Dlhodobý redakčný test inovatívneho paliva (zelený benzín) aktívne pokračuje a my sme sa počas uplynulého mesiaca zamerali okrem samotnej práce s týmto palivom v kombinácii so zariadeniami Villager aj na jednoduché testy leptavosti a dymivosti v spolupráci s profesionálnym lesným pracovníkom.

Alkylát, teda zelený benzín, je najčistejšou formou benzínu bez množstva prídavných látok, ktoré z dlhodobého hľadiska spôsobujú rôzne problémy a zároveň sú škodlivé pre ľudí aj životné prostredie. V praxi to je jednoducho poznať napr. na dymivosti klasickej kombinácie 95-oktánového benzínu miešaného s olejom. Dymivosť stroja, v ktorom sa používa zelený benzín je zásadne nižšia ­- v praxi takmer žiadna oproti konvenčnej kombinácii, čo nás milo prekvapilo.

Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
Zelený Benzín

Rovnako to platí aj v prípade zápachu, zatiaľ čo tradičnú kombináciu po „spálení“ zásadne cítiť, tak zelený benzín má veľmi špecifický a jemný pach, podobný ako horiaci bio olej, pričom však ide o ropný produkt, ale v jeho najčistejšej forme vďaka špeciálnej destilácii. Ak si privoniate k zelenému benzínu priamo z bandasky, tak nebudete veriť, aký je to rozdiel oproti konvenčnému palivu.

„Zelený benzín si viete zakúpiť prostredníctvom objednávky cez web predajcu – www.zelenybenzin.sk alebo fyzicky v predajni MB-TECHNIC vo Vrábľoch (okres Nitra).“

Aký má vplyv na stroje v praxi? Ak necháte konvenčný benzín v kosačke alebo motorovej píle a pod. aj mimo sezónu, tak je veľmi pravdepodobné, že s nástupom novej sezóny budete mať problém so štartom a v dlhodobom horizonte sa nevyhnete ani väčšiemu servisu. Pozná to každý (vrátane nás), kto s 2-taktnými strojmi prichádza do styku a pracuje s nimi, či už okolo domu, vinohradu a pod.

Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
Zelený Benzín

Aj tento rok, bez ohľadu na test tohto paliva, sme sa osobne stretli s viacerými prípadmi, keď 2-taktné stroje nechceli po zimnej pauze štartovať a vyžadovali väčší servis a čistenie palivovej sústavy. S alkylátom by mal tento problém odpadnúť a síce ešte nie sme tak ďaleko, no zahraničné zdroje, ktoré s týmto palivom pracujú dlhodobo, nám to potvrdili bez akýchkoľvek pochybností.

Zelený benzín je dostupný v dvoch verziách, a to pre 2-taktné a 4-taktné stroje. V našom dlhodobom teste sa zameriame predovšetkým na palivo pre 2-taktné stroje a zariadenia, ktoré využíva skoro každý, kto má dom, záhradu, väčší pozemok alebo ho práca so strojmi živí, napr. lesný pracovník, stavbár, remeselník a pod. Pri tomto druhu paliva nás okamžite, ešte pred prvým použitím, zaujal fakt, že oproti klasickému benzínu je takmer bez zápachu a rovnako tak je už od výroby (strojovo) miešaný s plne syntetickým olejom v ideálnom pomere 1 : 50, takže sa nemusíte starať o dodatočné meranie a primiešavanie oleja do benzínu.“

Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
Zelený Benzín (Verzia pre všetky 4-taktné stroje)

To, že je zelený benzín podstatne kvalitnejší a neleptá tak, ako konvenčný 95-oktánový benzín si môžete pozrieť aj v praktickom videoteste od pána Mareka Šoltésa (YouTube: Amles), ktorý je profesionálnym pilčíkom a rovnako ako my, aj on tento produkt testuje. Vo videu je okrem testu leptavosti možné vidieť aj test dymivosti a rôzne zaujímavé informácie z praxe.

Ak sa pozriete na test leptavosti oboch benzínov, tak je zrejmé, že konvenčný benzín má zásadne negatívnejší vplyv na jednotlivé časti a súčasti motora/palivového systému (usádzanie karbónu, rýchlejšie rozpadnuté tesnenia a pod.).  My sme skúšali aj jednoduchý test horenia benzínov, pričom alkylát je podstatne „výbušnejší“, no zároveň produkuje zásadne menej čierneho dymu.

Ak sa na všetky doposiaľ zistené fakty pozrieme z praktického hľadiska bežného používateľa 2-taktných strojov, tak zelený benzín je podstatne lepšou voľbou, a to predovšetkým s ohľadom na fakt, že sa jeho používaním predlžuje životnosť strojov a v neposlednom rade vdychuje používateľ pri práci menej škodlivín.

O tom, že je to veľmi priaznivé, resp. zásadne prijateľnejšie aj pre životné prostredie asi ani písať nemusíme. Rovnako platí, že dlhšia výdrž strojov = menej výdavkov na nové zariadenia a tým aj šetrenie životného prostredia od nadmernej výroby + spracovania odpadov.

Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
Zelený Benzín

Dodajme, že aktuálne sme do testu zaradili aj základný a bežnými používateľmi veľmi vyhľadávaný model motorovej píly Stihl (MS170), do ktorej budeme liať iba alkylát a rovnako tak pokračujeme v prácach s vyžínačmi Villager BC 52 EB, ktoré nám do testu zapožičala spoločnosť IBO. Základné vyžínače od tohto výrobcu nás veľmi milo prekvapili, nakoľko pracujú aj v záťaži veľmi efektívne a spoľahlivo.

V balení je okrem kosačky aj profi nosný systém, ktorý prácu uľahčuje, čo oceňujeme (s vyžínačmi sa zameriavame na úpravu zarastených pozemkov od náletov a vysokej trávy – striedame kombináciu viachrannej profi struny a žacieho noža).

  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš
  • Zelený BenzínZdroj: Miroslav Illéš

Ak by vás čokoľvek ohľadom zeleného benzínu zaujímalo alebo máte návrhy/nápady na zaujímavé testy tohto paliva, tak nám napíšte vaše postrehy a otázky do sekcie komentárov pod článkom.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou: www.zelenýbenzín.sk

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE