlepšenie kvality videa a fotiek umelú inteligenciu. Tá pomáha pri adaptívnej stabilizácii, pre sledovanie zaostrenia pri zázname videa a počas fotenia pri slabom osvetlení.

motorola edge 50 ultraZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 ultra

Telefóny chcú zaujať najmä dizajnom, kvalita fotiek je dobrá

Prvé dojmy z telefónov série edge 50 by som zosumarizoval slovami, že sú to zariadenia, ktoré sa chcú odlíšiť najmä dizajnom a spracovaním zadnej strany. Model edge 50 fusion poteší vo svojej cene kombináciou zaobleného displeja, vegánskej kože a odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP68. Príjemná je hmotnosť 175 gramov.

Motorolu edge 50 pro aktuálne testujem a špeciálna verzia s perleťovou povrchovou úpravou je mojim favoritom. Motorola nie je prvý výrobca, ktorý použil tento dizajn, avšak stále je to niečo extra. Spracovanie zadnej strany zaujme a telefón sa nešmýka. Plusové body dávam za teleobjektív, ktorý v tejto cenovej kategórii nie je štandardom.

S modelom edge 50 pro som spravil viacero fotiek a ich kvalita je veľmi dobrá. Platí to pre všetky tri senzory. Pri niektorých scénach som zaznamenal presaturovanú zelenú alebo modrú farbu, avšak celkovo hodnotím fotky z telefónu ako pekné. Je dobre použiteľný na fotenie cez deň aj v horšom svetle.

Motorola edge 50 ultra je atraktívna najmä počas aktuálnych predobjednávok, kedy sa dá získať za 899 eur, čo výrazne zvyšuje výhodnosť pomeru cena/výbava – najmä, ak beriem do úvahy fakt, že na Slovensku za túto cenu získate najvyššiu konfiguráciu so 16 GB RAM a 1 TB úložiskom. Drevená verzia zaujme svojim spracovaním. Fotoaparát som zatiaľ nemal možnosť testovať.

motorola edge 50 ultraZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 ultra

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit