Existuje veľké množstvo technologických vychytávok, ktoré zoženiete v obchodoch, alebo si ich necháte jednoducho poslať z Číny.

No iba máloktoré z nich naozaj potrebujete. Tento mesiac naši redaktori vybrali dva gadgety, ktoré im dávajú naozaj zmysel a ich cena sa pohybuje okolo 5 eur.

ONDREJ

Plastové obaly na AA batérie

Dlho som nosil AA batérie vo svojom ruksaku len tak pohodené v jednom z vreciek. Nikdy som v teréne poriadne nevedel, ktorá je nová a ktorá je už vybitá. Vybité batérie napr. z blesku či mikrofónu totiž nikdy nevyhadzujem do smetí, ale nosím do nášho redakčného zberu. V redakcii síce vieme zmerať, ktorá batéria je dobrá, ale trvá to dlho všetky ich prebrať. Tak som si objednal farebné plastové obaly na batérie, a to hneď 4 kusy. Teraz hneď podľa farby viem, kde sú dobré a kde vybité batérie.

Cena: 1,20 €

Remienok na hodinky Gear Fit 2

Športové hodinky Samsung Gear Fit 2 som prenechal na používanie Xénii a po čase sa na nich roztrhol náramok. Ako som na internete zistil, takúto skúsenosť mali aj iní používatelia. Problém bol v tom, že Samsung už prestal tieto športové hodinky používať, a preto ani neboli k dispozícii remienky. No našťastie, inak by som bol býval zaplatil za originál tak 30 eur. Pozrel som si ich na AliExpresse a Číňania si tiež všimli, že tieto remienky sa „ľúbia“ roztrhnúť. Nájdete ich tu veľa, ja som vybral červenú farbu. Slúži dodnes, a to za super cenu.

Cena: 3,83 €

FERO

Bezdrôtová samospúšť na smartfón

Tento druh malého gadgetu vie byť veľmi užitočný a pritom mnohým ľuďom ani nenapadne, že existuje. Ak sa chcete odfotiť sami alebo s partnerom, pričom nemáte po ruke selfie tyčku, skrátka len načiahnete ruku so smartfónom a stlačíte spúšť. Problém je, že ak nenastavíte časovú samospúšť či iný signál, musíte ťuknúť prstom do displeja či stlačiť tlačidlo, pričom vzhľadom na nepohodlnú polohu ruky neraz s telefónom myknete a fotku rozmažete. Existujú však malé bezdrôtové samospúšte, ako napríklad ONX 3, ktoré pohodlne stlačíte druhou rukou hoc aj z vrecka. Super je to hlavne vtedy, ak chcete kvalitnejšiu fotku zadnou kamerou a urobíte tak na slepo napr. 10 fotiek s rozličným uhlom svojej ruky, alebo si telefón opriete o kameň niekde obďaleč. Gombíková batéria v zariadení vydrží mesiace či roky a celú drobnosť môžete nosiť ako prívesok na kľúčoch.

Cena: 4,90 €

Svorky na káble zo suchého zipsu

Ak si chcete urobiť manažment káblov vo vnútri desktopu, alebo v jeho externých pripojeniach, či potrebujete spraviť poriadok v obývačke pri TV, zrejme poznáte tie plastom potiahnuté drôtiky, ktoré používame všetci. Zostanú vždy z rozbalenia nejakého produktu, ale sú malé, nepohodlné a rady sa strácajú. No je to treba? Dajte už tomu konečne zbohom a kúpte si ako kultúrny človek zásobu svoriek zo suchého zipsu za pár drobných.

Cena: 3 €/50 ks

ROMAN

Trojhlavý kábel

V rozprávkach existujú mýtickí trojhlaví draci alebo psi, v mojom živote existuje trojhlavý kábel. Ten obsahuje na jednej strane štandardný USB konektor a na druhej strane má 3 samostatné káble – každý s iným konektorom. Konkrétne ide o Lightning konektor, micro USB konektor a USB-C konektor. Tento kábel síce nepodporuje žiadne štandardy rýchleho nabíjania a nepoužívam ho ako svoj primárny kábel, avšak ide o príslušenstvo, ktoré so sebou nosím vždy na cesty. Pre istotu, pretože nikdy neviete, kedy sa vám ktorý konektor zíde alebo kedy budete potrebovať nabiť dve zariadenia naraz. Teoreticky aj tri, ale to nie je veľmi časté.

Cena: 3,40 €

Redukcia z klasického USB portu na USB-C

USB-C ešte stále nepredstavuje štandardnú výbavu notebookov, avšak ide o port, ktorý bude v budúcnosti používaný čoraz častejšie. A výrazne sa udomácňuje aj v segmente smartfónov a tabletov. O USB-C príslušenstve má teda zmysel uvažovať aj z hľadiska budúceho používania, medzi moje obľúbené gadgety v tomto smere patrí napr. čítačka pamäťových kariet rôznych veľkostí pre USB-C. Využívam ju na tablete a aj na notebooku. Lenže, čo robiť, keď používate notebook bez tohto portu? Tento problém som riešil aj ja, keďže som dočasne presedlal na Microsoft Surface Laptop, ktorého jediným nedostatkom je práve absencia USB-C portu. Našťastie ma zachránila redukcia z klasického USB portu na USB-C, ktorú som kúpil za 1,60 eura na AliExpresse.

Cena: 1,60 €

MIŠO

Kábel na mikrofón k mobilu

Na pracovné cesty so sebou nosím kameru a k nej mikrofón tzv. klopák na poriadne dlhom kábli. Nie vždy je ale potrebné použiť kameru. Najmä jej udržanie na selfie tyčke nie je súčasťou môjho tréningového plánu na tricepsy. Preto nakrúcam videá so smartfónom. Do 4-pólového konektora síce môžem zasunúť dvojpólový konektor mikrofónu. Pri slúchadlách žiadny problém. Pri vstupe, teda použití mikrofónu je to problém. Smartfón ho nepozná. Aj tu treba použiť redukciu. Zo štvorpólového na dva dvojpólové. Teda oddeliť vstupy a výstup. Vtedy môžem použiť profesionálny mikrofón aj s mobilom. Dobrá vecička, ak chcem, aby ma na videu bolo nielen vidieť, ale aj počuť. Oceníte to aj vy, keď pozeráte (a počúvate) naše videá.

Cena: 2 €

Adaptér na flashdisky

Ďalšou zaujímavou vecičkou, ktorú mám vo výbave, je microUSB adaptér na klasický USB typ A. Dostal som od môjho otca, on to dostal zadarmo k nejakému nákupu. Ak chcem k smartfónu pripojiť flashdisk, je toto najlepšia pomôcka. Nie som viazaný na konkrétny flashdisk a k mobilu pripojím hocijaký. Najväčším problémom ale nie je kompatibilita. Výzvou je tento super mini adaptérik nestratiť. Aj preto ho musím mať v špeciálnom obale. Toto nie je „haluz“, ktorú by som potreboval každý deň. Keď ho ale potrebujem, viem, že ho mám v špeciálnej kapsičke. Mimochodom, neviete, kde mám tú kapsičku na USB redukciu?

Cena: rádovo centy

TOMÁŠ

Držiak na kľúče

Dlho mi robilo problém, že som so sebou nosil ťažký zväzok kľúčov. Okrem toho od auta je to spolu 10 kľúčov, pričom každý z nich naozaj potrebujem. Nosiť ich len tak vo vrecku bolo nepohodlné, pretože sa mi neraz dotýkali mobilu. Dlho som hľadal najlepší spôsob ako ich nosiť tak, že ma nebudú obťažovať, až som objavil takzvaný „key wallet,“ ktorý zoradí vaše kľúče na spôsob švajčiarskeho nožíka. Kľúče sú v ňom prehľadne zoradené, nehrkocú a navyše praktická LED dióda z oboch strán vám pomôže trafiť sa v noci do kľúčovej dierky.

Cena: 3 €

Organizér liekov

Našťastie zatiaľ nie som odkázaný na užívanie niekoľkých druhov liekov a verím, že ešte ani dlho nebudem. No tento organizér liekov používam už roky na vitamíny a výživové doplnky a teda samozrejme, keď ochoriem, tak aj na lieky, ktoré v tom čase musím užívať. Výhodou je, že do neho vložíte celé balenie konkrétneho balenia lieku či vitamínu a nemusíte ich tak nosiť v niekoľkých škatuľkách. Ľudia odkázaní na pravidelné dávky liekov môžu ako nevýhodu vnímať to, že organizér nie je rozdelený napríklad na časti dňa. No a ak by ste v tomto obale nechceli nosiť lieky, praktický môže byť napríklad aj na iné drobnosti – skrutky a podobne.

Cena: 2 €

Značky: